Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč je zápis na micro SD kartu, po určitém množství zapsaných dat, radikálně zpomalen?

pozorování Zpomalování zápisu může fungovat na třech úrovních:
- zapisuje se do cache v RAM počítače (záleží na nastavení/OS)
- zapisuje do cache v samotném úložišti (ale pokud vím, tohle mají USB disky např Sandisk Fit o velikosti žvýkačky)- Prvních 1GB 100 MB/s, pak zpomalení na 30. Nevím o tom, že by tohle bylo v paměťovkách. SSD to také mohou mít (buď RAM nebo SLC oblast, dokonce nějaké samsungy mají docela zajímavou věcičku, že nějak jsou schopné přeměňovat typ buněk z SLC na xLC, má to své jméno)
- při skutečném zaplnění se rychlost skutečně zpomalí, protože kvůli podstatě flash paměti (stránky a bloky) dochází k něčemu trochu podobnému jako fragmentaci, kdy si řadič už nemůže psát do libovolných bloků, protože většina z nich je plná. Nebo když je flash zaplněna a pak promazána, vznikají tam "díry" - blok je poloprázdný, ale před zápisem je ho třeba promazat , a až pak zapsat nová + původnídata. Záleží i na architektuře flash (jsou různě organizované do chipů, je tam víc kanálů, probíhá něco jako pipeline-víc requestů asynchroně
-> může být způsobeno čekáním na samotné nand chipy, nebo je pomalý řadič, protože má práci s režií, co kam zapsat
-probíhá "údržba/grabage collector" - pravidelně při zápisuje většího dat na flash dojde k totálnímu zastavení

proto rychlost čtení je bezvýznamná a je třeba se soustředit na náhodný/zápis / zápis malých bloků (při známé velikosti fronty.

Například mám rychlou flash 220 MB/s čtení, 120 MB/zápis sekvenčně, ale jakmile zapisuji malé soubory, rychlost je bídná. Škoda že OS tohle neumí řešit lépe

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny