Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem grafický program na odstranění odlesků z více záběrů

Zdar, mám takovou grafickou potřebu, například fotím výlohu nebo nějaký obraz na monitoru (statický) ve městě ve dne, jenže součástí obrazu jsou i odlesky na sklech, které jsou před foceným objektem (i na skle monitoru eventuelně).

Pokud ale vyfotím obraz z trochu jiného úhlu, tak se odlesky posunou na jiné místo na monitoru. Pak už není problém pomocí nástroje Perspektiva narovnat deformovaný obraz (čtyřúhelník) na skutečný obdélník(v podstatě nástroj perspektiva je jen lineární korekce obrazu nebo li matice transformace 2x2? nebo 3`x3`). Takže mám více obrázků monitoru (se stejným zobrazeným obsahem), ale potřeboval bych nějakým způsobem ty odlesky odstranit. a mělo by to jít nějakáým kombinačním algoritmem, jelikož odlesky jsou pokaždé na jiném místě(ovšem trochu komplikace je, že odlesky se míchají s obrazem na monitoru a nikoli jen ho překrývají a dělají blooming) Je nějaký program nebo plugin do toho?

Dotaz 2: Podobný problém: Například fotím fotku města nebo krajiny, ale v popředí jsou rušivé objekty (plot/ mřížka, větve, dráty napětí). Pokud udělám stejnu fintu (že mírně posunu fotoaparát), tak na výsledné fotce se větve posunou na jiné místo. (a oproti problému 1 je zde výhoda, že objekt zájmu( krajina v dáli) je v podstatě bez geometrického zkreslení, jelikož je v nekonečnu) .
- Takže opět z několika fotografií (teoreticky 3 by stačily) rekonstruovat fotku ,aby z ní bylo odstraněno popředí. (
Samozřejmě nejlepší by bylo z místa, tam, kde popředí rušivé není... A nebo by šlo popředí ostranit pomocí nástroje Klonovat nebo Odstranění rušivých prvků, ale já se ptám ne tenhle způso, protože by tam odpadala ruční práce.

Znáte nějaký grafický program, na tyhle pokročilé retuše a korekce? Nebo je na to plugin do Photoshopu,gimpu a apod?

Předmět Autor Datum
photoshop. bez pluginu.
fallon 25.06.2018 11:35
fallon
A poradíš aspoň jak se ten nástroj jmenuje, že bych si to našel na webu, co tento nástroj dělá a umí…
fotošok 25.06.2018 11:38
fotošok
Jakýkoliv - žádná "speciální" retuš na odlesky či popředí není. Můžeš zkusit "složení" fotek ala pan…
dsa 25.06.2018 12:11
dsa
já právě chtěl přímo určený nástroj, který si s s tím poradí bez manuálního vybírání/označování (max…
fotošok 25.06.2018 12:20
fotošok
ziaden nastroj ani magic button neexistuje. dane veci mozes skusit po par rokoch prace s fotosopom.
fallon 25.06.2018 12:25
fallon
plot ,vetve v zábere sú trošku iná vec ako odlesky na plochách,kde sa niečo zrkadlí,objekty navyše s… poslední
audax 26.06.2018 07:07
audax

A poradíš aspoň jak se ten nástroj jmenuje, že bych si to našel na webu, co tento nástroj dělá a umí?

PS: v dotazu mám chybu: nemůže jít od lineární transformace 2x2 (protože to by umělo jen rotaci, skew a zúžení, takže lichoběžník by nebylo možné vykouzlit), musí jít o 3D operaci projektovanou zpět na 2D )

já právě chtěl přímo určený nástroj, který si s s tím poradí bez manuálního vybírání/označování (maximálně nastavení parametrů nástroje)
. Nebo aspoň nějaký nástroj, který by zjednodušil práci, že budu mít x podobných fotek a v podstatě je selektivně prolnu (na každé vyberu oblast, která neobsahuje odlesky) – což samozřejmě umí podle vrstev, ale je to příliš manuální, mě zajímá nějaký nástroj, který to umožní uživatelsky přívětivě (například, že zobrazí obrázky vedle sebe), nebo se pokusí odhadnout/před-určit nějakým párovým srovnáním, oblasti, kde je zdravý obraz

Kdyby to šlo, tak to samozřejmě fotím s filtrem nebo v noci, ale třeba v noci už to fotit nepůjde. A s filtrem jsem to nefotil, jednak ho nemám a jednak jsem to fotil mobilem jakožto fotku/momentku, na kterou jsem náhle narazil

plot ,vetve v zábere sú trošku iná vec ako odlesky na plochách,kde sa niečo zrkadlí,objekty navyše sa dajú odstrániť maskovaním,to zvládne každý slušný fotoeditor,na skutočné odlesky existuje velmi jednoduchá a dnes už lacná pomôcka-polarizačný filter na objektív,alebo pracné retušovanie,ktoré bude vždy len "zložité" manuálne hranie sa so záberom,aby to vyzeralo na úrovni,nejaké jednoduché kliki-kliki na to nebude existovať asi nikdy,počítačový program nevie presne,čo potrebuješ dať zo záberu preč a čo nie,vždy tam bude nutný bezprostredný,nie vždy jednoduchý zásah človeka,pokial požaduješ editor na úrovni,pozri si napr. Debabelizer/funguje ako samostatný program alebo plugin do photoshop-compatible/,alebo profi retušovacie nástroje a la Satori FilmFX-bežnému človeku stačí aj jeho osekaná free verzia Satori Photo XL,Eclipse/pozor nepliesť si s Eclipse Paint/,dnes už zaniknuté,ale stále na webe dostupné Pixélan Plugins etc....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru