Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Použití VPN (konkrétně ProtonVPN, ProtonMail)

Měl bych několik otázek okolo VPN, které mi nejsou jasné. Věděl by někdo?

1) Nainstaloval jsem ProtonVPN a testuji (používám Windows 10 Pro). Jde o moje první VPN. Všiml jsem si, že po připojení se nahradily DNS servery - zajímalo by mě, jestli si i v režimu VPN můžu v nastavení adaptéru (Protokol IP verze 4 (TCP/IPv4)) nastavit alternativní DNS od Clouflare (1.1.1.1), předtím jsem ho používal a malinko zrychloval odezvu internetu. Cizí DNS se prý nastavuje také z důvodu, aby provider nevěděl, jaké weby zákazník prohlíží, ale pokud jsem správně pochopil, je-li připojení skrz VPN, nemá tato ochrana pomocí cizí DNS vlastně význam, protože pak je prostě veškerá komunikace šifrovaná, a provider nevidí nic, že?

2) V nastavení ProtonVPN je výběr mezi protokoly TCP a UDP. Je důležité, který vyberu? Wikipedie jasnou odpověď nedává.

3) A pak řeším jednu záludnost. když ráno zapnu počítač, tak sice spolu se startem Windows se spustí i prográmek ProtonVPN, ale IP adresa se nezmění. V nastavení prográmku nejde nastavit, aby se po spuštění Windows ihned spojoval s VPN serverem, musím v prográmku ručně kliknout na tlačítko "CONNECT". Nevíte, jestli to nejde nějak obejít, aby se při startu Windows automaticky měnila IP adresa a počítač se automaticky propojil s VPN serverem?

4) No a poslední otázka - často bývají zahlcení, zrovna včera celý den spojení nefungovalo. Na anglickém internetu se to řešilo a prý je ProtonVPN velmi často pod DNS útoky. Uvažoval jsem totiž, že bych změnil poskytovatele emailů, mám svou vlastní doménu, ale používám pro ni Gmail (Google Apps). Protože bych se rád od služeb Googlu postupně oprostil, poohlížím se po jiném mailovém hostingu a ProtonMail by byl ideální, šifrují server, nelogují záznamy, důvěřuji zakladatelům, na svém blogu jsou celkem otevření. Pokud ale někomu leží v žaludku a jsou pod neustálými DNS útoky čínské lidové armády a podobných šmejdů, pak asi bude hrozit, že se bude zpožďovat příchozí i odeslaná pošta, že? Asi by neměla hrozit ztráta emailů, email vždycky dorazí, ale klidně s mnohahodinovým zpožděním, pokud jsem správně pochopil, jak tyhle věci fungujou.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny