Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Viac OS na jednom PC

Zdravím, viem, že na jeden HDD / SSD sa dá nainštalovať jeden OS. Takže ak mám v PC napr. 3 HDD a 2 SSD, môžem mať dokopy 5 operačných systémov. Chcem sa spýtať, zaťažuje to nejako aj HW? Alebo sa HW vždy sústredí len na ten konkrétny spustení OS?

Řešení:

Vždycky běží jenom jeden OS. Ostatní jsou tu v tu chvíli jenom soubory na disku.

Předmět Autor Datum
Vždycky běží jenom jeden OS. Ostatní jsou tu v tu chvíli jenom soubory na disku.
Wikan 16.07.2019 06:29
Wikan
Ďakujem ;-).
Darkmin 16.07.2019 06:38
Darkmin
Stačí ti jeden pevný disk (hdd/ssd), ktorý je logicky delený na desať a viac primárnych oddielov v G…
Nuda 16.07.2019 08:09
Nuda
Jen trochu upřesním to MBR - můžeš tam mít buď 4 primární oddíly, nebo 3primární a jeden rozšířený,…
gilhad 16.07.2019 14:26
gilhad
Jen doplním, že v případě virtualizace OS systémů jich může běžet více.
.. 16.07.2019 13:59
..
Pripadne i na jednom nerozdelenem disku muzes mit x ruznych systemu. Podivej se treba na instalaci d… poslední
Abox 16.07.2019 16:06
Abox

Stačí ti jeden pevný disk (hdd/ssd), ktorý je logicky delený na desať a viac primárnych oddielov v GPT a môžeš mať multiboot viacero inštalácií OS, ktoré nezaťažujú HW ani systémové prostriedky. V prípade MBR môžu byť iba tri OS s x64 bit. architektúrou, nainštalované na troch primárnych oddieloch + jeden oddiel. Ten je vyhradený na aktívny so zavádzačom (bootloader / bcd). (Dokopy pri MBR sú to maximálne štyri primárne logické oddiely).

Ak máš napríklad päť pevných diskov, je nutné disponovať s kvalitným, výkonným napájacím zdrojom, aby tento moloch reťazca energetických žútov utiahol (hlavne pri reštartoch). Platí tiež pri Raid.

Jedine v prípade virtuálky dvoch OS je nutný vyšší výkon HW, (virtuálka zaťažuje CPU, RAM).

Jen trochu upřesním to MBR - můžeš tam mít buď 4 primární oddíly, nebo 3primární a jeden rozšířený, ve kterém můžeš mít i desítky logických.

A dobrý bootloader se nainstaluje přímo do MBR (a pár volných sektorů za ní) a zbytek už může mít na libovolném (primárním či logickém) oddílu a je schopný spustit OS z libovolného (primárního či logického) oddílu. Já používám GRUB, ale jsou i jiné.

Já jsem měl takhle 7 OS na MBR disku (z toho 6 v logických oddílech) bez problémů (a snadno by jich mohlo být i víc, jen nebylo potřeba) - všechny 64 bitové, do všech šlo bootovat.

(A samozřejmě, že ti procesor a RAM a GK zatěžuje jen ten právě spuštěný, ostatní je zabírají místo na disku, stejně jako když si nainstaluješ třeba 10 náročných her, tak ty, co zrovna neběží ti taky nekreslí po obrazovce, nežerou RAM ani CPU - teda pokud nejde o malware a jiné viry - jenom ty OS většinou potřebujou mít každý aspoň jeden "svůj" oddíl, i když si tam ostatní taky můžou ukládat data a programy, pokud se to tak nastaví )

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru