Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Grafické karty a brutální PODtaktování sběrnice

Z různých testů je vidět, že sběrnici GPU lze v nějakém rozsahu přetaktovat nahoru (např. AGP, nominálně 66MHz, ale některé karty zvládnou až 100MHz stabilně).

Mě ale jde o přesně opačný problém:

Na jaké nejnižší frekvenci by šlo provozovat starší grafárny (konkrétně mi tu leží ATI Radeon 9250 AGP, ale spíš mi jde o obecnou odpověď).

Proč se ptám - rád bych použil nějaké starší grafárny pro výstup na obrazovku v rozumném rozlišení a počtu barev (VGA a výše), s tím, že mají vlastní rychlé obvody, vlastní paměť a zvládají moderní monitory.

A chtěl bych je používat jako výstup pro různá Arduina, 8bitové počítače a jiné obskurnosti, které rozhodně 66MHz nedají ani omylem - o několik řádů. Na druhou stranu pamatuje, že před asi miliónem let byly tyhle karty běžně v PC namapované přímo do paměti (třeba od 0xA000) a prostým zapisováním bytů na vhodná místa té paměti se daly kreslit obrázky, psát písmena a tak podobně (a sám jsem si nějaké takové hrátky užíval). Kdyby se tedy taková karta dala provozovat na sběrnici běžící mnohem pomaleji, tak by šla použít jako skvělý výstup z těchto udělátorů na normální monitor se slušným rozlišením.

V principu jde jen o to, na správné piny nastavit adresu, na jiné piny nastavit hodnotu a pak hodit signál Write a tím zapsat dotyčný byte/slovo/dvojslovo do té grafárny. Pak si pomalu vypočíst další hodnoty a celé to zopakovat. Grafárna by si zatím vesele kreslila obrazovku přez VGA/DVI konektor ve správném časování a čas od času by se ta obrazovka změnila, že by tam byl další bod. (z pohledu kartu jednou za věčnost, z pohledu člověka pár (desítek/stovek) tisíc bodů za sekundu - čili třeba vykreslování grafiky jak na spektru při nahrávání hry, ale v moderním rozlišení a barvách)

Zkoušel jsem hledat porůznu, ale neměl jsem vůbec šťastnou ruku. Principiálně by to fungovat mělo, ale je otázka, zda ta grafárna nějak nezávisí na frekvenci té sběrnice kvůli (co já vím třeba například) refrešování RAM.

(Třeba tady si chlápek staví 8bitový počítač, má tam integráče (a paměti) zvládající 20MHz+ a celé to taktuje ručním mačkáním tlačítka - zjevně dolní mez frekvence sběrnice tohoto počítače je 0Hz
https://www.youtube.com/channel/UCS0N5baNlQWJCUrhCEo8WlA A k něčemu takovému by se mi opravdu líbil "dálnopisový" výstup na normální monitor, kde by jednotlivá písmenka naskakovala po odeslání hodnoty na nějaký port)

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny