Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Natáčení videa - povolení?

1. Můžu kdekoli na veřejném místě cokoli nahrávat na mobil, aniž bych k tomu potřeboval souhlas kohokoli?
2. Pokud se někde koná třeba protest, demonstrace atd. a já to nahrávám a někdo na mě začne řvát, abych ho nenahrával. Musím přestat?

Znám případ, kdy člověk A měl na svém pozemku kameru směřující na ulici, ve které měl zaparkované auto. Člověk B při parkování odřel auto člověka A a raději hned ujel. Člověk A vzal záznam na policii, kde zjistili, že nejde přečíst SPZ, ale podle barvy a typu auta by se to dalo dohledat v policejní databázi. Bohužel to policie odmítla a ještě člověku A dala pokutu (nebo zahájila správní řízení, nevím) kvůli tomu, že nahrával to video. Neuvěřitelné...

Televize a další zpravodajská média přece taky automaticky nahrávají a zveřejňují bez jakéhokoli povolení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ak si na verejnosti, priamo v deji s ostatnou verejnosťou, môžeš smelo natáčať kohokoľvek dookola, z…
Nuda 12.08.2018 10:50
Nuda
Plno lidí natáčí všechno a pak to cpe na Youtube. To trestné není?
xn 12.08.2018 22:22
xn
Trestnosť sa posudzuje len vtedy, keď sa proti nahrávke niekto patričným spôsobom ohradí. nový
ok 13.08.2018 01:32
ok
Kamery na veřejném prostranství řeší www.UOOU.cz Je zákonná povinnost kameru, která uchovává záznam,… nový
TNT 13.08.2018 02:55
TNT
Díky za odpovědi. :) poslední
xn 13.08.2018 04:36
xn

Ak si na verejnosti, priamo v deji s ostatnou verejnosťou, môžeš smelo natáčať kohokoľvek dookola, zôkol-vôkol od hlavy po päty. Aj nádražie "protože se nehejbá".

Bez súhlasu dotknutých osôb nasnímaných na verejnosti, by si nemal zverejniť ich identikit, ksicht na zázname, pod ktorým si podpísaný ako autor. (Verejnosť je viac, ako tri nestranné osoby). Mohli by ťa popoťahovať, na čo majú zákonný nárok lebo predstavuješ fyzickú osobou, teda nespadáš pod licencované, verejnoprávne médium, ktoré má tieto zábery verejnosti, verejných priestranstiev, zo zákona ošetrené.

Posledný odsek je z dielne JPP-pavlačových drbien, lebo polícia spadá pod kontrolný štátny orgán, teda fízli nepredstavujú nestannú širokú verejnosť (ani prokuratúra, justícia a spol. štátnych orgánov am blok) aj keby videli tisíce štátnych kompetentných úradníkov video pred chalupou s nacenganým občanom "B" a jeho luxusné vozidlo SUV8x8 12Vbitturbo, do ktorého sa do kabíny umiestnenej vysoko v nebesiach, lezie chromovaným, pozláteným rebríkom spolu s ŠPZ-kou, premietané v kinosále v ultra hd kvalite.

Jedine, že by sa jednalo o extra váženého, ctihodného, poctivého, pracovitého agenta nemenovanej mocnosti, nemenovanej tajnej krajiny, s ktorou má CZ obzvlášť priateľské, intímne, hlboké vzťahy.

Kamery na veřejném prostranství řeší www.UOOU.cz Je zákonná povinnost kameru, která uchovává záznam, registrovat na ten úřad (orgán má mít online přístup k nahrávkám), jinak po bonzu dojde kontrola......

Média mají výjimku v zákoně, jinak bychom se nikdy nic nedozvěděli :-) jak často vidíme v reálu jen skryjí identitu lidí a věcí.

Všechny ty body záležitostí se řídí kde není žalobce není asi soudce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru