Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno putty - nastavenie užívateľa

Jednoduché nastavovanie oprávnení v skratke:

V linuxe nastavuješ práva používateľovi vlastniacemu daný súbor, skupine, alebo ostatným. Takže podľa toho nastavíš vlastníka a oprávnenia tým adresárom, ktorým potrebuješ.

Nastavenie vlastníctva

chown -R user:group file

Zapamätáš si to podľa významu skratky chown - change owner. Parameter -R je voliteľný a používa sa, ak chceš nastaviť vlastníctvo rekurzívne pre adresár a jeho obsah. Ak chceš zmeniť len používateľa, použiješ iba časť "user", ak chceš zmeniť len skupinu, použiješ iba časť ":group", ak chceš zmeniť obe naraz, použiješ "user:group". Posledný parameter file je názov súboru alebo adresára, ktorý chceš nastaviť.

Nastavenie oprávnení

chmod -R ugo+rwx file

Zapamätáš si to podľa významu skratky chmod - change mode. Parameter -R je voliteľný a používa sa, ak chceš nastaviť oprávnenia rekurzívne pre adresár a jeho obsah. Ďalej určíš, či chceš nastaviť práva používateľovi (u = user), skupine (g = group), alebo ostatným (o = other). To je nasledované znakom plus (+) alebo mínus (-) podľa toho, či chceš oprávnenie pridať alebo odobrať a určením typu oprávnenia - čítanie (r = read), zápis (w = write) alebo vykonanie (x = execution). Pri chmod môžeš síce použiť aj bitovú syntax (777, 755, 644, 600 a pod.), ugo/rwx syntax je ale lepšia v tom, že meníš len to, čo potrebuješ. Posledný parameter file je názov súboru alebo adresára, ktorý chceš nastaviť. Takže napr. pre pridanie práva zapisovať pre skupinu použiješ: chmod g+w adresar.

Ešte je dobré vedieť, že existujú bity setuid, setgid a sticky, z ktorých najzaujímavejší je setgid. Keď ho nastavíš (+s na adresár), tak nové súbory vytvorené v danom adresári budú patriť skupine, ktorej patrí daný adresár.

Typicky sa práva na /var/www/nazov-webu nastavujú tak, že apache skupina má oprávnenie čítať všetko a zapisovať do vybraných podadresárov. Používateľ je vlastník, ktorému daný web patrí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny