Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nejde nahodit windows

Zdravím.
Kamarád mi přinesl počítat, že mu přestal z ničeho nic fungovat. Po zapnutí pc, než naběhne windows, se objeví modrá obrazovka s možnostmi voleb (opravit pc, pokračovat bez opravy, vypnout počítač atd.) po pokusu o obnovení továrních dat se zachováním souborů a po pokusu i obnovení i bez nich, se vždy počítač ozve s hláškou, že nemohl dokončit obnovu továrních dat. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl pro radikálnější řešení, a to spuštění windowsu z CD a naformátování a nové nainstalování systému. windows uvolní paměť k přepsání, nainstaluje se, ale i přes to stejný problém. Protože při kontrole volného místa u formátování z instalačky se mění velikost volné paměti, myslím si, že HDD by mohlo být v pořádku, anebo částečně poškozené. Ovšem veškeré způsoby nakonec končí černou obrazovkou. Nakonec mi ujely nervy a rozhodl jsem se nainstalovat Linux Mint (pro mě úplně nový operační systém) a i přes veškeré úsilí, počítač systém nerozjede a snaha končí černou obrazovkou poté, co doběhne úvodní logo načítání). Po mnoha pokusech o nápravu se mi čím dál častěji před možností najetí do boot menu zobrazí nějaký příkazový řádek, kterému nerozumím a žádám tímto zkušenější uživatele PC o radu. je tam vždy napsáno mnoho řádků (asi 15)
blk0 : Harddisk - alias hd31a35535a1 fs0
Pciroot(0x0)/pci(0x1f,0x2) /sata (0x0,0x0)/HD a nějaké kódy.
dole to píše že mám zmáčknou klávesu, abych přeskočil startup.nsh a ještě pod tím je shell> a do tohoto řádku mohu psát příkazy.
Za veškeré informace předem děkuji.

Předmět Autor Datum
vypni v Bios: secure boot, prepni uefi/legacy Z ISO W10 použi nástroj Diskpart.exe. Najprv príkaz:…
ahasver.chamachir 26.08.2018 20:24
ahasver.chamachir
zkoušel jsem všechny možnosti, které mi dával linux. ani jeden enfungoval
jemizima41 26.08.2018 20:40
jemizima41
v jiném pc bych na tom disku odstranil úplně všechny oddíly. něčím, co to umí - partition wizard. ty… poslední
lední brtník 26.08.2018 20:47
lední brtník

vypni v Bios: secure boot, prepni uefi/legacy

Z ISO W10 použi nástroj Diskpart.exe. Najprv príkaz: Clean, zmazanie prvého sektora. (Príkazy pre diskpart - listovanie na disku, si nájdi na nete).

Po reštarte a nabútovanie PC znovu s ISO W10, by si mal inštalátor sám naviesť, či chceš MBR alebo GPT. Tebe stačí MBR-ko ak nedisponuješ s diskami nad 3TiB alebo nevyužiješ multiboot pre viac, ako štyri primárne oddiely.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru