Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zpožděný přenos

Dobrý den,

řeším následující problém. Jako velký fanoušek sportu jsem si pořídil Digi tv pro sportovní přenosy online. Mám jiného poskytovatele TV, ale kvůli dig tv jsem si pořídil. Bohužel je zde nemilé překvapení a to je to, že online sportovní přenosy jsou zpožděné. Fajn, je to přes internet, nějakou dobu to jde, ale že by bylo zpoždění až minutu a půl? To už si rovnou můžu pustit ze záznamu. Vzhledem k tomu, že druhý poskytovatel také nabízí TV online, testoval jsem stejné pořady na mobilním zařízení přes internet ve stejnou dobu a u současného poskytovatele - UPC je obraz o něco lepší, zpoždění je zde nějakých 20s oproti skutečnosti a na digi cca tu minutu. Nevím proč, ale v průběhu se to mění, někdy minutu, někdy třeba 40 vteřin.

Mám se s tím smířit (dát výpověď), nebo se s tím dá něco dělat? Možná kdybych pořídil ten jejich předražený setobox a sledoval tv přímo přes něj, bylo by to lepší? Od UPC setobox mám a když jsem testoval UPC TV přes setobox a UPC TV přes mobil - internet, tak ta TV přes setobox je dá se říct dopředu a na mobilu je znovu nějaké zpoždění. Asi je to vlastnost, ale pak nechápu,jaký to má vlastně význam.

Předmět Autor Datum
Může to být z podstaty fungování streamu - musí se udržovat nějaký buffer (VBV buffer) dat, a je li…
negr 13.03.2019 12:29
negr
Ono zpoždění je i u normální televize ("přes antény"). Koukám na biatlon a mají minimálně 5-7 vteřin… poslední
L-Core 13.03.2019 16:30
L-Core

Může to být z podstaty fungování streamu - musí se udržovat nějaký buffer (VBV buffer) dat, a je li video kodovano modernimi kodeky (B-snimky, reference) pak je potřeba právě mít nějaké data v bufferu, prostě to nemůže jít v reálném časy. velikost bufferu se vydělí definovanou (nebo určenou, změřenou, vymyšlenou) rychlostí přenosu a výsledek je zpoždění. Dál v tom hraje roli latence a možná připojení, rezerva se zvětší, aby nedocházalo k zasekávání. Takže 2 důvody: nechronologické pořadí videosnímků a rezerva pro případ chyby přenosu. za další: čím vyšší kvalita (ne nutně bitrate, ale obvykle také), tím větší musí být VBV buffer

Teoreticky u streamovacích služeb si klient může zvolit parametry proudu, ale to by musel publisher video na míru transkodovat dle každého parametrů. To si myslím, že je nereálné pro masové šíření. Možná tak někdo, kdo soukromě streamuje pro sebe nebo někam pro pár lidí.

Ne že by to bez toho nešlo udělat (publisher může kodovat v režimu zero latency, asi s nějakými tradeoff v kvalitě), , ale za nějakou cenu vždy:
-připojení by muselo mít lepší rychlost a/nebo latenci
-muselo by se jet v nižším video bufferem - nutnost snížit rozlišení / kvalitu - nebo by se nedosáhlo tak vysoké komprese)
-použít "lineární" kodek - méně efektivní komprese
-buďto menší odolnost proti výpadkům (a výpadek potrvá delší dobu než by odpovídalo vypadnutým snímkům v případě výpadku se musí počkat na další I-Frame nebo GOP, jelikož moderní kodeky přeskakují snímky v času, )
- menší odolnost proti kolísání latence

Ono zpoždění je i u normální televize ("přes antény"). Koukám na biatlon a mají minimálně 5-7 vteřin za skutečností (zásahy terčů na stránkách IBU jsou vidět dříve). Pokud nepočítám zpoždění internetu oproti reálu; ve skutečnosti je to možná ještě více.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru