Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdily u OS a programu mezi: Simulace, emulace, virtualizace, prekladova vrstva?

ad virtualizace: ano, víceméně to tak je. Podstata a cíl virtualizace je možnost na jednom fyzickém HW provozovat vícero kompatibilních virtuálních počítačů.

ad emulátor: o OS bych v tomto případě úplně nehovořil, protože spousta systémů měla OS zadrátovaný v sobě v podobě ROM (Amigy, Atari ST, drtivá většina 8-bitů, herní konzole), stejně tak ale můžeš emulovat např. čistý systém bez OS (např. právě na Amize se takto emulovalo PC nebo Mac). Nicméně u emulace jde v drtivé většině o hardware a to, že emulátor slouží k provozování zcela odlišného hardware a obsahuje tedy i emulátor procesoru (např. x86 -> MC68k nebo obráceně). Případy, kdy se emuluje pouze zbylý HW kromě CPU jsou spíše sporadické, napadá mě např. DOSbox nebo v případě Amigy emulace AtariST nebo Mac 68k). Jinými slovy u emulace jde hlavně o to, že emulátor poskytuje "virtuální hardware," který je funkčně i výkonnostně ekvivalentní svému fyzickému vzoru. A to jej odlišuje od simulátoru, který nemá výkonnostní nároky, ale zato velmi často obsahuje debugovací nástroje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny