Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automatické klonování disku

Zdravím,
v pracovním počítači se mi začíná hroutit pevný disk. Řeším, co s tím a chtěl bych do něj dát SSD, ale až tak moc jim nevěřím. Do domácího počítače klidně, tam už ho mám od dob 120 GB za 5000, ale do stroje, u kterého rozhodně nechci přijít o data, ho nechci. Myšlenka je taková, že bych koupil 240GB SSD, aktuální 1TB HDD se základní nePro verzí Windows 10 (cca 80 GB zabráno) bych naklonoval na něj a k tomu bych koupil ještě jeden plotnový disk na automatické zálohování.
A teď moje představa. Chtěl bych, aby počítač běžel primárně z SSD, ale zároveň aby docházelo nějakým způsobem ke klonování na záložní plotnový disk, kdyby náhodou. Ani to nemusí být trvale, bohatě stačí třeba model jednou denně v daný čas, nebo při další příležitosti, kdy počítač poběží. Nemusí tam být ani historie souborů, čistě klon SSD na HDD a uživatele to nesmí otravovat - žádné vyskakovací hlášky, potvrzování, ruční zapínání. Hezky všechno automaticky a nepozorovatelně. RAID jsem zatím nevytvářel, ale podle mě je už pozdě, protože mám funkční, roky používaný systém, který naklonuju na nové SSD a k tomu prázdný disk. Takže co s tím? Zvládl by tohle nějaký zálohovací software?
Díky za rady a omlouvám se za kategorii, pohybuju se na hraně Software / OS / Hardware.

Předmět Autor Datum
ssd nekapou každý den, žiješ v divných představách. ale budiž: doporučuju vytvořit úvodní image dis…
lední brtník 03.06.2019 20:04
lední brtník
Díky, podívám se. To by mohlo vyhovovat.
Potkan007 03.06.2019 22:49
Potkan007
Neviem, o čo ti ide, málo informácií. FarStone RestoreIT 10 F_R5TSONE.rar tento moloch FarStone R…
Nuda 03.06.2019 20:09
Nuda
Zalohovat komplet systemovy disk je blbost, zalohovat staci jen sve (cenne) data. Navic - SSD jsou c…
lucifer 03.06.2019 20:27
lucifer
ssd je spoľahlivejší než ložiskový hdd? Main Gáát. Zľatí komunisti, človek, konkrétne sľušný, pocti…
Nuda 03.06.2019 21:13
Nuda
ano, klasicke disky s rotujicimi plotnami jsou daleko poruchovejsi, stojim si za tim. Mam overeno za…
lucifer 03.06.2019 22:22
lucifer
na ssd přecházíme ve výrobě pomalu, za poslední 3 roky máme tak 50+ kusů, nezdechnul zatím žádný. to…
lední brtník 03.06.2019 22:40
lední brtník
Ja mel prvni skutecnou SSD mrtvolu ted nedavno, tak mesic-dva zpatky. A zrovna nejaky ne zrovna levn…
lucifer 03.06.2019 23:01
lucifer
V tomhle případě to smysl dává, to není domácí počítač s VLC, Chromem a složkou fotek z dovolené. :-…
Potkan007 03.06.2019 22:49
Potkan007
Ono tu nikdo nevime, co v praci mate, ale je to fakt hodne jety. Neznam zadny pracovni soft, ktery… poslední
RedMaX 03.06.2019 23:32
RedMaX
Systém snad nejsou data ... A pokud už data musíš mít na SSD, tak si snad děláš zálohy.
dsa 03.06.2019 21:26
dsa

ssd nekapou každý den, žiješ v divných představách.

ale budiž:
doporučuju vytvořit úvodní image disku v něčem co se ti líbí, zaarchivovat (boot acronis je zdarma, uloží id disku)
+ libovolně pravidelné zálohy spouštět plánovačem nebo ručně zástupcem:

"C:\Program Files\Snapshot\snapshot64.exe" C: D:\$computername-$date-$hour$minute-W764.sna -L54321 -R -W -Gx --UseVSS --LogFile:D:\DS14.log

zálohovadlo je placený soft, ovladatelný i z commandline.

Neviem, o čo ti ide, málo informácií.

FarStone RestoreIT 10

F_R5TSONE.rar

tento moloch FarStone RestoreIT 10 vyrába od prvopočiatku bitové zálohy systémového oddielu, systémových dát a dát užívateľa podľa časových nastavení prírastkovou, rozdielovou alebo úplnou metódou.

Pre firmy nedoceniteľný pomocník.
-------------------------------------------------------
osobne k domácej spokojnosti backupper, aj pre firmu, odporučím tento platený xindel:

EaseUS Todo Backup Workstation

ssd je spoľahlivejší než ložiskový hdd? Main Gáát.

Zľatí komunisti, človek, konkrétne sľušný, poctivý, pracovitý, skomunizovaný, eštébakmi prevychovaný občan sa sem chodí učiť, nasávať, pochytať vzácne rady, nabaľovať informácie do nového života v oblasti digitálneho HW IT informatikov.

Ja mel prvni skutecnou SSD mrtvolu ted nedavno, tak mesic-dva zpatky. A zrovna nejaky ne zrovna levny server-grade Intel, nahla smrt po cca. roce. Ale veskere ty Samsung Evo, Crucial MX, WD blue atd. proste drzi. Celkem to bude nekde kolem 100 - 150ks., a vubec je nesetrim - z 90% na nich jedou archivy TV vysilani, cca. co 7-10 dni prepis celeho SSD. Nektere z nich takhle bezi uz dele nez 4 roky - nonstop.

(parnich tvrdokolu jsem za tu dobu vymenil tak 6-8 ks. odhadem, vzorek...dejme tomu do 200ks.)

V tomhle případě to smysl dává, to není domácí počítač s VLC, Chromem a složkou fotek z dovolené. :-) Zatím jsem občas nabootoval z flash disku s klonovacím softwarem a naklonoval jsem interní disk na externí, ať mám aspoň od čeho se v případě poruchy odpíchnout, ale jak na to musí člověk myslet a je to práce navíc, tak to odkládá a zapomíná na to. Počítač musí denně jet a když lehne ze dne na den disk, mám tak tři dny co dělat. Sice málo dat, ale poměrně náročná konfigurace specifického softwaru, který denně generuje malé množství důležitých dat. Jednou to tu byli dávat dohromady dva jejich servisáci, co ten software znají a trvalo jim to 8 hodin. Já to opravdu denně nedělám na rozdíl od nich. BTW licence bez nároku na vyšší verzi, jen aktualizace stávající, cca 150k Kč bez daně.

Zajímavé je pro mě info o spolehlivosti SSD, za to díky brtníkovi.

Ono tu nikdo nevime, co v praci mate, ale je to fakt hodne jety.

Neznam zadny pracovni soft, ktery by generoval data tak nesikovne, ze by nestacilo udelat jednou za mesic (ctvrt roku) normalni zalohu systemu offline pres nejake medium ala Acronis a k tomu uz jen denne porizovat zalohy tech generovanych dat na tom PC.

Samozrejme se da delat pres Acronis i klasicka online prirustkova denni zaloha vcetne systemoveho oddilu, nicmene obnova tohoto do funkcniho stavu je mirne riskantni, nekdy (vetsinou) to vyjde, ale nutne nemusi, takze ne uplne vhodne jako jedinna zaloha systemu.

---

Mimochodem, uz jste to nekdy obnovovali? Ja si totiz vzpomnel, jak se poctive klonoval system u nas a pak kdyz disk fakt zkapal, tak se zjistilo, ze licence softwaru byla hlidana na hardwarove ID disku (ne na to, co se naklonuje, ale na to jedinecne, ktere zustava u kazdeho disku originalni), tudiz stejne ty zalohy nakonec nebyly k nicemu a muselo se volat vyrobcovi, aby nam provedl novou aktivaci, coz chvili trvalo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru