Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zlobi internet - obcas zpomaleni / nefunkcni nektere weby

Ahoj,

mela bych nejake otazky k potizim s internetem - samozrejme je v planu kontaktovat i providera (UPC), tohle je spis takovy prvni krok, jednak ze zvedavosti, jak je to vubec mozne, protoze bych rekla, ze tady se spis dockam nejakeho vysvetleni/rady, a jednak u nekterych veci si nejsem jista, jestli je to problem UPC nebo meho pocitace.

Takze:
Je to pres UPC, modem (docela velka bila krabice, typ nevim, ale je to od UPC) je v pokoji o patro vys (u kamaradky), signal mam plny.

1. obcas dost vyrazne spadne rychlost internetu. Standardne to beha kolem 40-80 Mbit/s download a 20 Mbit/s upload. Cas od casu to ale spadne na hodnoty kolem 0,5-2 Mbit/s pro oboje. Nekolik minut to takhle blbne, pak se to zase vrati na puvodni hodnotu. Nejhorsi je to ve chvili, kdy se treba chci koukat na nejaky film nebo neco pres net (ivysilani, netflix atd.), protoze to zere hodne dat a jakekoli vypadky jsou tak dost znat. To se delo/deje jak na mem pocitaci, tak i u kamaradky. No a na muj vkus se to stava az prilis casto. Kdyby to bylo jednou za mesic, tak nereknu, ale ono to je skoro kazdy den, nekdy i vickrat za den.

2. obcas (taky podstatne casteji nez by se mi libilo) prestanou fungovat nektere stranky. Napr. Facebook, Google, Seznam funguji. Drtiva vetsina ostatnich ale nefunguje. Kdyz jsem zkousela ping, tak funkcni stranky vracely IP adresu ve formatu IPv6, ty nefunkcni "Ping request could not find host xyz" - kdyz jsem tytez stranky pak zkousela ve chvili, kdy to fungovalo, tak tam je IPv4. Chrome vyhazuje hlasku "IP adresa serveru xyz nebyla nalezena" a pod tim error "DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN". Cili nejspis problemy s DNS, jenze... zkousela jsem zmenit DNS na ty od google, ale nemelo to vubec zadny efekt, porad to nefungovalo. Flushdns jsem jednou taky zkousela, taky to tenkrat nic neudelalo. Tohle trva tak nejak ruzne dlouho, od nekolika minut az treba po pul hodiny, pak to zase zacne samo od sebe fungovat. Existuje nejake vysvetleni, proc se to takhle chova?

3. kdyz to takhle blbne, tak nekdy samozrejme zkousim i odpojit a znovu pripojit wifinu (restart modemu neni vzdycky mozny, nemam k nemu vzdy pristup). No a obcas to udela to, ze to odpojim, dam opetovne pripojeni a objevi se ikona pocitace a kabelu s cervenym krizkem (jako tady, hned ta prvni), tak dam "odstranit potize", neco to tam chvili chrousta, pak nekdy napise uplne nesmyslna reseni, nekdy aspon resetuje wifi adapter, nekdy tvrdi, ze nenasel problem. Kazdopadne pote se v seznamu dostupnych wifi siti vubec neobjevuje ta wifi, na kterou se pripojuju - nekdy trva treba i 2-3 minuty, nez vubec naskoci. Pak uz se k ni vetsinou pocitac pripoji bez reci a obvykle uz internet funguje.

No, takze... nez pujdeme prudit UPC, at nam to spravi, je neco, co bychom mohly zkusit svepomoci, pripadne nejake vysvetleni, proc se to muze dit? Podotykam, ze z nas dvou jsem ja ten vetsi expert, a to jsem porad jen takovy rekneme pouceny laik - vim, co je DNS, IP adresa a tak, ale ze bych se nekde chtela vrtat v nastaveni modemu atd., po tom uplne netouzim :-D Nebo je proste jasny, ze je to chyba nekde v dratech/modemu od UPC, takze neni co resit a mame jit za nimi?

Pokud nejake info chybi, reknete, doplnim.

Diky.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny