Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zohlednuje svetelnost objektivu i ztráty propoustnosti+odrazů

Pokud uvažuji nějaký objektiv k zrcadlovce (který má kolem 10 členů=čoček = šošovek), pak co přesně znamená jeho světelnost? Myslím tím, zda je v tom započtena ztráta světla při odrazu na rozhraní jednotlivých čoček (kterých je 2x tolik, normální sklo má třeba 7% odrazivost pro kolmý odraz, s antireflexivním povrchem vmíň, třeba 1%) + ztráty ve skle (které jsou asi nulové).
Tedy přeloženo jinak, bude světelnost objektivu jiná, když jeho čočky nějaký týpek vymění za čočky s jinou odrazivostí(tedy vyššími ztrátami, například z antireflexivních na běžné sklo) --

A vůbec, jak je definována světelnost objektivu, který se skládá z více čoček (a pohyblivých). Světelnost jedné čočky je daná (průměr/ohnisko), ale co když se kombinují?

A pak ještě zajímavější dotaz: kte přesně v objektivu (záleží na typu, telezoom, univerzál, pevný, rybí oko... ) dochází k clonění (jesli to jde říct takhle od stolu) a v jakém pořadí (jestli směrem blíže ke snímači dochází k dalšímu úbytku světla, nebo clona je poslední člen, kde ubývá světlo)

Předmět Autor Datum
Takže od konce: Clona by měla být jediný člen, který omezuje průchod světla. Ve skutečnosti se ale… poslední
dsa 28.08.2018 14:51
dsa

Takže od konce:

Clona by měla být jediný člen, který omezuje průchod světla. Ve skutečnosti se ale projevují (hlavně v rozích, což je jasné) i ostatní "profily", nejvíc při úplném odclonění. Její konkrétní umístění je dané použitou optickou konstrukcí, resp. je to nějaký kompromis u zoom konstrukce.

Číselná hodnota obvykle nezohledňuje ztráty světla (hlavně odrazem), vzhledem k měření expozice "přes objektiv" to ale nevadí.

Definice je analogická jedné čočce, jen "průměrem čočky" se rozumí nějaká referenční hodnota max. průměru clony v dané konstrukci objektivu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru