Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem digitální fotoaparát: význam ISO invariantní znám, ale PŘI

Ahoj, asi ti z vás, kteří technicky jste vzdělání a víte o fotografování víte o pojmu ISO invariantní fotoaparát (nebo čip). Tomuto pojmu rozumím = znamená to že pokud je ISO invariantní, tak by neměl být znatelný rozdíl (v šumu!) mezi správně exponovanou fotku při vysokém ISO a mezi fotkou při Nx nižším ISO (při stejném času+ cloně= osvitu čipu , ) tedy Nx podexponovanou vlivem nižšího ISO ALE následně softwarově Nx zesvětlenou (předpoklad, že se fotí do RAWu).

A nebo technicky definováno, že šum AD převodníku je zanedbatelný. (Takže obě metody se liší pouze v míře šumu AD převodníku (downstream šum): v prvním případě je obsažen v datech "jednou", ale v druhém případě Nx - protože softwarové zesvětlení samozřejmě zesílí i šum. Což je i případ rozšířených vysokých hodnot ISO, kdy se jen "zesvětlí RAW" ve foťáku) Je to složitější na pochopení, kde je rozdíl. Míra fotonového šumu a míra šumu čtení čipu (upstream noise) je stejná v obou případech, protože je stejná expoziční doba i intenzita osvětlení, ale v prvním případě to Nx zvýší AD převodník a v druhém případě to zvýší softwarové zesvětlení, ale tentokrát navíc včetně i Nx šumu převodníku)

Dotaz:
Ovšem u foťáku se udává, že jsou ISO invariantní at ISO (tedy při nějaké hodnotě ISO). Případně OD-DO. Co určuje tuto hodnotu a co znamená. Můj odhad je, že to souvisí s tím bodem kdy šum AD převodníku začne být srovnatelný s šumem
readout noise (šumu čtení hodnot z čipu) při dané hodnotě ISO (který roste při dané hodnotě ISO). Je to správná úvaha? Při vyšších ISO hodnotách je šum čipu natolik znásobený a silný že přebije šum převodníku a tedy začne být ISO invariantní. (je jedno, jestli raw signál zesílím vysokým ISO ve fotáku nebo V PC, protože při daném ISO v je šum převodníku ztracen v šumu čipu/fotonů).
Ale je tam i spodní hranice? Souvisí to s "Low ISO", což je simulace snížení ISO tím ,že přeexponovaný obraz se ztmaví, protože AD převodník už nižší násobič nepodporuje.
Příklady:
1 http://photonstophotos.net/Charts/Sensor_Characteristics.htm
2 https://photographylife.com/iso-invariance-explained " No cameras are perfectly ISO invariant starting from base ISO; however, some are quite close, and many cameras become ISO invariant starting at a high enough ISO value (once the camera begins to “simulate” ISO values"

Předmět Autor Datum
S tímhle dotazem bys měl jít někam na fora fotografu, a ne tady. Sorry. poslední
jezekhifi 23.02.2019 19:43
jezekhifi

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru