Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Android - Nejspolehlivější app na předpověď počasí

Předpověď počasí je to alchymie - jednou je lepší jeden model, jindy jiný, někdy se netrefí nikdo atd. Ještě tak na 1 den to je jakž-takž, ale spíš orientačně - jestli bude hic nebo zima :-)
Pro oblast ČR bych nejvíc věřil Aladinovi (ČHMÚ) a pak s rezervou webu In-Počasí.cz, ti porovnávají navzájem několik modelů a dále předpověď korigují na základě dat z minulosti - tj. zda modely pro určitou oblast nadhodnucují či podhodnocují teplotu či srážky, jak byl ten který model v minulosti spolehlivý při podobné situaci atd. Ale ani tak to není žádná sláva.
Jak pravil kolega - meteorologické modely se shodují, že bude pršet. Liší se pouze v tom kdy, kde a kolik. :-D

Nejlepší předpovědi si dělám sám - kouknu na meteoradar a v případě blížících se srážek docela přesně odhadnu, jestli dorazí do hodiny nebo třeba až za 3-4 hodiny a jak budou intenzivní.

Za největší problém považuji to, že se mění globální povětrnostní stav (rozpadá se JetStream - tryskové proudění ve vyšších vrstvách atmosféry, moře jsou teplejší, srážky jsou stále více intenzivní v menších oblastech, existuje dlouhotrvající sucho, ...) a modely na tento typ počasí nejsou "naladěny", čili nedokážou předpovídat tak přesně.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny