Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Mini USB

Dobrý den, potřeboval bych poradit s Mini USB kabelem, jsou všechny stejné nebo sou např. nabíjecí a "propojovací" potřeboval bych aby byl napájecí ale v popisu vždy píšou jen Mini USB kabel a nic víc tak bych se chtěl zeptat jesti je to jedno nebo ne, díky snad mě někdo pochopil

Předmět Autor Datum
A prečo by ste potrebovali len nabíjací? Propojovací zvláda jak nabíjanie batérie tak prenos súborov…
Mlocik97 07.10.2019 18:32
Mlocik97
nepotrebuji jen nabijeci ale aby byl nabijeci nebo oboje :) diky za odpoved takze kdyz nekde uvadi "…
Kremz 07.10.2019 18:35
Kremz
áno, každý dátový USB je zároveň nabíjací... Teda každý bežný USB kábel. Samozrejme nejaký vietnamci…
Mlocik97 07.10.2019 18:36
Mlocik97
super diky moc :-)
Kremz 07.10.2019 18:37
Kremz
Nevím jak to počítaš, ale zaprvé u datového toku se 4 pin nezapojuje a odkdy mini USB používá 4 piny…
poradnaviktor 07.10.2019 19:24
poradnaviktor
Základ USB sú 4 piny, samozrejme sú typi ktoré používajú aj 9 pinov. Ale pre napájanie a dátový pren…
Mlocik97 07.10.2019 19:30
Mlocik97
Já vidím tazatele uvádět mini USB. Jestli myslel kabel tak jak je používán třeba u telefonů,, tak to…
poradnaviktor 07.10.2019 19:34
poradnaviktor
No a teď jsi ten hokej dovedl k úplnosti...
czcharlie 07.10.2019 19:35
czcharlie
Radši už nič nepíšu,... už sám začínam pochybovať o tom čo viem. Ale potom ako môžem 5 žíl pripojiť…
Mlocik97 07.10.2019 19:37
Mlocik97
On totiž ten pátý pin (bývá značen jako ID) v konektorech mini a mikro se nepřipojuje do "áčkového"…
czcharlie 07.10.2019 19:41
czcharlie
viem čo je rezistor, díky za vysvetlení ohľadom toho jak je USB kábel zapojen, niekde som zrejme pre…
Mlocik97 07.10.2019 19:47
Mlocik97
Ale zcela jednoduše - zařízení testuje, zda pin ID je propojen se zemí (a případně jestli je odpor m…
czcharlie 07.10.2019 19:52
czcharlie
Díky,... ono až to nahradí USB4, ktorý konečne má byť jednotný pre všetky zariadenia (len 1 typ, pod…
Mlocik97 07.10.2019 19:55
Mlocik97
Zase se pleteš, :-D:-D:-D. Ne, promiň, ale moje víc než šedesátileté zkušenosti zcela jednoznačně ří…
czcharlie 07.10.2019 19:57
czcharlie
jak tu vidieť tak chaos a regulérní bordel tu je... ok nerieš... ten USB4 radši sa ani nejdem pýtať…
Mlocik97 07.10.2019 19:58
Mlocik97
Jo a promiň, taky ses ptal. Pin ID není nijak propojen s duhým koncem kabelu (a je jedno jaký je tam… poslední
czcharlie 07.10.2019 20:01
czcharlie
Sice už vyřešeno, ale pokud by někdo hledal poučení, tak ať není maten. Máš v tom totiž hokej. Konek…
czcharlie 07.10.2019 19:33
czcharlie
Pravda, to som si pomýlil.
Mlocik97 07.10.2019 19:34
Mlocik97

A prečo by ste potrebovali len nabíjací? Propojovací zvláda jak nabíjanie batérie tak prenos súborov. Navyše to nieje mini ale mikro, ak teda myslíte k mobilu... mini je ten kockaty ku tlačiarni.

Nevím jak to počítaš, ale zaprvé u datového toku se 4 pin nezapojuje a odkdy mini USB používá 4 piny? Jestli se nepletu, tak tradičně používá 5 počínaje shieldem (což se dá u mini USB počítat jako šestý) GND, ID, D+ a D- a VCC což je 5V BUS. .
Protože jen vietnamci prodávají tento druh produktu? Nedatové můžeme běžně zakoupit, nebo jsou příbaleny k nedatovým zarízením, naposled jsem je kupříkladu potakal u dobíjecího docku. (což se dá pochopit , také bych sériově nevyráběl pro tento typ zařízení datové, a platil zbytečně za měď, nebo osazoval a platil za něco, co tam bude jen hloupě koukat.

Základ USB sú 4 piny, samozrejme sú typi ktoré používajú aj 9 pinov. Ale pre napájanie a dátový prenos je využito v základu 4 piny. Trebárs u USB 3 sa Type A robí 9 pinový. Ale USB 2 bol 4 pinový. Ak hovoríme o Micro USB kabelu tak myslím že tazatel myslí Micro USB -> USB Type A, nie Micro USB -> Micro USB,... keďže Type A sám mal 4 piny, tak Micro USB kabely taky vlastne majú 4 piny (piaty je nepoužívaný), piaty sa používa pri Micro USB -> Micro USB...

viď obrázok: [USB_2.0_and_3.0_connectors.png]

takže istým spôsobom máš pravdu ale i nemáš.

Já vidím tazatele uvádět mini USB. Jestli myslel kabel tak jak je používán třeba u telefonů,, tak to není mini ale mikro B, tak jako typ A, oba disponují 5x pinout kde 4 pin hraje roli plug nebo host, běžně se ale čtvrtý neazapojuje, nebo je používán k OTG.

On totiž ten pátý pin (bývá značen jako ID) v konektorech mini a mikro se nepřipojuje do "áčkového" konektoru, ale přes odpor (za nás ještě rezistory nebyly vynalezeny ;-):-) ) na zem. Např. navigace podle toho poznají, zda se mají z počítače nabíjet nebo s počítačem komunikovat. Ale funkce tohoto pinu se u různých zařízení liší. A pravda, dnes uýž mnoho lidí netuší, že nějaké mini USB konektory existovaly, vše mají za mikro...

viem čo je rezistor, díky za vysvetlení ohľadom toho jak je USB kábel zapojen, niekde som zrejme prečítal milnú informáciu, o tom jak sa zapájajú USB káble som sa až tak moc nezaujímal. Ostatne ale když je to pripojené na GND, tak nechápem ako dokáže teda zariadenia vedieť či má nabíjať alebo komunikovať (a vlastne jak presne dokáže ten pin zamedziť prenosu dát skrz dátové piny). Ja som myslel že komunikace je riešená tým, či sa príjmajú alebo zahadzujú dáta cez dátový vodiče, čož je druhý a tretý pin. Ale asi mám v tom už chaos. Asi si ešte dohľadám na nete niečo o USB kábloch. Ja to moc nikdy až tak neriešil. Riešil som len UTP káble (RJ45 zapojenia T568A a T568B) ale USB káble, to ne. Inak ale to je jedno. Dôležité je fakt že akýkoľvek bežný USB kábel dokáže jak nabíjať tak prenášať dáta. To bolo čo sa tazatel pýta a to mu bolo správne zodpovedané. Ale inak je vtipné jak USB má už v názvu "Univerzálne" čož je prvé písmeno, a pri tom je také množstvo typov, a rôznych zapojení. Nikdy som nepochopil vznik Type B alebo Mini,... nestačí klasický Micro (ktorý inak má byť nahradený Typom C) a Type A? len dvojo a hotovo.

Ale zcela jednoduše - zařízení testuje, zda pin ID je propojen se zemí (a případně jestli je odpor mezi zemí a ID blízký nule nebo jestli je zařazen nějaký odpor, tuším, že se uvádí 68kiloOhmů, případně je-li odpor blízký nekonečnému, tento stav ale pokud vím neodpovídá normě) a podle toho buď akceptuje nebo neakceptuje komunikaci po datových pinech. A USB-mini vzniklo z potřeb zařízení a vzniklo až relativně dlouho po původním USB-B. O USB micro nemluvě.

Díky,... ono až to nahradí USB4, ktorý konečne má byť jednotný pre všetky zariadenia (len 1 typ, podobný Type C) tak v tom aspoň nebude chaos. Len ten ID jak je pripojen potom k Type A dvojkovej? Když ten má 4 piny a ne 5? Neni to potom tak že zariadenie s Micro alebo Mini USB to má v sebe v konektore spojené s tým GND skrz rezistor?

Jo a promiň, taky ses ptal. Pin ID není nijak propojen s duhým koncem kabelu (a je jedno jaký je tam konektor - standardně A). Piny ID a zem jsou vnitřně propojeny (pokud je to pro funkci potřeba) a zařízení snadno zjistí v jakém stavu je pin ID a podle toho se zachová. Je to jen jakýsi, řekněme přepínač, který ja na konektoru A zcela nezávislý.

Sice už vyřešeno, ale pokud by někdo hledal poučení, tak ať není maten. Máš v tom totiž hokej. Konektor, který je obvyklý např u tiskáren (ale také u Arduina) není mini USB, nýbrž USB-B. Konektor Mini-USB se používá třeba u navigací, ale především u fotoaparátů. Existovala i verze USB mini-B (nikoli s 5, ale 4 piny), ta však nebyla certifikována.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru