Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poradte WISP router

Ahoj,

potrebujem poradit nejake nie prilis drahe zariadenie, ktore dokaze dostat wifi do pevnej siete (WISP), zaroven bude robit router (DHCP, presmerovanie portov) a ma odpojitelnu antenu. Idealne ak viete odporucit nieco, s cim mate dobre skusenosti.

Povodny kus je TP-LINK TL-WR543G a zda sa, ze uz dosluhuje. TP-LINK ma priserny web, vobec sa neda filtrovat podla pozadovanych funkcii.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U TP Linku hledejte v názvu písmeno "D" - znamená odpojitelnou anténu. Třeba https://www.tp-link.com… nový
Kurt 02.09.2019 19:22
Kurt
Dakujem za radu. Existuje aj novsi model? Tento sa uz skoro neda zohnat (aj ked jeden-dva nezname e… nový
Palos2 02.09.2019 20:04
Palos2
Jsem si prakticky jist, že jiný dokážete najít sám. Pokud tedy nestačí, co jsem navrhl, navrhnu ješt… nový
Kurt 02.09.2019 20:19
Kurt
Ubiquiti Loco M2. nový
touchwood 02.09.2019 21:26
touchwood
No ten by asi presvietil ten mur aj bez vonkajsej anteny :-) Otazka - dali by ste si dovnutra do iz… nový
Palos2 02.09.2019 22:58
Palos2
ono není moc jasné současné uspořádání: co teď přijímá signál od poskytovatele, a co vysílá domácí w… nový
lední brtník 02.09.2019 23:15
lední brtník
Vyhrady proti loco prakticky nemam, a ano, povodny router robi spoj len cez cestu k susedovi, tam je… nový
Palos2 03.09.2019 09:02
Palos2
Uplne v pohode, maju rovnaky vysielaci vykon ako bezne wifi. Pozor na to, ci sa stare loco bude vedi… nový
fleg 03.09.2019 10:06
fleg
Nebude to vysielat kilometre daleko ked to zatienis nejakou stenou. Mozno len zopar desiatok metrov.… nový
Kilo.Viktor 03.09.2019 00:24
Kilo.Viktor
Dnes sa mi nahodou dostal pod ruku TP-LINK TL-WR840N. Ma dve neodpojitelne anteny, dokaze robit rezi… nový
Palos2 09.09.2019 18:20
Palos2
Vymyslas blbosti, nechapem preco chces silou mocou za malo penazi vela muziky. Keby TP-Linky fungova… nový
fleg 09.09.2019 19:50
fleg
Funguje to aj tak ako to chces urobit s jednou vynimkou. Nemusi to fungovat ako dvojstreamove MIMO A… nový
Kilo.Viktor 09.09.2019 21:36
Kilo.Viktor
Musim uznat, ze Fleg ma pravdu a jednoucelova vec by bola zrejme stabilnejsia. Teraz by som si ale… nový
palos2 11.09.2019 09:32
palos2
Najzakladnejsia vec je ta, ze anteny viac antenoveho routra nieje mozne rozdelovat a definovat, ze j… nový
Kilo.Viktor 11.09.2019 13:50
Kilo.Viktor
Este som zabudol dodat, ze pri prijme roznych signalov na kazdej antene hra dolezitu ulohu sila sign… poslední
Kilo.Viktor 11.09.2019 14:02
Kilo.Viktor

Vyhrady proti loco prakticky nemam, a ano, povodny router robi spoj len cez cestu k susedovi, tam je na stene tiez nejaky nanostation (nejaky stary model). Plus robi to, co router robit ma, oddeluje siet od suseda+dhcp. Na wifi vnutri su pouzite dva mikrotiky zapojene ako AP.

Akurat by som ju teda umiestnil dovnutra (riesit konzolu vonku na mure je neprijemnost). A k tomu smerovala otazka, ci by toho wifi smogu nebolo prilis, kedze je to dost silny vysielac.

Nemam vedomost, ze by bola preukazana nejaka skodlivost wifi signalu na zdravie, predsa len, nejaka predbezna opatrnost je asi na mieste.

Takze dali alebo nedali by ste si to do izby?

Dnes sa mi nahodou dostal pod ruku TP-LINK TL-WR840N. Ma dve neodpojitelne anteny, dokaze robit rezim 'klient' na wifi rozhrani (WISP). Dokonca dokaze zaroven aj vysielat wifi do lokalnej siete (pod inym SSID ako prijima), plus LAN porty do lokalnej siete.

A kedze stoji menej ako dva listky do kina, uvazujem, ze ho kupim a jednu antenu prerobim na konektor, aby som mohol vyuzit tu externu antenu, co mam zvonku na mure.

Otazka -su tie anteny zamenitelne, je teda jedno, ktoru prerobim na konektor? Na krabici ma napisane 2x2 MIMO techology increases efficency. Nie je to nahodou tak, ze jedna antena wifi prijima a druha robi lokalne wifi? Alebo nemoze byt, ze sa tie dve anteny nejako doplnaju? Kym som to mal v ruke, zabudol som sa pozriet, ci prijem aj vysielanie idu na rovnakom kanali.

Bude to fungovat, ked jedna antena bude svietit von cez mur a druha bude vnutri?

Vymyslas blbosti, nechapem preco chces silou mocou za malo penazi vela muziky.
Keby TP-Linky fungovali spolahlivo pouzivaju ich ISP po celom Slovensku, ale ked sa pozries na HW akehokolvek mensieho ISP najdes tam len Mikrotik a UBNT.
Co myslis preco?
Navyse chces ist do repeater modu, co je blbost robit s jednou wifi kartou, ides do znacky, ktora nefunguje spolahlivo a chces to cele dobastlit tak, ze by bol zazrak keby sa ti to cele nerusilo same.
Ale evidentne to chces skusit, tak ozelies dva listky do kina a smelo do toho.

Funguje to aj tak ako to chces urobit s jednou vynimkou. Nemusi to fungovat ako dvojstreamove MIMO AP. Zalezi na tom aky signal bude na kazdej antene pocitaca. Rozdiely na antenach vacsie ako 15dB vypinaju MIMO. Dalsi problem moze nastat ked bude vonkajsia antena chytat vnutorne signaly od pocitacov. Spomali sa tym komunikacia na vonkajsom spoji. Na tieto veci su najlepsie jednoantenove AP/routre.

Musim uznat, ze Fleg ma pravdu a jednoucelova vec by bola zrejme stabilnejsia.

Teraz by som si ale chcel rozsirit obzory a skor ma zaujima, ako funguje to "2x2 MIMO". Takze su to dve nezavisle anteny? Alebo ako to vlastne funguje, ked aj prijima wifi od providera a zaroven aj vysiela pod inym SSID? Jedno robi jedna antena a druhe druha? Alebo to robia zaroven a nejak sa delia o pasmo a zrejme bude potom datova priepustnost polovicna?

Alebo v rezime WISP klient sa tie anteny pouzivaju inak ako v rezime router s metalickym vstupom cez WAN?

Najzakladnejsia vec je ta, ze anteny viac antenoveho routra nieje mozne rozdelovat a definovat, ze jedna antena ma vysielat do uplne ineho priestoru kilometre daleko a druha ma byt pre pouzitie v byte. Ak na ktorukolvek z anten dorazi signal a to aj cudzi, tak to zapricini ze prijimac musi ten signal spracovat a v tomto case si nevsima signaly na inych antenach. Inak povedane pakety, ktore dorazia na ine anteny sa stratia a druha strana ich musi opakovat. To zapricinuje spomalenie komunikacie. Pri takom pouziti ako si zamyslal to bude spomalovat aj v byte aj na tej antene za murom.
Aby sa vyuzil potencial 2x2 MIMO je potrebne aby aj na druhej strane bolo minimalne 2x2 MIMO. Samozrejme anteny systemu MIMO musia ziarit na druhu stranu aby to fungovalo ako MIMO, nemoze kazda antena vyzarovat do ineho priestoru.

Este som zabudol dodat, ze pri prijme roznych signalov na kazdej antene hra dolezitu ulohu sila signalu. Slabsie signaly budu vymazane silnejsimi a tie silnejsie budu rusene slabsimi. Ako velmi bude vadit rusenie zalezi od rozdielu signalu na antenach. To cele je umocnene este rychlostnou automatikou, ktora znizuje rychlost ak sa vyskytuju v prenose dat chyby, takze pri velkom ruseni moze rychlost spadnut na zkladnu a ta je 1 Mbps. Toto plati pre take pouzitie ako si zamyslal ked rozdelis anteny a kazda bude v inom priestore. Jedna v byte a druha za murom.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru