Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Diskuze: pomoc s výběrem komponent

Zdravím všechny,

již delší dobu uvažuji nad výběrem vnitřností pro nový PC (aktuální, kromě grafiky a disků, již běží od roku 2012) a ačkoliv již mám rámcovou představu, rád bych poradil ohledně zastarávání komponent a výběru té, pokud možno, nejvýhodnější kombinace, přece jen to nebude nejlevnější sestava.

Nejprve jsem uvažoval nad Intelem, konkrétně i7 9700K + deska od Gigabytu za cca 5,5k, jenže když jsem si podobný setup složil s posledním Ryzenem (2700X), cena, nečekaně :), rázem klesla o nějakých 5 000,- a napadlo mě, že bych za ty ušetřené peníze spíš pořídil RTX 2080 (MSI Ventus), než 2070. No a tady jsem se pozastavil nad reálným vs. potencionálním výkonem 2700X - po přečtení mnoha recenzí, článků, úvah a podrobném rozebrání několika herních benchmarků se mi zdá, že Ryzen má stále velký potenciál a kdyby byla většina her lépe optimalizovaná, i jeho herní výkon by nebyl o tolik nižší, než má právě 9700K (měl bych spíš srovnávat s 8700K, ale i tak). V mnoha hrách jsem si všiml takového "pseudo-bottleneckingu," kdy GPU (konkrétně např. 2080) zdaleka neběžela na 100 %, jenže i využití CPU (AMD) často nepřekročilo 50-60 %. Samozřejmě, že ve 4K to už není moc patrné, jenže takové rozlišení je pro mě zatím naprosto irelevantní, plánuju si zatím nechat 1080p monitor, než přejdu na nějaký solidní 1440p. - maximálně bych PC sem tam vzal nahoru do obývaku ke 4K televizi :)

Má hlavní otázka tedy zní - má cenu k Ryzenu 2700X kupovat RTX 2080? - podotýkám, že HW měním spíš s většími časovými odstupy, rozhodně ne co 2-3 roky nebo tak (maximálně s výjimkou grafik a HDD)
- 2080 je sice "drahá" :D, ale přece jen je to dost silná karta a nebude dlouho trvat, než konečně příjdou tituly s normálně funkčním RTX a DLSS, aby se její ponetciál mohl projevit
- totéž si myslím i o Ryzenu, dříve nebo později těch 8 jader bude plně využitelných a také vývojáři by měli hry pro AMD o něco lépe optimalizovat, když se jejich podíl na trhu od nástupu 1. řady Ryzenů přece jen zvýšil...
- i např. "stará dobrá" GTX 780 je pořád schopná rozběhat třeba Kingdom Come, na téměř nejvyšší možné detaily, se stabilními 30+ fps (1080p samozřejmě :D) a výkonový skok je v případě 2080 poměrově vyšší, hlavně co se technologií týče.

Dávají ty tři body logiku? resp. myslíte si, že by RTX 2080 mohla třeba za 3-4 roky pořád rozběhat většinu her při 1440p na vysoké detaily? (nemusí být vyloženě "ultra" - prostě aby textury nevypadaly jako rozpitá olejomalba, však si rozumíme) - nejsem častý hráč FPS, takže mi nejde o nějak extra vysokou snímkovou frekvenci, stabilních 40+ bude stačit :)

Chápu, že se to nedá přesně odhadnout - rychlost vývoje SW i HW se stále mění, ale nerad bych zkrátka "investoval" zbytečně do něčeho, co nemá naději na realizaci (viz optimalizace pro Ryzen...)

Ještě bych chtěl upřesnit, proč už příliš neuvažuju nad Intelem - plánuju v budoucnu pro CPU i vyšší pracovní zátěž a rychlý multitasking je pro mě nutností již teď, proto už možná ani nebudu čekat na Zen 2, ledaže by v blízké době byly odhaleny nové, konkrétní a důvěryhodné informace, co přesně a za kolik čekat, což se asi jen tak nestane...

Děkuji moc za názory.

Ještě doplním, jak by mohl vypadat zbytek sestavy:
- Samsung EVO 860 na systém a aplikace + HDD na soubory (popřípadě ještě jeden extra disk do M.2 pro systém a nejpoužívanější aplikace)
- MSI B450 Gaming Pro Carbon - za ty peníze podle mě dost solidní deska, Ryzen se stejně moc taktovat nedá...
- 16 Gb (2x8) 3200 MHz CL16 RAM, později bych zvětšil na 24 nebo 32 (za 3200 MHz CL14 se mi fakt moc utrácet nechce :))

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny