Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Múžou být problémy, pokud přejdu z W 10 na Linux?

Jsem na tom podobně jako Moas, že nejsem extra kovaný v Linuxech, ale co po zařízení žádám - mi pohodlně stačí, kdy převážně jen čtu, ev. nějaký úřad, posílání blbin přes e-mail přátelům. Taky jsem se nesetkal s tím, že ve Win nějaké stránky zvládne a Linux ne.
Jak začít s Linuxem? Nejjednodušší je nějakou live distribuci. Jde o to, že Linux NIKOHO nenutí, aby na něj člověk přešel a naopak doporučuje si ho nejdříve osahat. Takže promyslet si, protože Linuxů je spousta, tak ten co by ti nejlépe vyhovoval - něco si pogooglit a počíst. Pro úplné začátečníky se doporučuje obvykle cosi od U+buntu. Bud samotné Ubuntu, nebo třeba odnože jako Xubuntu, Lubuntu, jsou i Debian, Elementary ... .
Jsou i frajeři, co si s Linuxem pohráli a aby začátečníci nebyli až tak deprimovaní s přechodem a tak namixovali do Linux prvky Windows - třeba http://juhele.blogspot.com/2015/08/lubuntu-w7-professional-1404-lts-verze_30.html .
A pak stačí stáhnout obraz ISO vybraného Linuxu a "vypálit" - at na CD, nebo na "flashku" a nabootovat. Výhodou je, že z tohoto média netřeba hned bezhlavě nainstalovaná Win mazat - naopak, je na tom mediu možnost Live - tedy odzkoušet, jak se mi daná varianta Linux líbí ... a podle toho se rozhodnu. Bud ano, tak zvolím možnost instalace - přímo z Live, nebo Live ukončím a postupuji znovu - stáhnu ISO, vypálím a jdu do Live a testuji.
Live nic nepřepisuje a na hard nic neukládá, tak není důvode se čehokoliv bát, kdy nějaké info je třeba tady https://linuxcesky.cz/instalace-jak-vyzkouset/ .
Pokud jsi úplný laik, co nezvládne ani instalaci Win, bude lepší se na někoho obrátit a požádat o pomoc. Netřeba ani servis, jen kamaráda, co dokáže "bootovat". 8-)

P.S.: Výhodou je, že se dá i možnost, aby vedle Win pak Linux ležely ... a po zapnutí zařízení si sám zvolíš, do jakého ze systémů chceš jít - či Linux, nebo Win. Nebo se dá i, že budeš mít Linux natvrdo nainstalovaný a do nich dáš Win - třeba jak bylo zmíněno výše - do virtuálek.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny