Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem TN panel vs IPS

ZDravím zajímalo by mě jestli je TN panel u monitoru na barvy opravdu takový hnus oproti IPS jak všichnu všude tvrdí mám tento monitor https://www.alza.cz/27-omen-by-hp-d5013968.htm?o=1 a oproti IPS mě připadá v barvach lepší , proto se chci zeptat zdali se upgrade na IPS nebo VA z TN vyplatí a nebo existují i kvalitní TN panely které mají barvy dobré , koukal jsem v obchodě na IPS a nějak zase tak hodně lepší v barvách mi to oproti memu HP omen nepřišlo.Hlavně jsem ani nenašel IPs s nizkou odezvou a podporou G-sync.

Předmět Autor Datum
Maš monitor? Máš. tak to neřeš. nový
jezekhifi 19.11.2018 19:06
jezekhifi
Já měl Asus MG279Q IPSko a subjektivně horší, než aktuální VA Samsung CJ791. IPS neumí černou, VA če… nový
Rainy 19.11.2018 19:16
Rainy
[TN] zas tak hrozné barvy nema takovy 10Bit poda pekné barvy (10Bit, né 8 + FRC ), hlavni problém te… nový
XoXoChanel 19.11.2018 19:28
XoXoChanel
Jak pise XoXo a jeste poupravim. U TN panelu jsou hlavni nevyhodou spatne pozorovaci uhly, ale TN pa… poslední
RedMaX 19.11.2018 20:11
RedMaX

[TN] zas tak hrozné barvy nema takovy 10Bit poda pekné barvy (10Bit, né 8 + FRC ), hlavni problém techto panelu je horsi pozorovaci uhel. Neni tak dlouho jsem zkousel jedno TN@4K + HDR|10bit (Asus MG) a na oko bych nepoznal ze jde o [TN] az kdyz jsem sahl na displej.
# Jen uz lepsi [TN] stoji to samé co IPS se stejnym parametrem a ktery ty pozorovaci uhly ma podstatne lepsi tak koupe [TN] nemusi byt nejak prinosna. Hlavni vyhodou [TN], byla, je rychla odezva ~1ms, ↑Hz.

Jak pise XoXo a jeste poupravim. U TN panelu jsou hlavni nevyhodou spatne pozorovaci uhly, ale TN panel nedokaze dosahnout ani peknych pravych barev. U tech barev je to ale trochu jinak nez si myslis. Dejme tomu, ze mas TN panel za 5000,- a IPS za 5.000,-. Oba panely budou mit cca. stejne podani barev. U TN panelu za 20.000,- budou barvy stejne jako u toho za 5.000,- ale u IPS za 20.000,- budou lepsi. Zaroven to ale neber doslovne, snazim se ti vysvetlit, ze TN panel ma svuj strop, pres ktery se neda dostat a barvy uz lepsi nebudou. Naopak IPS panel muze mit barvy prumerne u nejakeho levneho, ale u super draheho spickoveho modelu budou excelentni.

Pokud se divas na panel z prima primo do stredu, tak budou pozorovaci uhly i na krajich takove, ze se zhorseni neprojevi, pricemz cim je monitor vetsi (sirsi), tim to bude na krajich horsi. U 27" uz se mi to zda hodne na hrane, ale treba to jeste pozorovatelne neni. Ono zase zalezi i od vzdalenosti, ze ktere na to koukas.

Osobne bych teda dnes jiz volil jen monitor IPS nebo VA. Pokud uz mas TN a nemas s nim problem a zaroven neni tvou prioritou prace s grafikou, tak bych to byt tebou vubec neresil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru