Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jaké kombo DVB-S2/T2/C pro Pioneer PDP-427XD

S ohledem na brzký přechod na novou normu TV vysílání, hledám nějaké kombo DVB-S2/T2/C pro Pioneer PDP-427XD (plazma 1024x768 pixelů s CI). Hledám něco spolehlivého, co zvládne jak nové pozemní vysílání, tak i nahradit satelitní přijímač a umožní i připojení k Internetu (hlavně Youtube) přes LAN i WiFi. Na Internetu jsem našel hromadu různých různých přístrojů, ale netroufám si odhadnout, který by byl pro mé potřeby nejvhodnější: https://www.videotech.cz/hd-kombo-prijimace-c1019/ nebo https://eshop.sapro.cz/satelitni-technika-combo-dvb-t-i-dvb-s_c16.html . Cenově tak 1.500 - 3.500 Kč, v odůvodněných případech i více.

Kromě dosavadního satelitního přijímače, paraboly a venkovní antény pro pozemní TV vysílání, máme i centrální STA, který se nedávno opravoval a modernizoval, ale nevím, co všechno tam je, jak to bude fungovat po vypnutí starého typu vysílání a jestli nějak konvertuje novou normu na starou.

Další možností je nějaký modul do do CI slotu v TV, ale netuším, jestli by takhle šel vyřešit aspoň příjem DVB-T2.

Poslední variantou je UPC TV, od kterého mám kabelový internet a jelikož mám v PC TV kartu, tak jsem zjistil, že jsou tam dostupné i nějaké TV kanály, ovšem PC a UPC modem mám na jedné straně bytu a TV na druhé. Dodatečné kabely tahat nechci, ale v bytě mám dost složitý TV rozvod, abych měl SAT a TV signál ve 4 místnostech a rozbočení je v předsíni, takže není problém přesměrovat nebo rozdvojit UPC signál na opačnou stranu nebo na obě strany bytu. Šlo by prostě UPC signál rozdvojit a mít UPC Internet na jedné větvi a UPC TV na opačné nebo na obou větvích? Popřípadě sehnat ještě jeden UPC modem a mít i Internet na obou větvích (kdysi dával UPC automaticky 2 IP adresy na jedno odběrné místo, ale netuším, jak je to nyní).

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Možná Toto ale nahrát to stejně asi budeš muset na HDD.
Cat 10.11.2019 18:55
Cat
Jo, na tohle jsem se taky díval, ale četl jsem na něj nějakou recenzi a zprovoznění není vůbec user…
jege 10.11.2019 19:23
jege
Enigma 2 je dobry system, sam bych jiny prijimac nez s ni nechtel - ale je to trochu takove "pro ner… nový
lucifer 10.11.2019 19:30
lucifer
Takže jsem zjistil, že TV kanály od UPC nejsou jenom nějaká náhoda nebo nedopatření, ale že se jedná… nový
jege 28.11.2019 01:15
jege
Takže nakonec se ukázala jako nejlevnější a nejjednodušší varianta rozbočit signál od UPC v předsíni… poslední
jege 11.01.2020 20:16
jege

Jo, na tohle jsem se taky díval, ale četl jsem na něj nějakou recenzi a zprovoznění není vůbec user friendly, o čem píšou i prodejci: "Přístroj je určen pro zkušenější uživatele." Dá se sice objednat i nastavení, ale na můj vkus je s ohledem na cenu komba celkem drahé a jednak neřeší problém, když něco přesto nebude fungovat nebo se něco rozšteluje: https://shop.atoselektro.cz/konfigurace-software-do-prijimace-s-os-linux-enigma-2_d20271.html. Pokud by to byla cena za přípravu a instalaci u zákazníka nebo aspoň možností dostupného servisu poblíž bydliště, tak by to bylo něco jiného.

Enigma 2 je dobry system, sam bych jiny prijimac nez s ni nechtel - ale je to trochu takove "pro nerdy". Obrovske moznosti nastaveni, ale tim padem dost system "dodelej doma". Po pocatecnim nastaveni to je ale prijimac jako kazdy jiny, normalne ho pouziva manzelka. (ja mam nejaky Xtrend, ale to ě fuk - jde o samotny "operacni system", coz je linux s nadstavbou Enigma 2)

Takže jsem zjistil, že TV kanály od UPC nejsou jenom nějaká náhoda nebo nedopatření, ale že se jedná o standardní TV Start, která je bezplatnou součástí UPC Internetu: https://www.upc.cz/pece-o-zakazniky/sluzby/televize/tv-start/, Teď jenom vykoumat, jak je dostat do TV, jelikož jak jsem psal v úvodním příspěvku, UPC zásuvku s UPC Internetem a UPC TV mám v pracovně na jedné straně bytu, kde je i kabelový modem/router a PC, ovšem TV, kam bych potřeboval dotáhnout UPC TV a ideálně i UPC Internet (není podmínkou), je v obýváku na opačné straně bytu. V předsíni je "kabelová ústředna" od které jde anténní kabel do každé místnosti a prochází jí i UPC kabel do UPC zásuvky. Mám dokonce dojem, že do pracovny jdou 2 kabely původního rozvodu a UPC kabel je připojen na jeden z nich spojkou, t.j. že se tam již při rekonstrukci bytu počítalo s kabelovým rozvodem pro TV a pro UPC, takže technici od UPC jenom připojili jeden z kabelů ke stávajícím rozvodům a na konec umístili jejích zásuvku.

Má představa byla taková, že by se do předsíně umístil anténní rozbočovač, do kterého by se připojila další větev UPC TV. Pokud bych sehnal někde další kabelový modem/router a UPC by standardně poskytovalo 2 IP adresy (někde jsem to kdysi zaslechl), tak bych měl Internet a TV signál jak v pracovně, tak i TV a možná i Internet signál v obýváku. Ovšem teď jsem četl, že rozbočení signálu je možné až od spliteru, který je v té zásuvce od UPC nebo že se má použít rozbočovač se zpětným kanálem. Další možností je přesměrovat TV i Internet do obýváku a Internet v pracovně řešit jiným způsobem, třeba přes Power Line. Ovšem nevím, jestli mohu a mám vrtat do UPC zásuvky a přemístit ji na jiné místo nebo objednat technika UPC.

Kdo poradí, jak by to šlo nějak elegantně vyřešit nebo aspoň na co si dát pozor? Osobně by se mi líbila nejjednodušší varianta, a to rozbočit UPC signál ještě v předsíni přes rozbočovač se zpětným kanálem a přivést jej do zásuvky v obýváku.

Edit: Mám něco takového https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,35623.0.html!

Takže nakonec se ukázala jako nejlevnější a nejjednodušší varianta rozbočit signál od UPC v předsíni jednoduchým pasivním rozbočovačem (náhodou v rozvodu jeden byl kvůli rozbočení 4 SAT signálů do 5 místnosti a ve všech pěti signál nepotřebuji) a stejným kabelem, který předtím vedl 1 SAT+TV signál do rozvodny v předsíni, jej vést do obýváku. Tam jsem v liště poblíž SAT+TV zásuvky našel spojku, kterou jsem oba kabely rozpojil, ten ze SAT antény napojil na kabel od SAT přijímače a ten z předsíně přes redukci F-IEC (SAT-TV) napojil na TV. Stálo mě to 95 Kč za redukci F-IEC z OBI, a to jsem to ještě o dost přeplatil: https://www.antena.cz/konektor-f-iec-redukce-ona-on-female-male-p4320/#gallery (cca 11 Kč!)!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru