Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NAS QNAP TS-251B... nastavování

1. Inicializace disků - vyřešeno

Nedělal jsem ji při prvotním spouštění NASky, jelikož mi to hlásilo se tak činit nemusí. Stejně tak je to popsáno i v tomhle průvodci: https://www.czc.cz/recenze-qnap-ts-251b-2g-hromada-novych-funkci/clanek

Mám možnosti RAID 0 (to určitě ne), RAID 1 a JBOD. Nic jiného. Podotázka: pokud bych chtěl využít celou kapacitu 8TB, musím nastavit ten JBOD? Žil jsem v představě, že tam budu moci nastavit dva samostatné fyzické disky.

[84080-disky-png]

Zatím nemám představu, zda jít do RAID 1 nebo JBOD. Co jsem si někde rychle načetl, tak v případě JBOD při kleknutí jednoho disku zůstanou zachována data na druhém. Má (možná naivní) představa byla, že bych některá důležitá data měl uložena na NAS 2x, a to na obou fyzických discích. Jednou jako sdílená pro potřeby LAN, podruhé, na druhém disku, jako jejich záloha. Takovýchto kritických dat zas tak moc není, dejme tomu 100-200GB maximálně. Takže jsem počítal, že na tato data vyhradím na obou discích (dohromady) 200-400GB a zbytek bude pro další potřeby (multimédia, homevideo, případně cokoliv, časem třeba i ten virtuální OS..

Tato moje představa vychází z toho, že nepotřebuji mirrorovat úplně všechno, protože ta "nekritická" data mám samozřejmě zálohovány i jinak, na dalších externích discích, v jiném místě.

Takže, když půjdu do toho JBODu, budu moci následně nějak specifikovat, kam (fyzicky) se má co ukládat?

Díky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny