Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NAS Qnap TS-253Be - více problémů (začátečník)

Dobrý den, jsem v otázkách NAS začátečník a potřebuji pomoct.

1- nefunguje možnost vypnutí přístroje normálním krátkým stiskem zapínacího tlačítka. Prostě když ho zmáčknu, tak se nic neděje. Zapínání normálně funguje.
2- stále jedou disky (1 disk 4TB hustý svazek)+(2 disk 3TB pevný svazek- přidaný později). Disky se nikdy neuspí, i když mám nastaveno po 5 minutách uspání. Tím pádem jede i ventilátor stále. Nevím kde je chyba.
3- Nechci aby NAS jel neustále, tak jsem nastavil plán zapínání a vypínání. Nas se sice vypne správně v nastavený čas, ale už se nezapne. Čas mám nastaven správně.
4- Také nevím jak NAS jen uspat, nikde tuto možnost nevidím. Když nastavuji plán zapínání a vypínání, tak je pouze řeč jen o vypnutí a ne uspání.
5- NAS startuje 5 minut-je to normální? Moc procesů spuštěných nemám.
6- Prosím také radu se samotnými spuštěnými procesy. Viz obrázek.

Potřebuji k NAS přistupovat
1 z vlastní domácí sítě
2 z adroid mobilu (i mimo vlastní síť pomocí mobilních aplikací QNAP)
3 z iPadu (i mimo vlastní síť pomocí mobilních aplikací QNAP)

NAS používám i jako multimediální centrum přes HDMI k TV (Kodi)

Prosím co mohu všechno vypnout a co je nutné nechat zapnuté pro samotné fungování NAS a mé potřeby?

Prosím o pomoc protože např z nefunkčního zapínání/vypínání a prakticky neustálého chodu HDD+FAN jsem fakt zoufalý a začínám litovat, že jsem nekoupil raději Synologi.

Změna předmětu, původně: NAS Qnap TS-253Be POMOC (host)
Změna kategorie, původně: Hardware (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím jestli mám NAS reklamovat- bohužel po měsíci již nemohu do CZC vrátit, i když toto bych udělal…
Mutislav 17.05.2019 23:13
Mutislav
K cemu je dobry vypnity NAS? Uloziste porizuju proto aby bylo dostupne 24/7, bezely na nem potrebne…
CalebCox 20.05.2019 20:15
CalebCox
K čemu je vypnutí u NAS??? Kdyby třeba jen proto, že když koupím přístroj, u kterého má něco fungova…
Mutislav 20.05.2019 21:49
Mutislav
Ono je to inak...NAS bolo povodne vymyslene a urcene na 24/7 chod. NAS je server a server sa nema co…
fleg 20.05.2019 21:59
fleg
Ano, takto jsem to myslel, je maly domaci server ktery poskytuje sluzby a beh 24/7 dava smysl narozd… nový
CalebCox 21.05.2019 11:33
CalebCox
Vypnuti a WOL - tady opravdu resis problem ktery by nebyl pri pouzuti na ktere jsou sitova uloziste… poslední
CalebCox 23.05.2019 10:35
CalebCox

Nevím jestli mám NAS reklamovat- bohužel po měsíci již nemohu do CZC vrátit, i když toto bych udělal nejraději. Vůbec nejsem s výrobkem spokojen.

Zůstává problém, že nelze NAS vypnout krátkým stiskem na skříni. Podle mne tato možnost musí jít. (to ale pro mne není zásadní)

Disky se stále točí, uspí se pouze tehdy, když nastavím 5 minut nečinnosti a mám vypnuty skoro všechny služby- v tomto případě je NAS ale jen zbytečný žrout energie, protože není skoro práce schopen (až poté co zapnu služby), což je vysoce nepraktické a zdlouhavé.

Plán zapínání a vypínání stále nefunguje. Už týden mám vytvořen lístek supportu a technici (samozřejmě pouze anglicky komunikující, jelikož české podpora neexistuje) stále pomocí vzdáleného přístupu něco resetují a štelují systémový čas....., nicméně problém zůstává stejný a nevyřešen. Z 80% se NAS podle plánu vypne ale NIKDY se už podle plánu sám nevzbudí. To je pro mne věc zásadní!!!

Nevím jestli je to normální ale ventilátor hučí. Abych byl konkrétní tak není to šumění větru které se s otáčkami zvyšuje (to pokládám za samozřejmost a je to v pořádku). Ventilátor opravdu vydává druhotný nežádoucí zvuk, "hučí". Chvíli méně a chvíli více a toto se stále opakuje. A je jedno, jestli mám FAN nastaven jako tichý, normální nebo na výkon. Ten zvuk je slyšet i na druhé straně mého 6x7m obývacího pokoje. Toto je podle mne také věc zásadní!!! A rozhodně mi nepřipadá, že by to mělo být u stroje mimo jiné k TV normální.

Nas pomocí aplikace v mobilu vzbudím po vlastní wifi síti, ale když v mobilu vypnu wifi a chci probudit NAS pomocí dat (tedy odjinud- třeba ze zahraničí), tak žádnou app (wake on lan) nebo probuzení pomocí originál qnap aplikace nejde. Tady je možná problém u mne, že to neumím někde nastavit. :-(

Fakt lituji, že jsem dal na názor ostatních, že qnap je lepší (prostě profi) než synologi (prostě hoby/domácí). Qnap TS-253Be je podle mne maximálně nespolehlivý a věci, co by měly fungovat i podle návodu prostě nefungují. Za takové prachy je to s prominutím křáp. :-(

Nevím co dělat dál.....

K cemu je dobry vypnity NAS? Uloziste porizuju proto aby bylo dostupne 24/7, bezely na nem potrebne sluzby a ne restit opicarny s uspavanim a WOL.
Ventilator huci - tak vezmu NAS a umistim jej tam kde me nebude rusit - jak snadne, to je hlavni vyhoda sitoveho uloziste. Davat jej k TV trosku nedava smysl... ani v pripade ze je NAS nesmyslne zkombinovan s prehravacem medii. Lepsi je poridit samostatne zarizeni, muzu tak vybrat obe dve vyhovujici a nedelat kompromisy a jak pisu vyse neni pak nutne davat hlucny NAS k TV.

K čemu je vypnutí u NAS??? Kdyby třeba jen proto, že když koupím přístroj, u kterého má něco fungovat a nefunguje to, tak nad tím přece nemávnu rukou jen proto, že to nepotřebuji??? Prostě to má fungovat a hotovo!!!
Dnes je NAS natolik tichý, že většinu uživatelů u televize neruší. (alespoň mě ne- pokud funguje tak jak má-tedy ventilátor jede potichu a nevydává nežádoucí zvuky). Chroustání na HDD je natolik tiché že mi taky nevadí.
A já zase nechápu, proč sypat další peníze do multimediálního centra a mít další elektřinu cucající přístroj...a ovladač...atd... Když mi to zastane se vší bravůrou NAS, propojený přes HDMI, kdy mi přes HDMI pošle i DTS či 7-kanálový zvuk.
Každý využívá NAS k něčemu, já například nevyžaduji rozjetých kdovíkolik služeb dostupných 24/7. Každý tak, jak potřebuje. Ostatně 80% lidí využívá na moderních NAS jen malé procento služeb, nebo možností, které jim NAS nabízí.

Ono je to inak...NAS bolo povodne vymyslene a urcene na 24/7 chod. NAS je server a server sa nema co uspavat. To, ze tam tuto funkciu pridali je imho blbost vyrobcu a pokus za kazdu cenu vyhoviet nezmyselnym poziadavkam uzivatela.
Je to nieco ako vypinanie diskov pri necinnosti, co isty cas sposobovalo ich vacsiu poruchovost. On prave ten nabeh a brzdenie skodilo tym motorom najviac, takze uspavacie disky sa nikdy neuchytili poriadne na trhu. WD dokonca isty cas tusim tlacilo ich green radu smerom, ze funkcia vypinania ani nesla vypnut, ale potom kvoli staznostiam uzivatelov od toho ustupili.

Ano, takto jsem to myslel, je maly domaci server ktery poskytuje sluzby a beh 24/7 dava smysl narozdil od jeho uplneho uspavani.... to je pak opravdu na zvazeni jestli teda takove zarizeni potebuji, to muzu na dalku budit PC. To ze nejde WOL prez internet je spis vlastnost nez chyba.
U zastavovani disku lze polemizovat. V mem NAS (usporne PC s unRAID OS) neni pole plotnovych disku po vetsinu dne vyuzivando z duvovdu pouziti SSD cache - ta odbavi veskere stahovani, beh Docker aplikaci (stahovace, mediaserver, monitorovani site atd.), virtualni PC atd. Zde to zastaveni disku smysl dava.

Vypnuti a WOL - tady opravdu resis problem ktery by nebyl pri pouzuti na ktere jsou sitova uloziste stavena, tj. 24/7 beh. Spotreba zarizeni je zanedbatelna

Ano POKUD jede ventilator potichu a POKUD neseekuji disky a uplne nejlepsi kdyz je vypnuty... to je ticho uplne. Pri sledovani TV to vadit nebude, ale v obyvacim pokoji u TV lze delat i jine veci a muze to byt rusive
Na sitovem ulozisti je krasne to ze jej muzu umistit kamkoliv kde me nebude rusit (technicka mistnost, kumbal atd.) a kam mi dosahne sit... pokud moje sit v dome/byte vypada tak ze mam polozeny "wifi router" nekde u televize a tim to cele konci, tak to je spatne.

Opet, spotreba samostatneho MMC bude zanedbatelna, mohu jej kdykoliv vymenit za lepsi bez nutnosti menit i NAS a naopak. Navic standalone centrum na AndroidTV/TVOS bude schopnejsi nez nejake proprietalni reseni QNAP. Navic ve vetsine pripadu jsou pasivne chlazene = nulovy hluk...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru