Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kódy na e-občanku

Jak jste kdo řešil kódy na e-občanku? Máte na to nějaký systém nebo fintu? Studuji https://info.eidentita.cz/eop/OchranneKody.aspx a hlava mi jde kolem. Nerad bych něco podcenil a také bych rád používal moderní vymoženosti, ale 6 číselných kódu o délce 4-15 si jen tak nezapamatuji a někam si je zapsat také není 2x bezpečné. Uvažuji, že se na to vybodnu a použiji jenom BOK, ale ani u toho mi není jasné, jak konkrétně se při osobním jednání používá - slovně nebo přes zařízení a jestli má smysl spekulovat s větší délkou, třeba 8 znaků nebo stačí minimální 4? Mohu použít PIN od platební karty nebo hrozí prozrazení, třeba při slovní identifikaci?

Předmět Autor Datum
Je to nesmyslně zesložitěné, zkus pročíst články na lupa.cz, vyšlo jich před vánoci pár na toto téma…
Otelo 24.01.2019 11:48
Otelo
Vždyť právě, jak si to všechno má člověk zapamatovat?! A BOK se zadává někam do terminálu nebo říká…
jege 25.01.2019 01:19
jege
KeePass I kody na obcanku se do toho daji bezpecne ulozit.
RedMaX 24.01.2019 20:49
RedMaX
Tohle už mi přijde trochu na hlavu - mít program na hesla, který je ale také na heslo. A pokud moje…
jege 25.01.2019 01:21
jege
pak zbývá ještě permanentní fixa a ty kódy napsat na zadní stranu občanky ;-)
Jan Fiala 25.01.2019 06:27
Jan Fiala
Věřím, že 1/2 lidí to tak udělá! :-D
jege 25.01.2019 07:20
jege
Co to je za nesmysl? Program je na vsechny mozna hesla a tudiz mi staci si pamatovat heslo toho pro…
RMX 25.01.2019 10:20
RMX
Díky, ale fakt preferuji nějaké řešení nezávisle na externím HW. U programu jsem ani nepochopil, pro…
jege 25.01.2019 10:53
jege
A kde se to tak chystáte zadávat? Zatím jsem kody zadával na úřadě při aktivaci - zadávají se na klá…
Kurt 25.01.2019 10:55
Kurt
No třeba jsem se nikde nedozvěděl, jak se zadává BOK - všude je jen napsáno, že se uvádí při osobním…
jege 25.01.2019 11:46
jege
Podle mne se ptáte na naprosto jasně vysvětlené záležitosti. Nejen, že se ptáte na způsob, jakým se…
Kurt 25.01.2019 12:20
Kurt
Ano četl, a přesto jsem to nepochopil. Třeba takový BOK: BOK – Bezpečnostní osobní kód Kód pro iden…
jege 28.01.2019 21:12
jege
Prostě jej úředníkovi řeknu nebo jej naťukám do terminálu? Viz: Všechny uvedené kódy jsou osobní…
Kurt 28.01.2019 22:43
Kurt
BOK sa zadáva rovnako ako PIN, alebo iné heslá - na úrade bude terminál, ak úradník strčí eOP do čít…
yYy 29.01.2019 12:36
yYy
Open-source, tudiz snad jasny, ze Windows i linux. Na Android jsou programy jinych autoru, ktere tu…
RMX 25.01.2019 11:00
RMX
Nepoužívám el. podpis, čili mám kody jen 3 (BOK, IOK, DOK) no a napsané je nikde nemám, jsou to čísl…
Kurt 24.01.2019 21:44
Kurt
Já používám https://www.lastpass.com/ .. ale předpokládám, že patříš k sortě lidí, kteří si myslí, ž…
Eessencia 28.01.2019 23:36
Eessencia
ja se snazim naucit lastpass pouzivat, ale jde to ztuha.. :-) kazdopadne porad trosku paranoidni zus…
merlouska 29.01.2019 00:58
merlouska
Super, takze spravce hesel, kam se bojis zadat heslo? :-) Ok. (Rozumim tomu, akorat bych sluzbu na…
RMX 29.01.2019 13:48
RMX
Tak vis jak.. kdyz se mi nekdo dostane na facebook, netflix, amazon apod., tak to preziju - jasne, n… poslední
merlouska 29.01.2019 15:20
merlouska
A skutečné přihlašovací údaje k milionům účtů si hackeři vycucali z prstu, že? Sám jsem tak dostal d…
jege 29.01.2019 14:17
jege

Je to nesmyslně zesložitěné, zkus pročíst články na lupa.cz, vyšlo jich před vánoci pár na toto téma , ale nebude to tam o moc jednodušeji vysvětlené. Co vím, tak se to dá rozdělit na 3 skupiny kódů:
1. BOK - měl by to být doplněk k předložení občanky (asi obrazně, ne že každý policajt bude chtít říct kód, kdyžuvidí novou OPs čipem) ,když někdo bude chtít průkaz a třeba se mu nebude zdát, že je skutečně váš (sebral jste ho někomu a udělal plastickou operaci obličeje). používá se samostatně, není vázan na jiná .--nutné si zvolit při převzetí
2. Kód pro autentizaci pro přístup k online službám (portál ovčana, Datové Pasti, registry) - pouze slouží k prokázání identity a ne k elektronickému podpisu - souvisí s ním nějaký puk. -lze nastavit při převzetí nebo jindy na úřadě
3. Kód pro podepisování dokumentů a související puk - nastavuje se doma

Co to je za nesmysl?

Program je na vsechny mozna hesla a tudiz mi staci si pamatovat heslo toho programu Keepass a jedno jedinne heslo udrzi snad kazdy.

Program vytvari databazi uzivatelskych jmen a hesel, kterou zasifruje pres AES. Heslo slouzi na rozsifrovani. Dokonce ani nemusis pouzivat heslo, ale sifrovaci klic v souboru, pokud chces. Ten muzes mit treba na flashce, ale silne bych ti doporucoval si ho bezpecne zalohovat.

K te databazi se z toho programu Keepass nemusis pripojovat, ale muzes se k ni pripojit z libovolneho jineho programu, ktery sifrovani a rozsifrovani te databaze podporuje, nebot se jedna o open-source.

A samozrejme neni zadny duvod davat tomu programu pristup do site, aby mohl neco nekam odesilat. Takze mam za prve ten program zablokovany firewallem a za druhe si pristup loguju, takze vim, ze se ani o zadny pristup k siti nepokousel, coz si muzes zkontrolovat i diky tomu, ze mas moznost se podivat do zdrojovych kodu, kdyz je to open-source.

Díky, ale fakt preferuji nějaké řešení nezávisle na externím HW. U programu jsem ani nepochopil, pro jakou platformu vlastně je (moc jsem to ale nezkoumal) a neumím si představit, jak třeba doluji BOK v případě osobní identifikace na úřadě. Zatím mi paměť ještě slouží a pár hesel si dokážu zapamatovat, ale potřeboval bych na to nějaký lepší systém a podrobnější informace, jak to u e-občanky funguje v reálu - jak se zadává BOK a jestli stačí i kratší hesla nebo raději delší.

No třeba jsem se nikde nedozvěděl, jak se zadává BOK - všude je jen napsáno, že se uvádí při osobním kontaktu s úřední osobou. Ovšem, co znamená "uvádí", jestli je to vyťukání na klávesnici terminálu nebo slovní oznámení, jsem nikde nenašel. Postup při aktivaci nemusí být úplně směrodatný, tam se zadává i IOK a DOK, kde je jasné, že se nikde nebudou říkat slovně, tak se přitom sfoukne i BOK.

Ano četl, a přesto jsem to nepochopil. Třeba takový BOK:

BOK – Bezpečnostní osobní kód
Kód pro identifikaci občana při osobním prokazování totožnosti. Zvolení hodnoty BOK (4–10 číslic) je povinností při převzetí občanského průkazu i v případě, že si občan neaktivuje elektronické funkce občanského průkazu. Zadávání BOK bude vyžadováno při ověřování totožnosti na úřadě např. v případě, kdy má úředník pochybnost o shodě podoby držitele s průkazovou fotografií. Využití BOK při osobní komunikaci s úřady se předpokládá postupně v dalších letech. Na rozdíl od všech ostatních kódů tedy hodnota BOK tedy není přímo spjata s čipem občanského průkazu. Pro ověření hodnoty BOK nemusí být občanský průkaz k dispozici.

Co to znamená v praxi a jak se zadává? Prostě jej úředníkovi řeknu nebo jej naťukám do terminálu? Tím nemyslím při převzetí, tam je to jasné, ale právě při "při osobním prokazování totožnosti" a "při ověřování totožnosti na úřadě". Je totiž rozdíl, jestli jej úředník bude znát nebo jenom mu, po naťukání kódu do terminálu, systém potvrdí, že jsem to opravdu já. V prvním případě budu muset použít nějaký originální kód, který si ale asi budu dost těžko pamatovat, v druhém případě mohu použít třeba PIN z platební karty, který si lehce pamatuji a úředník se jej nikdy nedoví. Mimochodem, dnes jsem volal na infocentrum a pán na podpoře vůbec nevěděl, na co prakticky BOK slouží a jak se používá. Prý se s tím ještě nesetkal, že by se to někde používalo. Ohledně vhodné délky kódu také nic nevěděl a nakonec z něj vypadlo, že sám má používá stejný kód 4 číslicích jako BOK, IOK i DOK.

http://tn.nova.cz/clanek/znate-kod-sve-obcanky-musite-ombudsmanka-ale-protestuje.html

Open-source, tudiz snad jasny, ze Windows i linux. Na Android jsou programy jinych autoru, ktere tu stejnou databazi take umi a mam tam taky zablokovany pristup do site. Logicky teda prijdes na urad, na mobilu spustis aplikaci, zadas jedinne heslo, ktere si pamatujes a v aplikaci si na mobilu zobrazis hesla, ktere potrebujes a zadas je tam kam potrebujes.

Tak vis jak.. kdyz se mi nekdo dostane na facebook, netflix, amazon apod., tak to preziju - jasne, nejakou skodu tam napachat muzou, nicmene asi ne tak velkou jako kdyz mi vyrabujou bankovni ucet a uzavrou mi pres internet pulmilionovou pujcku, zejo :-) Jasne ze ta pravdepodobnost, ze se neco takovyho stane, je miziva, ale proste urcita uroven paranoie tu je. A furt.. pamatovat si 3 hesla nebo 132 hesel je rozdil, zejo :-)

Jinak presne, majitele te sluzby se az tak neobavam, ale clovek nikdy nevi, kdy se mu tam nekdo naboura, nebo kdy nejaky zapskly zamestnanec proda pristup atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru