Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno čtu správně S.M.A.R.T u SSD?

Dobrý den.
Používám starší netbook s SSD OCZ-Vertex2 120GB. Poslední dobou mi přišel velmi pomalý a když se divám na S.M.A.R.T., tak si nejsem jistý výsledkem. Jako podporu pro tento disk jsem našel toolbox, který použitím TRIM (asi) promazal soubory na disku a disk se docela zrychlil. To promazal píšu proto, že podle skenu antiviru SEP bylo před použitím TRIM na disku 453 tisíc souborů a po použití TRIM tak je 213 tisíc souborů a já si nejsem vědom, že bych sám něco mazal.

Můžete mi prosím poradit jak číst správně obsah přiloženého výpisu S.M.A.R.T., jestli už disk nemá nejlepší období za sebou a nebo je OK?

Potřeboval bych se v tom orientovat co tam (které řádky a které hodnoty) sledovat? Dočetl jsem se, že nejdůležitější je sloupec RAW u řádku 05, ale u přemapovaných sektorů je nula. Takže by to mělo být OK. S tím pak souvisí otázka, co jsou hodnoty ve sloupcích současné, nejhorší a hraniční hodnoty. To taky nevím.

Předmět Autor Datum
Asi si na SMART odpovím sám. Zkusil jsem do google zadat dotaz jinak a asi mám vysvětlení pro SMART… nový
yorg 15.04.2019 14:45
yorg
Proč nepoužiješ originál SW výrobce ??? nový
dsa 15.04.2019 14:46
dsa
Myslíš který originál SW? Toolbox jsem použil. Dotaz vznikl proto, že nerozumím jednak tomu, že TRI… nový
yorg 15.04.2019 14:54
yorg
https://ssd.toshiba-memory.com/en-emea/download/ssd-utility nový
dsa 15.04.2019 15:11
dsa
Tam jsem byl. Ten disk už je ale 8 let starý a na této stránce pro něho podpora není. Toolbox jsem n… nový
yorg 15.04.2019 15:28
yorg
TRIM by se měl provádět pravidelně, třeba týdně. Ať už přímo z Windows nebo tím SW výrobce (v tom př… nový
dsa 15.04.2019 16:53
dsa
Děkuji za doplnění. Divím se jednak tomu, že Trim vymazal tolik souborů a taky proto, že na svém PC… poslední
yorg 15.04.2019 18:50
yorg

TRIM by se měl provádět pravidelně, třeba týdně. Ať už přímo z Windows nebo tím SW výrobce (v tom případě musí být trvale spuštěn). Jestli nebyl dlouho proveden, tak se nediv … při (skoro) každém zápisu se čekalo na smazání bloků.

Děkuji za doplnění.

Divím se jednak tomu, že Trim vymazal tolik souborů a taky proto, že na svém PC mám skoro stejně starý SSD 320 od Intelu a tam to funguje bez zásahu uživatele protože toolbox má vlastní sheduler. Navíc instalace toobox přežila přechod z W7 na W10 a všechno funguje od instalace jak má. Bez zásahu uživatele.

Tady u dotazovaného disku jsem (jak jsem později zjistil) toolbox ve starší verzi sice nainstalován měl, ale SAMO se nic neudělá a musím toolbox spustit a pak kliknout na Trim. No a to jsem skutečně nevěděl a přišel jsem na to náhodou až podle logu v antiviru SEP, když jsem předtím novou verzi toolbox našel, nainstaloval a spustil. A takto to (ne)fungovalo od roku 2012. Ještě, že jsem nb používal jen výjimečně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru