Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ceny grafických karet.

O kryptoměnové mánii už bylo řečeno, jinak grafické karty, procesory a tak mají v podstatě zažitý cyklus, že firma udělá nový, lepší model a představí ho na první vhodné výstavě. Tou dobou je extra drahý, protože vývoj drahý, zavedení případných nových technologií drahé, karet ještě málo, sklady se teprve začínají zavážet a nadšenci, co musí mít to nej za to rádi zaplatí. Po čase ta první vlna opadne a zlevní se na normální ceny (co je většina zákazníků ochotná a schopná do toho vrazit). Takže starší modely musí taky trochu zlevnit, protože nejsou tak výkonné, tak by je za stejnou cenu nikdo nekupoval. Ještě starší modely se pomalu přestávají vyrábět a prodávat, pracuje se na nové převratné kartě, která se představí na nejbližší příhodné výstavě a cyklus se opakuje.

(Samozřejmě se od nejvýkonnějšího modelu odvodí několik nižších, které mají míň něčeho a nižší cenu - ona ta výroba jede na hraně možností, takže je tam zmetkovitost a z těch miliard tranzistorů jich často pár prostě nefunguje správně, s tím se počítá, tak se dotyčný kus vyřadí celý a pak to má menší cache, nebo míň shaderů, nebo míň jader ... stejně jako když se extra zadaří a vtestech vyjdou lepší paramtry, tak se to naopak dá do extra edice s extra cenou - celkem se to dá i statisticky předpovídat, jak to asi tak vyjde)

Teoreticky by měly časem ceny starších karet limitně blížit nule, nebo výrobním nákladům, ale tak daleko to nikdo zajít nenechá, jednak proto, že by si tím sám konkuroval, jendak, že o pár generací strarší modely jsou už totálně out a pobijou je i integrované karty (zkus teď sehnat SVGA kartu), jednak proto, že radši uvolní linky pro nové modely. Takže přez neustálý vývoj to nakonec stojí pořád asi tak stejně, jen se zlešují parametry.

na https://pctuning.tyden.cz/ vychází každoročně herní sestavy v několika kategoriích, od "základních" až po "špičkové", přičemž řazení je vlastně podle ceny, ty hranice jsou dlouhodobě stálé, výkony v každé kategorii pomalu rostou a nároky her taky (když je tu nějaký výkon k dispozici, tak se musí vyplácat, kdyby na chleba nebylo - hry jsou sice furt stejné, ale mají lepší grafiku, víc stínování, speciálnější efekty ... a větší požadavky)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny