Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Doporučení linux?

Zdravím, mám tu už pokulhávající 7 let starý ntb s CPU i5-2450M bez grafiky a sotva na tom běží systém s prohlížečem. Tak se ptám, jaké by byly výhody Linuxu. Jaký byste mi doporučili a zda má cenu se vzdělávat v tomto směru.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mam 6 let stary NB s Atomem N2800 (1.86GHz) https://www.czc.cz/acer-aspire-one-d270-28ckk-cerna_3/10… poslední
gilhad 21.11.2018 20:49
gilhad

Mam 6 let stary NB s Atomem N2800 (1.86GHz) https://www.czc.cz/acer-aspire-one-d270-28ckk-cerna_3/103949/produkt . Ten tvuj by ho mel strcit do kapsy levou zadni. Linux na nem bezi bez problemu.

Teda, kancelar, internet, filmy, prekladani programu, databaze, webovy server, firewall, DHCP server, NTP server a tak podobne ... i jednodussi hry - prece jen ten procesor neni trhac asfaltu, pameti to moc nema, pomaly disk a slaba integrovana grafika - ale normalne to pouzivat jde, jen nektere veci jsou viditelne pomalejsi, nez na nabusenem stolnim pocitaci a moderni AAAAAAA++++ gamesy jsem na tom ani nezkousel. Stejne jako moderni filmy s prisernym rozlisenim. Na integrovane obrazovce 10.1" WSVGA (1024x600 bodů) to jde v pohode, stejne jako na externi s obdobnym rozlisenim, na externi s velkym rozlisenim uz to viditelne prekresluje pomaleji (rekl bych, ze pretahovani oken tam jde skoro stejne pomalu, jako na tyden nerestartovanych Win XP na dvakrat silnejsim pocitaci z te doby - akorat ze to jde tak pomalu jak po zapnuti, tak i po mesici behu bez vypnuti).

Jde to stejne rychle/pomalu celych tech 6 let, samozrejme jak nektere internetove stranky kynou a plni se flashem a javascripty, tak chteji vic a vic vykonu a tak bezi pomaleji a pomaleji, ale stare stranky, co se nezmenily bezi porad stejnou rychlosti.

Cili stejnou zatez jak to zvladalo hned po koupi to stejne dobra a stejne rychle zvlada i dnes. Baterku to uz ma treti, klavesnici druhou a vymena je jen otazkou casu, ale to se dalo cekat a az na kratsi dobu behu na baterku (ale furt plnou rychlosti) to jede furt stejne.

Pouzivam Gentoo a fluxbox, vyhovuje mi, ze jde nastavit presne jak si ja predstavuju, ale zacatecnikovi bych to asi nedoporucil - jde tam toho nastavit prilis moc a prelozit vse na miru danemu pocitaci a tolik se asi zrovna ted ucit nechces. Predpokladam, ze i nejaka "klasicka velka" distribuce s grafickymi udelatky ti na tom pojede rychleji, nez me ta moje na miru, protoze mas proste vic vykonu.

(BTW: linux mi bezi i na Rapsberry PI verze B https://cs.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi 700MHz 512 MB RAM a SD karta misto disku. Windows bych na necem takovem ani nezkousel instalovat, natoz pouzivat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru