Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém se čtením souborů na cloudu

prosím, moc prosím.

Všechno to sbal a odnes někomu, kdo alespoň rámcově chápe počítačovou bezpečnost, ať to celé zabezpečí, tebe zbaví admin práv a pak ti to předá.

Pokud ti nedošlo, že kompromitace NASu kryptovacím ransomwarem znamená i to, že jej KDOKOLI mohl zneužít k čemukoli. V NASu je totiž (podobně jako v Raspberry) Linux. To je v dnešní době nejmocnější operační systém jaký existuje, tudíž pokud jsi jej svou neschnopností, lajdáctvím a ignorantstvím nechal kompromitovat, je velmi zpozdilé řešit nějaké Windows!

Opakuju to tady pořád dokolečka: (žádný) NAS nepatří na internet! Ty ses spoléhal na to, že výrobce jej má dobře zabezpečený. Výrobce se zase spoléhal, že uživatel je lama, která nezvládne forwardovat porty a/nebo že je poučený z pohledu bezpečnosti. Výsledek je tenhle "případ." A nebuď na omylu: není to jen tvá věc. Kvůli lidem jako jsi ty, kteří zvysoka serou na bezpečnost, se po internetu potulují script kiddies, kteří kvůli své tuposti a neschopnosti útočí právě na tyhle jednoduché cíle (a zřejmě jsou úspěšní). Bohužel každý takto napadený systém je jen další nástroj pro další útoky, další kousek do stádečka botnetu.

edit: a tvůj postup je samozřejmě úplně chybný. Nejprve musíš odstranit příčinu, tj. díru ve firewallu, protože do té doby je možné ten NAS kompromitovat jednoduše znova a znova. Teprve až budeš mít zabezpečenou síť, můžeš "opravovat" NAS.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny