Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno HP notebook - sekání obrazu po nainstalování AMD ovladače

Dobrý den,

přítelkyně má asi 2 roky starý notebook s integrovanou i dedikovanou grafickou kartou. Neměla na něm nainstalované grafické ovladače, protože na něm nějak nehrála, tak tam byly ty, co si tam nainstaloval sám win10. Teď ale chtěla hrát The Sims 4, které se bez ovladačů spustí na integrované a to není moc hratelné. Tak jsem nainstaloval AMD ovladač a od té doby se notebook neustále pravidelně "zadrhává". Každé cca 3 sekundy obraz na chviličku zamrzne a hned na to se zase rozběhne. Je to opravdu jen obrazové zadrhávání. Zvuk běží plynule. I kurzor se po odseknutí teleportuje na místo, kde má být. V tomto stavu je notebook takřka nepoužitelný na jakoukoli práci a o hraní her ani nemluvě. Když jsem vrátil zpět nastavení ovladače grafiky, vše běželo zase v pohodě. Zkoušel jsem googlit a nic jsem nenašel. Proto Vás prosím o nějakou tady.

Specifikace:
AMD A6 - 6310 1,8 Ghz
Windows 10 64-bit
4GB RAM
integrovaná karta - Radeon R4
dedikovaná karta - Radeon R5 M330

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To je furt dokola jak o červené karkulce... Neměla na něm nainstalované grafické ovladače Měla. Od…
mif 22.05.2019 19:14
mif
Chápu, že si tady lidé rádi honí ego, ale bez toho povýšeneckého vyznění, by to mělo stejný efekt. K…
oko727 22.05.2019 19:46
oko727
Jsem rád, že ti bazmek funguje. Nehoním si ego (ani nic jiného - od toho je manželka ;-)), povýšenec…
mif 22.05.2019 20:30
mif
Pak mě napadá otázka, proč tedy AMD má na svých stránkách oficiální ovladače pro notebookové grafiky…
oko727 23.05.2019 07:47
oko727
Možná u některých výrobců, kteří zakomponují do svých notebooků kompletní HW řešení grafiky od AMD,…
MachR55 23.05.2019 08:50
MachR55
Děkuji, tohle považuji za poučnou odpověď :-)
oko727 23.05.2019 09:28
oko727
Tohle byla správná odpověd Ovladače se instalují od výrobce notesu. poslední
jezekhifi 23.05.2019 10:00
jezekhifi

To je furt dokola jak o červené karkulce...

Neměla na něm nainstalované grafické ovladače

Měla. Od výrobce notesu.

tak tam byly ty, co si tam nainstaloval sám win10

Bez komentáře.

Tak jsem nainstaloval AMD ovladač

Ovladače se instalují od výrobce notesu.

Když jsem vrátil zpět nastavení ovladače grafiky, vše běželo zase v pohodě.

Překvapivě...

Nainstaluj ovladače z webu výrobce notesu, nejsi-li toho schopen, uveď tajný bazmek do továrního stavu. Posral's to statečně.

Chápu, že si tady lidé rádi honí ego, ale bez toho povýšeneckého vyznění, by to mělo stejný efekt. Kdysi tam možná nějaké grafické ovladače byly, ale když jsem chtěl otevřít nastavení grafického adaptéru, tak na mě vyskočila hláška, že ovladače AMD nejsou nainstalovány, tak jsem stáhl ty ze stránek AMD. NA svém notebooku jedu na ovladačích nvidie ze stránek nvidie již několik let a bez problémů. Nakonec jsem tedy nainstaloval ovladače přes HP recovery a zdá se, že to běží, takže děkuji za radu.

Pak mě napadá otázka, proč tedy AMD má na svých stránkách oficiální ovladače pro notebookové grafiky, když fungují blbě nebo vůbec? :-D Já celkově nemám dobré zkušenosti s AMD ovladači ani na stolním PC a na mém notebooku s nvidií mi fungují oficiální nvidia ovladače bez problémů... Tak či onak jsem ještě včera při googlení toho problému našel stránku, kde si na stejný problém stěžovali i uživatelé stolních PC, kteří nemají možnost shánět jiné ovladače. Jeden to vyřešil tím, že si sehnal starší verzi ovladačů, což nakonec bylo pravděpodobně i mé řešení, protože ovladač, který se mi nainstaloval z HP recovery měl o dost nižší verzi než ten ze stránek AMD.

Možná u některých výrobců, kteří zakomponují do svých notebooků kompletní HW řešení grafiky od AMD, budou ovladače od AMD fungovat. Daleko častější je ale případ, kdy výrobce grafiky dodá výrobci notebooku pouze samotný grafický čip, ten jej "obalí" svým HW řešení, aby bylo možné třeba přepínat grafiky dle potřeby výkonu, a také patřičně upraví grafické ovladače. V takovém případě samozřejmě nebudou ovladače od AMD fungovat.
To samé se může týkat i integrované zvukovky, síťovky, nebo wifi.

Stáří ovladačů fakt neřeš. Není důležité mít nejnovější, ale ty správné. Ovladače časem nehnijí, nepráší se na ně, zkrátka neztrácejí výkon.

U notebooků výrobci dbají zejména na stabilitu - a pokud je systém stabilní s nějakým ovladačem, nemají důvod rozdrbávat jej vydáním nějakého novějšího (viz brtník: "nové verze ovladačů se netestují na starých modelech"). Takže u 5 let staré grafiky fakt nemá význam instalovat nejnovější ovladače, navíc si můžeš způsobit víc problémů než užitku.

Zpět do poradny Nahoru