Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem distribucia na desktop vhodna pre BFU

Ktora distribucia (rodina distribucii) sa podla vas najviac hodi na desktop pre beznych uzivatelov (uzivatelov ktorych primarnym cielom neni presediet pri PC 24/7 ale praca)? Keby ste mali malu firmu s par zamestnancami ake distro by ste zvolili? Ak mate s niektorymi skusenosti napiste co konkretne Vam na nich vadi, alebo co sa Vam na nich paci a preco ste si ju vybrali.

Moj (laicky) pohlad:

1. Ubuntu (Ubuntu, Mint, Elementary OS) - velmi oblubena rodina distribucii, ale stale som nepochopil preco. Snazia sa byt user friendly, ale je to na ukor stability. Ked si niekto vyberie Ubuntu (Mint, ...) ako prvu distribuciu moze ho znechutit natolko ze sa vrati k windows.

2. Debian - stabilita je dobra, package manager rovnaky ako v ubuntu, ale SW je neaktualny (pri stable) bol som nuteny robit s debianom u zakaznika a bol to doslova navrat do 90tych rokov. Debian Testing ma aktualnejsi SW ale s tym nemam skusenosti takze sa nebudem k tomu vyjadrovat.

3. Arch based (Arch, Manjaro, Antergos, Archman) - Mne tato rodina vyhovuje najviac. Podla distrovatch je Manjaro najpouzivanejsia distribucia vobec. Velmi dobre na hranie. Minimalizmus, rychlost, perfektny package manager - pacman. Vela noveho softwaru (bez zbytocnych patchov). Pravidelne updaty aj niekolko krat denne. Vyhoda su aj uzivatelske baliky v ktorych je naozaj vsetko. ale podpora zo strany velkych firiem je slaba. Na profi nasadenie sa asi nehodi.

4. Red Hat based (RHEL, Fedora, Cent OS, Oracle Linux, Clear Linux, Scientific Linux) - nemam skusenosti. Naposledy som skusal velmi davno a pamatam sa ze boli problemy s RPM managerom, ktory si nevedel poradit so niektorymi zavislostami. Predpokladam ze sa v tomto smere uz asi vela zmenilo. Tato rodina distier ma dobru podporu zo strany velkych hracov (IBM, Oracle, Intel, VMWare). Urcuje trendy vo svete linuxu (system-d, gnome, flatpak) a snazi sa najst rozumnu mieru medzi konzervativizmom a aktualnostou. Uvazujem nad switchom prave sem... co vy na to?

Předmět Autor Datum
Ešte si doplň v svojej snahe Knoppix. poslední
Nuda 12.01.2019 17:15
Nuda

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru