Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký mají takové domény smysl.

Když hledám náhodně inter.adresy 5-10% mají giganti co mají spoustu webů, 20% je neobsazenych, 10% jsou domény s normal obsahem ale zbytek nemá žádný obsah nebo píše ze vypršeli. Na co takové domény jsou?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No některé domény jsou držené, protože se podobají jiným (až na nějaký překlep) - jednu dobu toho vy… poslední
gilhad 26.06.2019 01:27
gilhad

No některé domény jsou držené, protože se podobají jiným (až na nějaký překlep) - jednu dobu toho využívali podvodníci, co si tak "kradli" provoz velkých firem (třeba gogle.com by klidně mohlo mít dost hitů) a buď je přesměrovávali na svoje stránky, nebo naopak zkoušeli phishing, kdy se vydávali za ty správné a chtěli přihlášení. Následně se tomu firmy začly bránit tím, že preventivně skupovali podobná jména, jako měly jejich stránky. Časem to docela odeznělo.

Spousta divných jmen můžou být zkratky, které mimo obor nikdo nezná a nechápe (co asi tak je uart nebo xkcd?).

Spoustu domén si pořídili nadšenci, ale po pár letech či desetiletích jim došel elán, či pomřeli či z jiného důvodu přestali platit za hostování, ale doména přetrvala.

Další řada jsou dočasné domény, co si někdo pořídil protože prostě byla volná a on na nějakou dobu potřeboval jméno pro nějakou IP.

Řadu skupovali spekulanti s tím, že za registraci zaplatili pakatel, registrovaly si jich pár tisíc a když se náhodou trefili do zkratky nějaké firmy, tak jim pak prodej té domény zaplatil vložené peníze a přinesl zisk.

Firmy se taky různě slučujou, kupujou, přejmenovávají a tak podobně, takže klidně takhle může osiřet celé portfólio domén (obsah si vezme firma ssebou, jméno zůstane) - třeba atmel teď přesměrovává na mikrochip, jak dlouho bude ještě nběžnému člověku něco říkat atmel? A jak dlouho různé jeho přesmyčky a překlepy?

Technicky vzato, doména prakticky nestojí nic - je to pár řádků v konfiguráku či databázi a při dnešních cenách úložišť ... takže dává smysl si ji zařídit na řadu let dopředu, pokud to děláš ve velkém, nebo na vlastním HW, nebo tak (v době kdy ještě nemá hodnotu firmy), protože když ji zapomeneš obnovit včas, tak o ni taky můžeš přijít a to u zavedené značky zabolí. A když ji rušíš, tak peníze zpátky nedostaneš, je s tím práce (kterou je třeba zaplatit) a nevíš, s čím vším to ještě okrajově může souviset, takže je jednodušší a levnější ji prostě nechat "vyhnít". (Ono po čase o ní vlastník ani nemusí vědět, pokud ji aktivně nepoužívá).

(jo, taky jsem si doma jen tak pro legraci a cvik udělal řadu domén, které v "oficiálním webu" nejsou a nikdy nebyly, a teď je na serveru nechávám, protože se mi nechce zjišťovat, co všechno jsem na ně pověsil a co z toho už léta nežije.)

Ale dokud ta doména nedojde konce oficiální cestou, tak ji nikdo nezruší jen proto, že na ní zrovna není žádný na první pohled viditelný obsah, protože pokud by ji zrušil a vlastník ji náhodou používal, tak má docela problém a klidně na soudech zaplatí majlant. A že se na to jméno nikdo dlouho neptal? Třeba to všichni mají v lokálních nameserverech a používá to jen pár firem. (Klidně tam může být něco v pátém vnořeném podadresáři a ty čtyři úrovně nad tím nemají ani index ani jiný odkaz. např. moje.pokdata.pok/2011/12/31/test/statistiky/teplota/generate.php)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru