Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Začal pískat NTB disk

Ahoj,
do staršího NTB Dell Inspiron 4100 jsem koupil 80GB disk Seagate ST980815A. Vše v pořádku asi týden funguje, po týdnu se ovšem z disku ozývá velmi otravné pískání, které mizí jen při činnosti hlaviček disku nebo občas na pár vteřin zmizí samo od sebe a zase se vrátí. Napájení ze sítě nebo z baterií na to nemá vliv. Na NTB provozuji WinXP SP2.

V NTB se moc nevyznám, tak nevím, jestli je to na reklamaci, nebo jestli je to feature mobilních disků, případně jestli tam nepracuje nějaký obskurní power management, kterým ntb oplývají a na který jsem zatím nepřišel. Díky za jakoukoliv radu, to pískání je humus...

Předmět Autor Datum
Stava se to a neovlivnis to (pisti loziska motoru ploten). Zkus reklamovat, ale valne sance ti nedav…
mif 24.07.2008 21:52
mif
A si si isty ze piska disk a nie cievky DC-DC menica v NB pre CPU? Skus zatazit vac CPU, ale nepracu…
MM.. 24.07.2008 21:52
MM..
Zatím jsem jenom jezdil uchem po NTB a nejsilněji jsem to slyšel z míst, kde je v šachtě šupnutý dis…
Moas unregistered 24.07.2008 22:03
Moas unregistered
Tak máš pravdu, když jsem zatížil CPU Orthosem, tak pískot okamžitě zmlknul. Disk aktivní nebyl. Te…
Moas unregistered 25.07.2008 09:25
Moas unregistered
Ak je to v zaruke chod to reklamovat, ak neni tak najdi cievku co piska (napr. pritlacanim prstom na…
MM.. 25.07.2008 13:11
MM..
Měl jsem Latitude C600 a přesně jak říká MM.. problém s C-states - při nízkém využití CPU notebook o…
Máslo 25.07.2008 20:10
Máslo
Tavnou pistoli doma mám, takže díky za tip. Kdyžtak bych feritový hrníček rozdělal, zkusil tam nakyd… poslední
Moas unregistered 25.07.2008 22:06
Moas unregistered
Pokud ti z nějakého důvodu nefungují profily napájení ve windows xp tak, jak bys potřeboval, nakonfi…
Máslo 25.07.2008 20:05
Máslo

A si si isty ze piska disk a nie cievky DC-DC menica v NB pre CPU? Skus zatazit vac CPU, ale nepracuj s diskom.
Keby disk piskal tak by sa to pravdepodobne nezmenilo ked pracuju hlavicky (jedine ze by hlavicky vibrovali sem-tam a tym by piskali :)))
Trochu by to mohlo zavisiet aj od uchytenia disku, ale piskat by nemal (je to novy disk?). Seagate ale nepoznam.

Zatím jsem jenom jezdil uchem po NTB a nejsilněji jsem to slyšel z míst, kde je v šachtě šupnutý disk. Což nevylučuje, že nepíská něco jiného blízko. Ozkouším zatížit CPU Orthosem a uvidíme. Disk je fungl nový, cca 20 hodin už frčel v tomhle NTB a nic nepískalo. Hned ráno to vyzkůšám, zatím díky...

Tak máš pravdu, když jsem zatížil CPU Orthosem, tak pískot okamžitě zmlknul. Disk aktivní nebyl.

Ten procesor běží na 733MHz nebo 1GHz podle toho, jaký výkon je potřeba. Zkusil jsem ho nějak "zablokovat" na 1GHz, ale i když jsem v BIOSu vypnul SpeedStep a v "Možnosti napájení" v XP nastavil, ať nic nikdy nevypíná, tak pořád zůstává v módu, kdy přepíná rychlosti.:-(

Nicméně já bych samozřejmě nejradši, aby si přepínal frekvence a zároveň nepískal:-) a zatím to tak vypadá, že mi nezbyde, než ten NTB "nějak" rozdělat, najít tu pískající cívku (to su zvědavý jak, jezdím teď uchem po NTB a zdá se mi, že to píská všude najednou) a zakápnout nějakým lepidlem (vteřináč? Kanagom? acetonový lak? - abych nerozleptal lak na cívce...)

Ak je to v zaruke chod to reklamovat, ak neni tak najdi cievku co piska (napr. pritlacanim prstom na nu a ked prestane tak vies ze tlacis na tu spravnu). Skus ju zakapnut asi najlepsie je heisskleber ("horuce lepidlo" neviem ako sa to preklada to je taka pistol a take lepidlove tycky idu do nej ktore zmeknu ked ich pistol zohreje :-)). Kedysi davno za sociku sa zakapavalo voskom sviecky. Aceton by som radsej nepouzival (aj ked rozleptat smaltovany drat by nemal, prinajhorsom mozes skusit, ale radsej nie). Ale tak trochu sa obavam toho ze ta cievka bude uzavreta vo ferite takze nebudes mat sancu nic zakapnut. Ono to je mozno aj "zavada" (za ktoru mozu starnuce kondiky alebo co a nie samotna cievka).

Si kup stuple do usi :-)

Inac piskajuce NB vidam cim dalej tym viac, su to dnes uz vsetko same smejdy.

Speedstep sa vypina tak ze v moznostiach napajania nastavis profil na "domaci pocitac, kancelaria" (plati pre XP) a v BIOSe nechas vsetko zapnute (enabled), tak ako to tam bolo defaultne. Tym sa nastavi stale max. rychlost. Ale skor by som povedal ze tvoj problem su tzv. C-states (uspavanie CPU na radovo milisekundy ked nic nerobi) vtedy extremne kolise spotreba a menice piskaju. Ak mas nahodou v BIOSe polozku "C-states enable" alebo nieco o CPU powermanagementne tak to skus vypnut (plati len pre pentium-M a novsie (coreduo atd), neplati pre pentium3 mobile). Ale bude to potom viac zrat baterku ked s PC nic nerobis.
Speedstep nechaj zapnuty (enabled).
P.S. ak to je starsi notebook tak k tomu zvykla byt na speedstep aplikacia od vyrobcu (ikonka vpravo dole) kde si vies nastavit aj pevnu frekvecniu, ak tam taku apikaciu mas samozrejme.

P.S.2. ja by som sa na to vykaslal, zvyknes si..

Tavnou pistoli doma mám, takže díky za tip. Kdyžtak bych feritový hrníček rozdělal, zkusil tam nakydat toho lepidla a fofrem to spojil. Nemám co ztratit.
Jinak jsem podle tvých rad nastavil CPU na plný výkon a pískání je pryč. Pouze čas od času na pár vteřin se objeví, ale netrvá dlouho.

ad P.S.2. - nezvyknu. To by si napřed musela moje hlava zvyknout nebolet pět minut poté, co uslyším nějaký takový nízko-vysokofrekvenční zvuk.:-/

Pokud ti z nějakého důvodu nefungují profily napájení ve windows xp tak, jak bys potřeboval, nakonfiguruješ je pomocí příkazu powercfg.

prostuduj parametry powercfg /change

/processor-throttle-ac
/processor-throttl e-dc

přepínání frekvence procesoru mezi úsporným režimem a režimem plného výkonu lze pro každý profil nakonfigurovat jako /none, /constant, /degrade, /adaptive

A ještě mrkni na

index.html

Tento program je určený přímo pro ntb latitude a inspiron, v reálném čase monitoruje aktuální frekvenci cpu, teplotu cpu/hdd/ram a mj. umožňuje nakonfigurovat vlastní profily pro řízení otáček ventilátorů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru