Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záhada svévolně odpojující se klávesnice

Ahoj, mám už roky klávesnici Tesoro Durandal Ultimate. Co jsem s ní za těch pět let provedl, za to bych šel asi sedět. Desítky horkejch čajů, šťáv, minerálek, snídaní, obědů, večeří, káv, kakaí a všeho, čím se dala polít nebo do ní nasypat, jsem do ní nalil a vysypal. Keycapy jsem při čistění shodil na zem a rozdrtil židlí a žadonil po emailu v Kanadě, ať mi pošlou nový (českej servis nechtěl prodat, Kanaďani nakonec darovali, včetně pošty zdarma). Jednou jsem z ní omylem vytrhl asi 7 žil, co jdou z kabelu na tišťák a protože jsem nikde nenašel, jak je napojit, tak jsem si prostě tipl (nejspíš to bylo napájení, protože když dám přes USB hub něco nabíjet, tak se odpojí). Gumový podložky už dávno nahradil plast z tavné pistole a oplet prvních 10 cm roztrhanýho opletu kabelu je zamotaných samovulkanizační páskou. Mrcha vypadá jak nová, funguje furt (skoro) dokonale a píše se na ní furt skvěle. A to si prošla fakt vším.
Jednou za půl roku ji rozeberu, tlačítka vykoupu v jaru a tišťák v isopropyl alkoholu, abych dostal pryč všechen ten med a hovadiny, co mi tam zatekly a existuju dál.

Posledních pár měsíců se mi ale děje taková nepříjemnost, nepotřebuju ji vyřešit, tolik mě to nesere a jak dodělá, koupím novou, už by si zasloužila umřít, ale zajímá mě, jakej proces tam probíhá a proč se to děje.

Když klávesnici nechám v USB 3 portu, odpojí se sama cca po půl hodině a zůstane odpojená. Musím ji vyndat a strčit zpět.
Když ji dám do USB 2 portu, vydrží necelej týden, pak se svévolně odpojí a po pár vteřinách sama připojí. No a od toho, co tohle udělá poprvé, to začne dělat každou hodinu, a nakonec se chytne do smyčky připojování a odpojování, furt dokola, a nikdy se znovu už nafurt nepřipojí.
Když ji odpojím a vrátím do STEJNÝHO USB 2, tak to začne okamžitě dělat zase. Když ji ale dám do jinýho USB 2 portu, vydrží zase týden. Mám vzadu na desce jen 2x USB 2 port, takže je prostě jednou týdně prohodím, jak to udělá poprvé a mám klid.

Každopádně jsem to takhle vysledoval a nechápu, co se v tom počítači děje za zmatky, že to takhle funguje. Proč v USB2 funguje týden a v USB3 umře kompletně za půl hodiny? Proč po první "smrti" v USB2 začne umírat častěji? A jaká funkce nebo co zařídí, že mi umírá v jednom USB portu a v druhým ne, ale když je prohazuju, tak fungujou furt oba?

Snad se najde někdo, kdo by si alespoň tipnul, když už nic :-D díky

Předmět Autor Datum
Mrcha vypadá jak nová tak určitě. to chování je nezvyklé, ale píšeš že tomu samy upadly dráty a ty…
lední brtník 04.03.2019 20:10
lední brtník
Dráty neupadly, byly vytrženy :-D taky jsem je nikam nepájel, jsou ve svorkách. Všechno v USB portec…
Rainy 04.03.2019 21:13
Rainy
Mně se kdysi podobně chovala myška. Stačilo stlačit ten plíšek na konektoru USB, aby tam šel trochu… poslední
Lukas1982 04.03.2019 21:36
Lukas1982

Mrcha vypadá jak nová

tak určitě.

to chování je nezvyklé, ale píšeš že tomu samy upadly dráty a tys je podle svého uvážení připájel zpět.
usb3 výstup tvé základní desky má vyšší zatěžovací/zkratový proud - za normálních podmínek.
taky ovšem může mít částečně poškozený omezovací odpor v proudové pojistce.
jestli se externí disk (největší zátěž) s těmi usb porty chová korektně, buď rád, asi se nepovedlo popravit usb na základní desce.

pane správče, musíte se víc snažit!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru