Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Intel Optane a konfigurace

Zdravim vsechny,

psychicky jsem se pripravoval na slozity postup zprovozneni Intelu Optane v novem PC a bohuzel to nedopadlo dobre.

Vlastnim desku: asus rog strix b365-f s CPU i5-8400 a nejnovejsim biosem, ktery podporuje nove cipy od Intelu, konkretne: Intel® Optane™ Memory H10 with Solid State Storage (16GB + 256GB, M.2 80mm PCIe 3.0, 3D XPoint™,QLC) Part No.:HBRPEKNX0101A01, ktery vlastnim a je osazen v M2_1 a v M2_2 (tedy spodni slot desky) mam klasicke SSD s NVMe. Nekde jsem cetl, ze slot desky muze podporovat Optane jen jediny, zkusil jsem disky prohodil a bez vysledku.

Prosel jsem slozitym procesem nastaveni, ale posledni krok overeni kompatibility mi proste a jednoduse hlasi program: bios neni podporovany. Jiny programy zas hlasi neni spravny bios a neni ani zadny disk Optane. Samozrejme, ze je vse ok, delal jsem to podle navodu. Hlavni problem bude zrejme v biosu. Mam i spravne nastaveny RST misto AHCI.
Navod:
https://www.intel.com/content/dam/support/us/en/documents/memory-and-storage/optane-memory/intel-optane-memory-user-installation.pdf

Presneji nechapu krok 1.2.3, kazdopadne u kroku 2.1.1 koncim a tam uz je chyba s biosem.

Ma nekdo rozsahle zkusenosti s Optanem?

Dekuji prevelice za kazdou pomoc.

Předmět Autor Datum
Asi jsem nepochopil, k čemu chceš mít Optane, když máš SSD.
Wikan 25.11.2019 06:11
Wikan
Také nemám ponětí, proč chceš Optane. Sice je na to spousta reklam, jak to člověk strašně potřebuje…
mlok8 25.11.2019 19:20
mlok8
Dlouhou dobu jsem ho používal ke zrychlení 4T HDD disků, nikdy jsem s tim problém neměl a vyšlo mě t…
HPET 25.11.2019 20:02
HPET
V práci nakoupeno 30 kusů, 6 vráceno ve 14 denní lhůtě, 2 se stihly nenávratně nějakým zázračným způ…
mlok8 25.11.2019 20:07
mlok8
To potrebujete internetovy prohlizec na Optane ? ::) Kdyz mate problém nainstalovat Optane, coz neni…
HPET 25.11.2019 20:09
HPET
Ono nešlo jen o prohlížeč :) Nehledě na to, že ve firmě máme programy, které požadují třeba i několi…
mlok8 25.11.2019 20:15
mlok8
Hlavni problem bude zrejme v biosu. Mam i spravne nastaveny RST misto AHCI. Hlavní problém bude v t…
HPET 25.11.2019 20:21
HPET
A jsme znovu u toho... Není lepší koupit nové, zdravé a silné SSD? Ani jako cache to snad nikdo nemů…
mlok8 25.11.2019 20:24
mlok8
To je věc názoru, ja jsem ho použil ke zrychlení HDD kde dosahuje rychlosti bezného SSD, cena optane…
HPET 25.11.2019 20:27
HPET
Skvele, vsichni pisou jak je to na prd, ale nikdo nepomuze co s tim mam delat :D Kazdopadne Opatne m…
LubiQus 25.11.2019 21:44
LubiQus
Skvele, vsichni pisou jak je to na prd, ale nikdo nepomuze co s tim mam delat :D. Proti optane nic…
HPET 25.11.2019 21:57
HPET
Nevím, na kolik by mě vyšel. Nad 2 TB úložiště si disky už vážně nedávám do PC ale mám na to stanici… poslední
mlok8 27.11.2019 17:15
mlok8

Také nemám ponětí, proč chceš Optane. Sice je na to spousta reklam, jak to člověk strašně potřebuje ale je to ve výsledku zbytečná věc i do nového PC. Nemá to stabilní a funkční ovladače, často to odmítá komunikovat jak Woknama tak i Linuxem, padá na tom cokoliv většího a složitějšího... Budeme ti všichni přát, abys měl pořád aktivní lhůtu 14 dní, kdy to můžeš vrátit, asi tak.

V práci nakoupeno 30 kusů, 6 vráceno ve 14 denní lhůtě, 2 se stihly nenávratně nějakým zázračným způsobem poškodit a 22 se reklamovalo kvůli sw chybám. 1 kus mi vážně nezmění zkušenosti a názor, věř mi :) A to jsme to tam rozjížděli tak, že po tom Optanu jsme chtěli naprosté základy, jako například spustit prohlížeč aniž by spadnul do 5 minut. Měli jsme tam typově cca 9 různých sestav? Byli jsme tam na ten test 4. Příště si místo koupení Optanu radši vyvrtám díru do kolene a to dobrovolně, je to šunt, který ani sám neví, čím vlastně má být a jak má fungovat.

To potrebujete internetovy prohlizec na Optane ? ::)
Kdyz mate problém nainstalovat Optane, coz neni tezsi jak do PC strcit grafickou kartu a upresnit jeho funkci v BIOS a nainstalovat ovladac, nebo na to nemate kompatibilni material, tak pouzijete "RAM-DISK".
(ja jsem Optane nepouzival jako uloziste, o tom Optane jen neni a vyuziti Intel Optane jako uloziste a jeste k tomu do podniku mi nejak nedava smysl.)

Ono nešlo jen o prohlížeč :) Nehledě na to, že ve firmě máme programy, které požadují třeba i několikahodinový nepřetržitý běh. Ve finále jsme tam jen tak pro prdel asi na 5 kouscích pustili Solitaire, do minuty spadl :) Kvalitní kus techniky ten Optane no :D Nainstalovaný byl správně, prodavač v prodejně pak měl pod nosem potutelný úsměv, že jsem si vůbec něco takového koupil a řekl mi, že téměř denně mu tam lidi chodí na reklamaci, nejčastěji v rámci 14 denní lhůty. Očividně jsem nebyl první a ani zdaleka ne poslední. A při 30 kusech bych řekl, že je téměř vyloučena nějaká šance na to, že bych zrovna chytil 30 špatných kusů :)

Hlavni problem bude zrejme v biosu. Mam i spravne nastaveny RST misto AHCI.

Hlavní problém bude v tom, si ujasnit, jestli chceš používat Optane jako "cache" pro nějaký tvůj disk (pro zrychlení disku, v podstate zapojit z neho udělat SSHD), nebo jako uloziste.
Podle toho co píšeš to vyřeší 90% tvého poroblemu, protoze jestli mu nastevujes neco a pak od necho cekas neco jiného, tak to správně fungovat nebude nikdy ;-)

A jsme znovu u toho... Není lepší koupit nové, zdravé a silné SSD? Ani jako cache to snad nikdo nemůže myslet vážně. Optane je dobrý leda tak jako drahá hajzl štětka, do počítače to může dát jen jedinec, co si neváží peněz :D

To je věc názoru, ja jsem ho použil ke zrychlení HDD kde dosahuje rychlosti bezného SSD, cena optane ( v mém případě Optane od Intelu) stála nakých 30euro (16Gb modul se dá koupit už od 15€, ovšem jiné jak Intelacké bych nedoporučoval), na kolik by mě vyšel 4T nebo 8T SSD prosímtě? Nepočítejte migraci všeho z toho disku na nový.
(to že j3 Optane na hovno a k ničemu tu nemusíš psat pod každý příspěvek, stačí to jednou, nebo dvakrát)

Skvele, vsichni pisou jak je to na prd, ale nikdo nepomuze co s tim mam delat :D
Kazdopadne Opatne mam primo na disku spolu s SSD od Intelu (cele je to na jedne desce) a rychlosti pri zapojeni Optane se rovnaji nejrychlejsim diskum od Samsungu, nehlede na to, ze 3DXpoint city jsou jedny z nejvychvalenejsich ve vydrzi, proto jsou i dost drahe. Ja potreboval novy SSD disky na system a mam kupu dalsich disku (ano, jsou to klasicke HDD a na nich tuna her, ktere nacitaji milion let), tak jsem si to chtel spojit do jednoho a proste to cele urychlit. Jestli s tim mate problem, tak si to prosim nechte pro sebe co ja potrebuji nebo nepotrebuji, to je moje vec. Jedine co zadam, zda mate s tim zkusenosti a zda to nejde nejak opravit :) Dekuji za pochopeni kamaradi moji.

Skvele, vsichni pisou jak je to na prd, ale nikdo nepomuze co s tim mam delat :D.

Proti optane nic nemám.
Tvůj problém je přesně jaký ? Instaloval jsi ten Optane framework / "Intel Rapid Storage" ? (Bez tohoto ovladače budeš mít Optane a ten disk zobrazeny jako 2 zařízení zvlášť)
Ono je někdy nejlepší, obnovit nastavení BIOS do výchozího a zkusit vše provést znovu od nuly a pak upřesnit tvé úložiště pod operačním systémem.

PS: Kolik máš obsazených SATA portů ? Na detail tvé základní desky jsem se nedíval,ale když osadíš (když máš zapojené) některé porty SATA, tak vždy nemusí m.2 fungovat. Kdybych byl na tvém místě, bych ostatní disky před instalací odpojil.
(s tvím 2v1 zkušenost nemám, kdyby nebyl 2v1 tak bych ho asi prvně zkusil jako AHCI, ale usuzuji že bude fungovat jako ssd + a optane používat jako cache pro zrychlení což by odpovidalo RST)

Nevím, na kolik by mě vyšel. Nad 2 TB úložiště si disky už vážně nedávám do PC ale mám na to stanici :-) Ostatně jako asi každý normální průměrný člověk. A pokud jde vyloženě o cache, Windows ji umí už dělat z flash disků a obecně připojitelných zařízení. Koupíš malý externí SSD (pořád levnější než Optane) a nemusíš kromě základního nastavení nic řešit, dáš to do USB 3.x a jsi vysmátej na pár let. Hodně štěstí s měněním Optane po cca 10-12 měsících jeho životnosti.

A ještě si dovolím rýpnutí na konec. Pokud chceš rychlý disk ale kupuješ 8 TB, bude něco špatně :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru