Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem verejna ip - bezpecnost

ahoj vsem,

rad bych se zeptal. nove v praci vyuzivam verejnou IP adresu. kvuli tomu jsem si poridil novy router - mikrotik (tady jste mi pomahali s vyberem) - ktery umi vpn. nechal jsem si mikrotik a vpn a vzdalene plochy nastavit od profesionala. vse funguje jak ma.

a tady bych se rad zeptal na bezpecnost takove verejne ip adresy. ja se na mikrotik divam pres jejich winbox. tam v logu vidim uz pres 100 pokusu o prihlaseni (asi tedy pres webove rozhrani). vidim tam ip adresy ze kterych to zkouseji, vidim uzivatelska jmena, kterymi to zkouseji.

chci se zeptat, jestli cela bezpecnost stoji a pada se silnym heslem. chci rict, ze vim, ze heslo mam skutecne silne, nicmene, zajima me, jestli jsou i jine moznosti utoku na verejnou ip a nejde jen o silne heslo. a jak vubec prisli na to, ze je na internetu nova verejna ip. jak se o ni dozvedeli? namatkou jsem se dival, odkud zkouseji prihlaseni a je to povetsinou panama, holandsko..

dekuji moc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
takze, jestli muzu jeste par veci.. trochu jsem patral a neco i dopatral a na neco odpovedi neznam.…
mayerrs 10.12.2019 17:06
mayerrs
Nie naviazane spojenie je len potvrdenie spojenia, neznamena to, ze sa niekto niekde nalogoval.
fleg 10.12.2019 17:44
fleg
Ak sa v tom chces hrabat mozes si spravit trosjtupnove pravidla na fw na jednotlive sluzby...cize ak…
fleg 10.12.2019 17:45
fleg
koukam na to a co pokus, to jina IP. ale treba jen o 1. dela vzdy 6 pokusu po sobe, pak pauza a zas…
mayerrs 10.12.2019 19:48
mayerrs
Ano, neprihlasis sa donho;o).
fleg 10.12.2019 19:53
fleg
myslel jsem, ze ho vetsinou se dela to, ze takova zarizeni ovladnou nepozorovane a ze pak treba maji…
mayerrs 10.12.2019 20:31
mayerrs
Blbost. Takto to robia profici, kinderhackeri sa prezradia hned (napr tym spamovanim). Mna este nikd… nový
fleg 10.12.2019 21:37
fleg
namátkou způsoby zabezpečení - dlouhé -bezpečné - heslo nebo certifikát - přihlašování na bázi chal… poslední
kapole 20.05.2020 14:10
kapole

takze, jestli muzu jeste par veci..

trochu jsem patral a neco i dopatral a na neco odpovedi neznam..

nicmene, hodne se rozrostly snahy o prihlaseni. mikrotik mam nastaveny, ze se na nej lze prihlasit jen zevnitr. zakazal jsem ucet admin. trochu me zarazi, kdyz v logu vidim "the connection established from IP.." doslovny preklad preci je, ze spojeni navazano. znamena to, ze byl mikrotik napaden? myslim si ze ne, ale co tim chce log rict? nu a jeste tento dotaz. pokud by mi mikrotik skutecne napadli, jak bych to poznal? mam informaci, ze bych to videl v IP > DNS Settings, ale tam toho zrovna moc ke zmene nevidim. aby mi zmenili servers, to bych videl okamzite? dat si pozor jeste na neco?

co myslite?

Ak sa v tom chces hrabat mozes si spravit trosjtupnove pravidla na fw na jednotlive sluzby...cize ak sa niekto 3x po sebe zle prihlasi na hocijaku sluzbu dostane napriklad 10 dnovy ban,
Tieo ip mozes zbierat na MT do address listu a pozerat sa ako sa utesene rozsituje;o).

namátkou způsoby zabezpečení

- dlouhé -bezpečné - heslo nebo certifikát
- přihlašování na bázi challenge / response (aby nešlo triviálně generovat post požadavky odeslání formuláře) s logikou v javascriptu

Ale chytřejší je podle mě než dávat překážky/ztěžovat přihlášení, je tvářit se že žádné přihlášení neexistuje (nebude aktivní, neodpoví na TCP spojení) - do té doby, než provedeš nějakou sekvenci, která triggerne možnosti zpřístupnění loginu teprv.

- přihlašování jen z daného rozhraní
- přihlašování jen z dané(ých) IP
- přihlašování jen na daném portu (nebo port knocking/trigger) Například že nejdřív se pokusíš navázat spojení na port 2050,3210,2050,8000 během x sekund, router si tuto sekvenci zapamatuje a je to pro něj signál, že má pro tuto IP na x hodin povolí login (na jiném portě) . Nevýhoda= pokud vím není to standardizované a bude to nějak nutné na koleni programovat.
- přihlašování jen v určitou denní dobu

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru