Předmět Autor Datum
V ovládacích panelech pot složkou přehrát automaticky je to pot složkou vyměnitelná jednotka tam si…
Tomaskova45 11.09.2019 21:19
Tomaskova45
Já tam tu vyměnitelnou jednotku nemám. :-(
wakar 11.09.2019 21:29
wakar
jde o naprosto zrůdnou funkci - to co hledáš, funguje jako automatický instalátor virů. vedle skrývá…
lední brtník 11.09.2019 22:15
lední brtník
To vím, ale já používám jen svoje prověřené flešky na ukládání dat a pod. nikomu je nepůjčuji a cizí…
wakar 11.09.2019 22:30
wakar
Přesně to jsem chtěl napsat, v dobách expanze těchto virů jsme naštěstí doma měli ještě windows 98 (…
ml1 12.09.2019 13:40
ml1
samozřejmě to v xp zablokovat jde, léta to používám ve všech wirdows: REGEDIT4 ; Vypnuti Autorun pr…
lední brtník 12.09.2019 16:26
lední brtník
Vím, že některá verze měla někde zaškrtávátko, možná to byl nějaký tweekovací program, už nevim, ale… poslední
ml1 12.09.2019 18:45
ml1

Přesně to jsem chtěl napsat, v dobách expanze těchto virů jsme naštěstí doma měli ještě windows 98 (možná dokonce 95) které to na fleškách nepodporovaly (přitom na CD a HDD to normálně fungovalo), takže jsme je mohli i "odvirovat" a dokonce i "naočkovat" (kupodivu ten virus byl tak hloupý, že stačilo vytvořit složku autorun.inf a on si svůj autorun.inf soubor vytvořit nedokázal - nelze vytvořit, protože už existuje a nelze smazat soubor, protože neexistuje a speciálně pro ten jeden, co se šířil tak soubor recycler a měl ten samý problém jako s tou složkou autorun). Horší to bylo s XP, kde tahle fičura vůbec nešla vypnout a avast klidně nechal počítač zavirovat a řval až při zavirovávání další flešky (přítřž tomu učinila avira, jterá ten virus blokovala už při spouštění z té flešky).

samozřejmě to v xp zablokovat jde, léta to používám ve všech wirdows:

REGEDIT4

; Vypnuti Autorun pro vsechny media v PC
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer]
"NoDriveTypeAutoRun"=dword:000000ff

to že vir používá "koš" na odpojitelném disku, kde ho windows normálně nevytváří, je jen druhotný vtip. automatickým spouštěčem je vždy ten tazatelem nezablokovaný \autoruns.inf

Vím, že některá verze měla někde zaškrtávátko, možná to byl nějaký tweekovací program, už nevim, ale jinak to uživatelsky nešlo. To že to mohlo nějak jít úpravou registrů jsem tušil (a že jsem na to někde tip viděl), ale najít se mi to nepodařilo, uložím si to do své pokladnice mouder, abych to pro příště věděl a děkuji.
Spouštěč je autorun to vím, v koši označeném pro jistotu jako skrytý a systémový byly soubory viru, které bez autorunu jsou neškodné (ledaže by uživatel byl tak hloupý a spustil je sám). Někdy byly i jinde, třeba složka drivers. Asi těch virů bylo víc, naštěstí našich win9x se netýkaly a než jsme přešli doma na XP, visty (ty bych asi dobrovolně nekupoval, ale byly dodané s notebookem) a sedmičky tak se to už nějak pročistilo, ale na starších fleškách mám pořád adresář autorun.inf i když pochybuju, že by tohle tvůrci viru za ty roky neošetřili (já o tom problému vim právě proto, že jsem na to samé narazil v jednom svém vlastním programu, že složka zablokuje vytvoření souboru (soubor nelze vytvořit, protože existuje, ale nelze smazat/otevřít a pod, protože neexistuje a je nutné mazat složku nebo spíš přejmenovat soubor)).
I ten autorun byl skrytý, ale tím, že mám odjakživa zapnuté zobrazení i skrytých souborů, tak neuniknul.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru