Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Môže RAM spôsobovať Black-sceen?

Mám problém s mojím Pc,týka sa to obrazovky.
Začalo to asi pred 2 týždňami,zapol som Pc,všetko za zaplo(klávesnica myška atď.) ale dostal som black screen a nič sa nedá rozbiť.
Tak som skúsil hľadať na internete nejaké riešenia a dostal som sa k tomu že by to mohlo byť RAM-kou.
Skúsil som ju vybrať a očistiť konektory,vložil som hu naspäť a Pc išiel ale znova to začalo robiť tak som znova vybral RAM a vrátil ale toto už nepomohlo.

Keby ste mali takýto istý problém tam či by ste mi vedeli dať radu.
Ďakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
RAM je dost častou příčinou, přecejenom má hodně kontaktů tedy vůbec nejproblémovějších míst jakéhok… poslední
ml1 22.10.2019 11:37
ml1

RAM je dost častou příčinou, přecejenom má hodně kontaktů tedy vůbec nejproblémovějších míst jakéhokoliv elektrického obvodu. Takže prohlédnout a vyčistit kontakty RAM je dobrý začátek (ale pokud se s ní nehýbalo, tak by neměla degradovat, kontakty bývají zlacené a docela precizní, to neni jako drív, když byly cínované nebo jen měděné; problém bývá spíš po instalaci nové paměti do dřív prázdného slotu - pokud se předtím nevykouká nebo neočistí od prachu je na problém zaděláno). Ale může to být opravdu cokoliv a navzdory chybovým kódům na té obrazovce se příčina hledá dost blbě.

Já jsem nedávno řešil časté BSOD na asi 10 let starém PC. Začlo to sem tam, pak řekněme jednou do týdne, no dejme tomu, ani to jsem neřešil, ale pak to bylo čím dál častější. Přitom předtím ten počítač pracoval celé měsíce bez restartu, aniž by byl jakýkoliv problém. Tak jsem nejdřív začal redukovat hw. V tom počítači se za ty roky nahromadilo dost už nepotřebných periferií, začal jsem analogovou televizní kartou (opravdu jen tuner, žádný AV vstup), přes sériové a paralelní porty, přídavné USB, vždy se to na chvíli zklidnilo a já myslel, že jsem zvítězil. Když to začlo dělat naposledy, tak mi určité indicie poskytlo to, že neni občas dostupný nějaký disk, ale nijak jsem to s tím nespojoval (že by chyba disku způsobovala BSOD navíc datového a na hot-swap sata mě vůbec nenapadlo). Nicméně nedostupnost disku jsem musel řešit, protože na tom disku mám videa, která si chci taky občas pustit na síťovém přehrávači (prakticky síťové úložiště je už dnes jedinou funkcí tohoto pravěkého počítače). Tak jsem měnil SATA kabely i řadiče (zaměňoval jsem kabely mezi nima) a po chvilkové změně k lepšímu se to zase vrátilo. Až úplně nakonec jsem si všimnul, že je redukce napájení na SATA nějak divná, tak jsem ji vyměnil a od té doby je už několik měsíců pokoj. Když jsem si to potom zpětně promítnul, zřejmě byl tento problém od začátku a jak se s tím hnulo, kontakt se dočasně obnovil, tolik tedy ta zdánlivá řešení. Ale že ztráta napájení disku způsobí bsod mě opravdu nenapadlo ani v nejdivočejších představách (a dokud to byla jen občasná a dočasná ztráta, nedalo se to prakticky nijak poznat, protože po restartu bylo všechno v naprostém pořádku). A pro mě poučení, že modrou smrt může způsovovat naprosto cokoliv i to, od čeho by to člověk nečekal. Ale opět to je chyba kontaktu.

Osobně bych zkontroloval jestli není někde něco povytaženého, třeba rozšiřující karty ve sběrnicích (vytáhnout a znova vložit, i když bývají pozlacené, takže bych tam korozi nečekal) a paměť bych prohnal memtestem, případně bych odpojil zbytné periferie, ale jak píšu výše, může to vést na falešná zjištění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru