Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace Windows do NTB s Intel Optane

Zdravím přátelé.
Mám tady NTB Acer Swift 3, dotazy:
1) Chci nainstalovat "čistý" OS bez Acer balastu (Windows 10) klasicky z DVD media. V BIOSU mám u SATA módu na výběr RST with Optane nebo AHCI. Zvolím-li to první, na začátku instalace se nenačte žádný disk k instalaci. Dal-li jsem ovladače uložiště na flahku (viz obrázek), nenačetlo je to. Zvolím-li v BIOSu AHCI, načte se disk vpořádku. Jak se správně postupuje v tomto případě? Windows nainstaluju v AHCI módu, poté nainstaluju ovladač uložiště a potom v BIOSu přepnu na RST with Optane? V NTB je klasický 1 TB HDD a 16 GB paměti Optane.

[Ovladace.md.jpg]

2) Je normální, že v BIOSu si nemohu zvolit bootování s povolením/zakázáním Secure boot (je to zašedlé, viz obrázek). Jde mi o to, abych mohl nabootovat z media, které Secure boot nepodporuje (např. UBCD).
Díky

[BIOS.md.jpg]

Předmět Autor Datum
Tak volba, kdy nainstaluju Windows v AHCI módu, nainstaluju ovladače a pak přepnu v BIOSu na RST wit…
ferokulda 13.12.2018 09:31
ferokulda
To se dalo čekat, instalovat se to musí nějak na RAID. Takže v UEFI ten RAID vytvořit a instalačka p…
dsa 13.12.2018 09:36
dsa
Ad 2: někdy je to možné jen při zadání hesla pro "admin" přístup do UEFI.
dsa 13.12.2018 09:42
dsa
Zatím jsem na to nepřišel, ale napadla mě jedna věc. Mělo by to jít tou metodou, kdy v BIOSu nastaví…
ferokulda 14.12.2018 14:53
ferokulda
To není tak jisté … když si chceš přidat SSD cache k HDD, tak to musíš přeinstalovat (v UEFI nastavi… poslední
dsa 14.12.2018 16:40
dsa

To se dalo čekat, instalovat se to musí nějak na RAID. Takže v UEFI ten RAID vytvořit a instalačka pro něj musí mít driver (trochu podobné to je možná s kombinací HDD + SSD jako cache, potřebný "instalační ovladač" se "přihazoval" na flešce).

Zatím jsem na to nepřišel, ale napadla mě jedna věc. Mělo by to jít tou metodou, kdy v BIOSu nastavím SATA mód na AHCI, Windows nainstaluju a poté přepnu na RST with Optane. Když si chce někdo dodatečně přidat do PC/NTB paměť Optane, přece při tom nebude přeinstalovávat Windows.

To není tak jisté … když si chceš přidat SSD cache k HDD, tak to musíš přeinstalovat (v UEFI nastavit RAID a instalovat na RAID). Nejspíš to bude s Optane podobné. Pro Win to musí být transparentní, tedy něco, co standardně "žerou" a to je právě RAID. Už jen přechod z IDE na AHCI vyžaduje přeinstalaci (či nějaké manévry v registry).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru