Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdíl i7 desktop/nbook procesory

5letá osobní zkušenost s nb Dell M6800 jako mobilní pracovní stanicí bylo celkem zklamání. Na tu dobu (2013) parametry byly špičkové, pro mnohé snad i dnes jsou: i7-4900mq/32gb ddr3 ram/256gb ssd samsung820+500gb hdd/grafika Intel HD4600+AMD FirePro6100 2gb gddr5/display 17" fhd ultra sharp...
Právě ta verze MQ procesoru byla celkem problém z mého pohledu. Subjektivně práce s obyčejným i3-3250 desktop pc s 8gb ram byla na stejné úrovni. Sw jako Autocad, nebo 3d vizualizační programy se jevily stejně rychlé.
Můj dotaz je - jak je to s procesory u současných laptopů? Poohlížím se po nějakém, chtě nechtě zas mě zaujal Dell XPS15 s parametry, které by mohly být použitelné pro náročné aplikace. Rozhoduje taky display. Osazují se do podobných strojů pořád nějaké očesané verze i5/i7 procesorů? Předpokládám kvůli výdrži a nižší spotřebě.
Díky za reakce
Petr

Předmět Autor Datum
Samozřejmě, existují řady procesorů. U intelu je značení určení procesoru vyjádřeno písmenem na konc…
Kurt 04.04.2019 14:46
Kurt
Zvláštní, zrovna ta MQ řada byla (A je) jedním z nejvýkonnější CPU v ntb a směle je srovnatelná k de… poslední
Vit Lahoda 04.04.2019 15:21
Vit Lahoda

Zvláštní, zrovna ta MQ řada byla (A je) jedním z nejvýkonnější CPU v ntb a směle je srovnatelná k desktopovýma. To že to bylo stejně rychlé jako i3 snad není problém. Ono to rozdělení na i7 atd je dost "na vážkách". Dokonce je socketová. Tehdy jse do NTB ještě dávaly pořádné chladiče.

Ono se to v čase mění, občas mezi i7 řadí i "účka" omezená TDP, pak zase mezi i5 zařadí modely s HT (ne že by reálně nějak to byla zásadní výkonnostní featura). Právě s očesnaýma verzema teď pozor hlavně z hlediska TDP a chlazení. Prostě občas jim rupne v bedně a uplně předělají názvosloví

Je jasné, že když se i7 CPU dá pod miniaturní tenký heatpipe chladič s 1 malým větráčkem, tak to podrží plný výkon do půl minuty.

Co víc, v číselném označení existují i drobnosti jako menší TDP, různé VPRO, a něco vliv na výkon má a nemá. Je lepší si pročíst recenzi s bechmarkem, pokud tam testupí zpomalení po throttlingu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru