Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook přestal podtaktovávat procesor...

Kategorie HW/SW.

Dobrý den, mám notebook FSC s dvoujádrem od Intelu. Nedávno jsem vás tady na poradně prosil o pomoc s nastavením automatického taktování procesoru podle zátěže. Nechtěl jsem to řešit softwarem dalších stran, tak jsem na vaši radu zvolil v nastavení spořiče obrazovky pod položkou Napájení možnost Přenosný počítač. Když potom notebook byl v klidu, CPU se podtaktovalo z 2.1GHz na 790MHz. Tak to fungovalo nějakou dobu, až teď jsem si všiml, že najednou je CPU podtaktovaný jen okamžik po startu systému; stačí otevřít jakoukoliv složku a znovu se podívat do Tento počítač / Vlastnosti a procesor běží na plný takt; potom už se nepodtaktuje. Od okamžiku, kdy podtaktování bylo funkční, si nejsem si vědom instalace nějakého SW, který by tuto věc mohl ovlivňovat. Proto prosím o vaši radu, čím by mohl být tento problém způsoben, i když nevím, jestli mi zrovna s tímhle poradíte. OS mám Win XP Pro. Reinstalaci bych řešil až v krajním případě. Ještě bych mohl vyzkoušet nějaké utility z netu, ale to až pokud to nepůjde vyřešit přes Windows. Předem díky za odpovědi, podtaktování jsem ocenil hlavně při běhu ntb na baterii, teď má ntb menší výdrž.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zjistil jsem zajímavou věc, takt procesoru se zobrazuje sice 2.1GHz, ale to by ntb vydržel běžet na…
Dave 13.08.2008 18:26
Dave
RM clock vypni, skus to sledovat pomocou programov ktore nic neovplyvnuju ale len zobrazuju, napr. e… poslední
MM.. 13.08.2008 18:32
MM..

RM clock vypni, skus to sledovat pomocou programov ktore nic neovplyvnuju ale len zobrazuju, napr. everest home, cpu-z (odporucam), apod. Mam totiz pocit ze ti to funguje ale si to len blbo zobrazujes prip. si to zobrazujes utilitami ktore sa moc montuju do systemu.
Nemas tam nainstalovanu nejaku utilitu od vyrobcu NB ktora by sa do toho drbala? (checkni ikonky vpravo dole). Skus vliezt znova do ovladacie panely - riadenie spotreby, a nastav ten profil na nieco ine, OK, a nazad na "prenosny pocitac", OK, restart.
V BIOSe treba mat povoleny EIST ale ked to na zaciatku frekvenciu znizuje tak to je urcite povolene. Ak nic vyssie nezabere (a ak aj CPU-Z zobrazuje ze to ide naplno) tak ti asi nieco vytazuje system alebo mas tie Win nejak posahane.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru