Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna článku v baterii notebooku

Zdravím,
chtěl bych se Vás zeptat na zkušenosti / radu ohledně výměně článku v baterii notebooku - vlastním notebook acer aspire 4750 s mrtvou baterii a z důvody nutnosti nějaké výdrže ve škole jsem vyměnil 18650 články v baterii za nové s cílem ušetřit z důvodu zásoby 18650.
Jenže to má takový háček - nějak jsem počítal, že se kontrolér baterie po pár nabití / vybití přizpůsobí článkům jenže ono nic - kontroler počítá pouze s nějakou domnělou kapacitu 7Wh z původních článku a na tuhle domělou kapacitu mě ty nové články nabíjí - nabíjí podle napětí, nabije tak na 50-75% ( takže cca 25-37Wh) a výsledkem je to, že po plném nabití (ukazovatel na 100%) notebook funguje na baterii cca 20 minut a potom se vypne - spotřebuje reálně těch 7W - jenže ho můžu zase zapnout a s ukazovatelem na 0% a na kapacitě 0Wh notebook jede ještě hodinu, než napětí na každém článku nespadne na 3,2V a tím dojde teprve k vybití.

Nějaká rada ?

Předmět Autor Datum
Zkus si najít v návodu pro tvůj NTB, jak spustit kalibraci baterie. Mohlo by to pomoct... Viz popis… nový
JoDiK 18.03.2019 21:43
JoDiK
Nekdy je řídicí obvod na bayerii (BMS) udělaný tak zákeřné, že pokud jej odpojis od napětí při výměn… nový
Jan Fiala 18.03.2019 22:46
Jan Fiala
Reset eeprom se prý v některých případech dá provést, viz např. zde: http://frantisek.rysanek.sweb.c… poslední
JoDiK 18.03.2019 22:47
JoDiK

Zkus si najít v návodu pro tvůj NTB, jak spustit kalibraci baterie. Mohlo by to pomoct...
Viz popis pro jiný NTB: http://www.sil.cz/sluzby/kalibrace-baterie/

Dodatek: nebyl jsem si jistý, ale jak to tak zkoumám na internetu, zdá se, že řídící obvod v baterii má paměť eeprom, kam si průběžně zapisuje informace o činnosti baterie. To se kalibrací vyresetovat nedá, ta slouží jen pro správné zobrazení kapacity v OS. Viz třeba zde: https://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?t=36825

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru