Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NAS QNAP TS-251B... nastavování

13. Uživatelské skupiny a Uživatelé - vyřešeno

(..mám vlastně vyřešeno, píšu to sem kvůli kompletnosti. Pokud máte k něšemu z uvedeného výhrady či připomínky, sem s nimi..)

Já jsem admin, můžu všechno a takový účet už je přednastaven. Pak je tam skupina "everyone", která zase nemůže prakticky nic. Potřebuji nastavit přístup k NAS dalším lidem (teď manželce, případně další momentálně neřeším). Šel jsem na to nejprve přes Uživatelské skupiny, myslel jsem si, že každý musí někam patřit, vytvořil jsem si proto skupinu "manzelka" a té skupině jsem povolil některé adresáře. Následně jsem vytvořil uživatele "moje_lepsi_polovicka" a zařadil do skupiny manželek.

Pro mě nakonec zbytečné. Na NAS nikoho cizího pouštět nebudu (z LAN je zbytečné tohle řešit; pokud účelově budu muset někomu něco vytáhnout, stejně to budu dělat já/sdmin), dceru a syna dořeším později a jinak (respektive mám to vyzkoušené, bude to v některém z dalších bodů)

Uživatelskou skupinu jsem zrušil, tu mou lepší polovičku taky a založil nového uživatele "mamina" (ze skupiny everyone). Nastavil jsem jí přístup do adresářů, někde RW (číst, zapisovat, sdílený adresář "MAMINA"), někde RO (pouze číst, sdílený adresář "NAS2"), zbytek Deny (zákaz).
A aby to měla pěkně po ruce, ty sdílené adresáře, kam má přístup, jsem ji namapoval ve Windowsech, s písmeny disku.
Ve skutečnosti jsou ty "její" sdílené adresáře rozsáhlejší, je jich více, jako příklad ale uvedené stačí.

[84210-uziv1-png]

Kromě přístupu ke sdíleným složkám se nastavují i práva k aplikacím, ponechal jsem (zatím?) jen Windows sítě:

[84211-uziv2-png]

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny