Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno nelze připojit sata disk

Ahoj, potřeboval bych poradit s diskem SATA 2. Koupil jsem disk samsung 250gb, ale pc ho nenajde. V BIOSu není možnost detekce SATA zařízení (deska ASROCK K7upgrade-600), ale v POSTu vypisuje chanel0 a chanel1 oba dva none mám 2 SATA konektory. Nevidí ho ani Win XP. Skusil jsem ho ve dvou dalších pc a bez problému naběhl. Pak jsem zkusil z toho druhého 160gb SATA 2 disk a při startu v POSTu chanel0 ho našel a potom i WIN. Tak jsem koupil 160gb disk WD SATA 2 a zase nic ani tam ani tam. Prosím poraďte jestli jste se s tím už setkali.

Předmět Autor Datum
bud vyhod tu srackovu dosku, alebo prepni disk jumperom do SATA1 modu.
shiro 25.07.2008 16:55
shiro
jak přepnu ten disk na SATA 1 na disku není popisek a nemám ani manuál. U toho samsungu jsem hledal…
Fruta 25.07.2008 17:04
Fruta
Na disku je napisany presny typ disku. podla neho hladas zapojenie jumperov. Novsie disky na to nema…
MM.. 25.07.2008 17:09
MM..
Na serveru wd jsem našel manuál podle typu disku a přepnul jsem ho na Sata1 a v POSTu jsem ho našel…
Fruta 25.07.2008 17:24
Fruta
Software je na webe samsungu u disku, preco nenapises presny typ disku? Ten sw sa vola tusim "estool…
MM.. 25.07.2008 17:30
MM..
už jsem ten soft našel nevěděl jsem, že se tak jmenuje a tam není popis k čemu je. Vypálím ho jdu na…
Fruta 25.07.2008 17:39
Fruta
Takže disk wd 160gb, který jsem přepnul jumperem, je ok. Přeinstaloval jsem ovladač a už ho najde i… poslední
Fruta 28.07.2008 20:53
Fruta

Na disku je napisany presny typ disku. podla neho hladas zapojenie jumperov.
Novsie disky na to nemaju jumper ale da sa to nastavit v toole od vyrobcu (samsung ma EStools alebo tak nejak sa to vola, spusta sa to z DOSu resp mal by si u vyrobcu najst aj .iso s estools na vytvorenie bootovacieho CD). Alebo sa to neda nastavit vobec (v tom pripade vyhod dosku a kup dosku so sata2).

P.S. WD ma tiez na to bud jumper alebo moze byt utilita, v prvom rade treba si precitat na disku aky je presny typ disku.

Na serveru wd jsem našel manuál podle typu disku a přepnul jsem ho na Sata1 a v POSTu jsem ho našel ale ne ve WIN, tam bude chtít přeinstalovat ovladač SATA zařízení, neboť je tam žlutý trojúhelník, ale u toho samsungu jsem našel zaky manuál, kde je napsáno, že jde přepnout softwarem, který jsem nenašel. Tak budu hledat dál. Zatím díky

Software je na webe samsungu u disku, preco nenapises presny typ disku? Ten sw sa vola tusim "estools". Najdes urcite na www.samsung.com. Prepinat to ale budes asi musiet na PC kde sa ten disk rozpozna, ptz ak ho doska nerozpozna tak sa nan nedostane ani estools.

U WD ak ho BIOS vidi tak vo Win si pozri spravu diskov (pravy klik na tento pocitac - spravovat - sprava diskov) a tam si pozri ten disk, vytvor oddiel a naformatuj. Samozrejme ovladace k zakl.doske/chipsetu (prip. RAID radicu ak je SATA v BIOSe prepnuty na RAID) treba mat vo Win nainstalovane.

Takže disk wd 160gb, který jsem přepnul jumperem, je ok. Přeinstaloval jsem ovladač a už ho najde i Win. Naistaloval jsem na něj systém a starý disk odpojil a je vše ok. Ten druhý disk jsem zatím nepřepínal. Takže zadrhel byl v podpoře desky jen SATA 1. Díky za pomoc Fruta

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru