Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ARM doska ako nahrada PC

Mam doma X64 desktop na ktorom je dualboot Win10 / Linux (manjaro) a k nemu by som chcel este jeden vedlajsi desktop, ktory by sluzil ako PC na hratky s linuxom alebo server kde by mohla bezat databaza. Taktiez by to mohla byt nahrada za NAS atd.

Viete mi poradit aka ARM doska by mohla plnit ulohu toho vedlajsieho PC? Nechcem ale nic s X86 ani X64 chcem vyslovene ARM.

Uz som si jednu dosku kupil (NanoPC-T4 s 4GB Ram a SoC Rockschip 3399) malo to aj m.2 slot na SSD takze som tam hned dokupil aj 250GB NVME SSD. K PC mam proipojene 3 monitory pricom jeden z nich zdielam medzi PC a ARM doskou (kupil som si na to specialny prepinac)

Tato doska bola pre mna sklamanie. Nainstaloval som tam Lubuntu od vyrobcu dosky. Vykonnostne to neni zle, ALE ma to pomalu grafiku (Mali T860) a je to trosku poznat. Nehovorim ze by to bolo nejake hrozne, ale ked napriklad hybem oknom tak pohyb okna neni uplne plynuly. A mna taketo drobnosti rozptiluju takze sa potom nevenujem praci, ale namiesto toho hladam sposoby ako to zrychlit. Taktiez nechapem preco vseliake 3D Open GL dema alebo videa grafika zvladne, ale primitivne 2D prekreslovanie okien je byva trhane.

Takze rozmyslam nad alternativou najhorucejsi favoriti su:

1. NVIDIA Jetson Nano - predpokladam ze graficky to bude omnoho rychlejsie. No ma to tiez len 4GB ram. Viete mi poradit ci sa tato doska oplati? A ci neni problem pripojit tam SSD, ma to M.2 slot alebo aspon SATA? Nechcem system bootovat z SD karty to je imho zbytocne pomale. A ako je to s Gnome3?

2. A to iste by ma zaujimalo pri RPI4, ale v tej nanjvykonnejsej verzii s 4GB ram. Viem ze RPI4 neni vykonnostne nejaka spicka. Ale je to najpouzivanejsia ARM doska na svete takze ocakavam ze vsetok SW je na to velmi dobre optimalizovany. A prave SW je pre vykon dolezity. Nano PC T4 vyrabaju cinania a ti su dobri v HW ale SW je u nich kamen urazu.

3. Alebo poradte inu dosku, ktora by sa hodila na beznu kancelarsku pracu a vyrovnala PC? Kde by som mohol pustit napriklad VScode a kodit si tam v Hacklangu ci Ruste? Poziadavky su minimalne 4GB ram ale lepsie 8. A nejaka rozumna graficka karta. Urcite ale chcem ARM.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak si vem nejakous grafickym chipem TEGRA. Viete mi poradit ci sa tato doska oplati? PHP server,…
HPET 11.11.2019 11:40
HPET
Jenže u RPi4 je problém s chlazením. Osobně jsem vyvíjel komunikační řešení na RPi3 a tenhle board s…
touchwood 11.11.2019 11:47
touchwood
Čínu tady vůbec nejde, ale o SW podporu HW Ano, viz : "co se týce softwéru tak záleží jaky je pouzi…
HPET 11.11.2019 11:49
HPET
Naprostý souhlas. Tyhle ITX desky od AsRocku už používám řadu let na desktop i na NAS, paráda. Pico…
knova 11.11.2019 12:53
knova
V tom případě by volba AsRock J5005 za J4105 který stojí přibližně stejně nemusela být špatná volba. poslední
HPET 11.11.2019 12:57
HPET

Tak si vem nejakous grafickym chipem TEGRA.

Viete mi poradit ci sa tato doska oplati?

PHP server, Wordpress + ostatni sluzby mi jedou 24/24 a vykon mi jetse nechybel na podstatne slabsim podkladu.
(Raspberry Pi4 + 4Gb RAM muzes brat jako dobrej zaklad.)
PS: To ze je nejaky micro ARM board vyrabeny v cine neznamena ze je to zmetek. To jen par idiotu z toho udelalo na internete logiku, ze co je z ciny je zmetek a ted se podle toho ostatni joudové drzi. (tady tech hracicek z ciny mam vyzkousenych paket, nektere se kvalitou mohou rovnat 5x drazsim znackovym produktum. Co se tyce softweru tak zalezi jaky je pouzity chip, nektere maji slabsi podporu nebo malo vyvojarskych sources.

Čínu tady vůbec nejde, ale o SW podporu HW

Ano, viz : "co se týce softwéru tak záleží jaky je pouzitý chip, nekteré maji slabší podporu nebo málo vývojárských zrdoju"

Osadit aktivní kompletni řešení na RPi4 snad není problém :-) ? Cena 10-15$ i + spasivní žebra na GBwireles LAN i RAM. Ma vysí výkon, vyší Wataze, je jasné ze při výší spotřebě je více tepla. (uchladil by to to i pasiv, ale osadil bych aktivni řešení k případnému OC.)
Ovsem vyhnul bych se Asus Think Board pro ty citlivější na teploty.

Lafi
PS: Místo vymýšlení vem nějako architekturu x86 s J4105 a opravdovýma SATA porty a neřeš ARM. Třeba něco jako ITX Asrock J4105. Když k tomu osadíš PICO PSU, tak máš 30x výkonnější PC jak ARM pod 10W.
https://www.asrock.com/mb/Intel/J4105-ITX/ Gbe WAN, DDR4, Intel UHD s podporou 4K (HDR), CPU x64-bit QuadCore, port M.2 pro Wifi, 4x port USB + 4 x SATA.

(osobně mám zálusk na jednu mini-serverou ARM, nebo spíše NASovou, ale počkám na třetí řadu BananaPi nebo až klesne cena za BPI-W2 http://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-W2 + switch, nebo si vystačím s BPI R s 4x LAN.).

[88346-to-je-aspon-prditko-png]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru