Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ethernet na 40m?

Dobrý den, akutní problém, potřebuji přetáhnout kabel z domu do domu cca 40m, který musí bylt schopný přivést i PoE, jelikož na domu 1 je anténa od poskytovatele internetu, do domu 2 půjde kabel střídavě po fasádě ( časem přikryt zateplením ) a v zemi samozřejmě s chráničkou. Problém je že dnes jsem tento pokus uskutečnil a pravděpodobně jsem kabel někde seknul mebo zlomin, jelikož nelze ani pingnou když jej připojím ke 2 počítačům. Koncovky si sám nakrimpuji, mám koncovky Cat6 se stíněním. Jaký tedy kabel by jste doporučili?

Předmět Autor Datum
Outdoorovy, ja pouzivam Solarix Cat5e (cierny), na 40m nebudes mat ziaden problem. Kabel si daj otes…
fleg 22.09.2019 19:37
fleg
A jak moc náchylný je k ohýbáni?
Guglee24 22.09.2019 19:38
Guglee24
Zlomit sa mi ho este nepodarilo. Ale roztrhnut sa da;o). Edit: Nebolo by lepsie potiahnut to vzducho…
fleg 22.09.2019 19:44
fleg
Vzduchem nepřipadá v úvahu z důvodu převýšní baráku č.1 a několika "nepřizpůsobivých" sviní co by rá…
Guglee24 22.09.2019 21:43
Guglee24
Nahoď dva nosné stožiare na strechu z pozinkovaných vodovodných 5/4" trubiek a ťahaj vodič priamkou…
Nuda 23.09.2019 06:33
Nuda
Dle tvé rady bude mít veleprůšvih na Telekomunikacích.
Rce 24.09.2019 00:21
Rce
Nehledě na to, že kabel natažený nad veřejným prostranstvím (odhaduji podle přítomnosti nepřizpůsobi… poslední
czcharlie 24.09.2019 00:23
czcharlie
OT: Jen upozorňuji, že podle telekomunikačního zákona, nesmí být kábl mimo svůj vlastní pozemek. Kdy…
Rce 24.09.2019 00:20
Rce

Nahoď dva nosné stožiare na strechu z pozinkovaných vodovodných 5/4" trubiek a ťahaj vodič priamkou v lufte. Samonosné káble majú v sebe oceľový drát, prípadne vodič omotaj o šponovoací drôt určený na vinohrady, ten nožnicami, kombinačkami alebo štikačkami spolu s vodičom vo výške neprestrihnú.

V zemi ťa uvidia kopať, kábel odhrabú, precvaknmú, zamaskujú na pôvodné miesto a si na začiatku roboty, lebo chybu nenájdeš. Navyše v zemi by si musel ošetriť vodič hermeticky v spojoch zatavenou, plastovou PE rúrkou určenou na tlakovú vodu alebo na plyn proti vlhkosti, tlaku, posuvu pôdy, prerazeniu šutrom.

Nehledě na to, že kabel natažený nad veřejným prostranstvím (odhaduji podle přítomnosti nepřizpůsobivých) by se časem mohl znelíbit úřadům pokud nebude mít všechna patřičná povolení a parametry. Což ovšem platí i pro kabel v zemi, ale ten není vidět a že se něco kopalo si za pár dní nikdo ani nevzpomene. Ale chránička v takovém případě je nezbytná (i v případě trasy po vlastním pozemku).

OT: Jen upozorňuji, že podle telekomunikačního zákona, nesmí být kábl mimo svůj vlastní pozemek. Když tě někdo těch tmavočechů napráší, bude z toho docela průser. Nelze už vůbec přes veřejné prostranství vzduchem, zemí tuplem ne (kdyby něco v ulici kopali, tak budou velmi zkoumat, co to překopali).

PS: Občas nejsou nikde zakresleny ani oficiální kabely. Jednou nám na stavbě kopal cikán výkop na kanalizaci, majznul krompáčem do vysokonapěťového kabelu o kterém nikdo nic nevěděl. Za obrovských optických a akustických efektů, blesků a parádního ohňostroje, zbyl pracovníkovi z krompáče jen kousek ohořelé násady. Vyskočil výkopu jak gazela a řval: Pán majster, rubol som a peklo sa otvorilo!. Chudák si myslel, že se fakt prolámal do pekla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru