Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdily u OS a programu mezi: Simulace, emulace, virtualizace, prekladova vrstva?

Dobry den,
prosim vas, potreboval bych vedet, jake jsou rozdily v souvislosti s operacnimi systemy a programy mezi pojmy: simulace, emulace (jako napr. DOSBOX), virtualizace (nebo virtualni pocitac jako napr. Oracle VM Virtualbox), prekladova vrstva (nebo Sada API jako napr. WINE)?

Prosim o podrobnejsi rozepsani k jednotlivym pojmum. zajimaji me hlavne technicke rozdily, rozdily funkce, kvality, vykonu, kompatibility aplikaci, uzivatelske rozdily a taky hlavne i rozdily v bezpecnosti a stability (napr. bezpecnost hostitelskeho operacniho systemu a jeho dat pri spusteni zavirovane aplikace v operacnim systemu hosta)?

Dekuji moc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podobný dotaz byl před časem v poradně na Živě, taky jsme tam odpovídal, dostal jsem spoustu mínusů… poslední
Yarda 13.08.2019 08:40
Yarda

Podobný dotaz byl před časem v poradně na Živě, taky jsme tam odpovídal, dostal jsem spoustu mínusů a pak zřejmě někdo tak dotaz smazal celý.
Nevím, co je to simulátor a emulátor teď. V době kdy číslo 8080 byl pojem se simulátor říkalo programu co umožnil, aby program napsaný třeba pro tu 8080 běžel například i na minipočítači (tak se tehdy říkalo počítači co byl velký jen jako dvě šatní skříně a nemuselo se kolem něj chodit v bílých pláštích) ADT. Akorát ten program nemusel běžet stejně rychle jako v zařízení pro které byl napsaný a nebyly k dispozici periferie, které by případně řídil. Jako příklad mne napadá program co simuluje ZX Spectrum na PC a umožňuje pařit staré hry.
Emulátor bylo zařízení, které se připojilo kabelem do patice místo mikroprocesoru do zařízení co se emulátorem testovalo. Funkci vydloubnutého mikroprocesoru převzal mikroprocesor stejného typu v emulátoru, program běžel stejně rychle jako bez emulátoru, periferie byly k dispozici, navíc emulátor umožňoval třeba krokovat program, měnit program a další potřebné funkce co se hodily při vývoji daného zařízení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru