Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno VDSL2 router

Dobrý den,
potřebuji nahradit VDSL router od O2, který je starý a už od začátku je na houby. Rád bych se vyhnul přímému nákupu v O2 a tak nějak jsem laicky vybral z nabídky 2 kandidáty:
ZyXEL VMG3925-B10B
a
ASUS DSL-AC56U

Dal jsem si jako strop cca 3000 Kč, problém se sílou signálu kvůli zdi by nastat neměl. U toho Asusu nevím, zda něčemu nevadí, že brzy bude na trhu skoro 5 let, Zyxel cca 1,5 roku. Nemůže se projevit zastaralost?

Předem díky za rady.

Předmět Autor Datum
projeví se 100%. ne že by tomu hw něco bylo, ale výrobce asus naprosto kašle na bezpečnostní díry sv…
lední brtník 03.12.2019 11:20
lední brtník
Signál routeru musí projít přes jednu zeď a tím to končí. Naše rodina bydlí ve starém bytovém domě v…
JarekRJ 03.12.2019 17:17
JarekRJ
Osobně doporučuju koupit nejlevnější DSL router (já mám oblíbený poměrně funkční Aušus DSL-N16 za cc…
touchwood 03.12.2019 15:20
touchwood
Můžu doporučit tohle… je to plug and forget, funguje bez problémů. https://www.asm.cz/cs/180705-konv…
Tbrthg iodzvj 03.12.2019 16:55
Tbrthg iodzvj
jo, ale na tohle potřebuješ zařízení za tím, které podporuje VLANy (což je třeba ten Mikrotik; VLAN…
touchwood 03.12.2019 17:11
touchwood
Obávám se, že nastavení jednoho blbovzdorného routeru je maximum, které si od sebe slibuji :-) Pro m…
JarekRJ 03.12.2019 17:26
JarekRJ
Odezva se přidává při routování (a speciálně u DSL pak na PPPoE tunelu), u bridge je prakticky nulov…
touchwood 03.12.2019 20:40
touchwood
To, čo prechádza cez bridge nieje signál ale datový paket. Sila signálu cez jednu stenu nemusí byť p… poslední
Kilo.Viktor 04.12.2019 05:09
Kilo.Viktor

projeví se 100%.
ne že by tomu hw něco bylo, ale výrobce asus naprosto kašle na bezpečnostní díry svých krámů, přitom je těmi chybami proslulý. čili pro starší routery nemá zájem stále zalepovat firmware.
zyxel má co se týká úrovně výrobků a kultury firmy lepší pověst.

problém se sílou signálu kvůli zdi by nastat neměl

dejme tomu. dsl router skončí někde za dveřmi nebo za první zdí. teď je otázka členitosti bytu a rušení wifi od sousedů, jaký signál dostanu v jiném pokoji za dalšími zdmi. někdy může být potřeba zapojit další ap nebo powerline.

Signál routeru musí projít přes jednu zeď a tím to končí. Naše rodina bydlí ve starém bytovém domě v centru města s mega zdmi a všechny venkovní signály jsou velmi slabé. Nad námi je hůra a v přízemí kanceláře a tam mají asi připojení po kabelu přímo do počítače. Na notebooku mi cizí wifi ukazují jednu, někdy dvě čárky. Stávající pětileté šméčko od O2, které má věčně výpadky a často ho musím restartovat, zvládá pokrytí v pohodě. Předpokládám, že ten Zyxel bude mít minimálně stejně dobré pokrytí.

Každopádně díky za radu. Moje domněnky se potvrdili = raději něco novějšího a pravděpodobně tedy ten Zyxel.

Osobně doporučuju koupit nejlevnější DSL router (já mám oblíbený poměrně funkční Aušus DSL-N16 za cca 1200 peněz), tento zkonfigurovat do bridge a za něj nějaký NORMÁLNÍ kvalitní router. V ceně cca 2 litrů je k mání např. mikrotik HAP ac2, případně můžeš dokoupit ještě pobočný AP (např. RB941 či rovnou nějaký "AP" model v tvaru vhodném pod strop/na stěnu) pro dokrytí patra, vzdáleného rohu bytu apod.

Dále čekám na to, že Cetiňáci slibovali dodávat moderní "koncový bod", který bude už rovnou v bridgi... https://www.lupa.cz/aktuality/cetin-chysta-vlastni-dsl-modem-pracovni-jmeno-terminator/

Obávám se, že nastavení jednoho blbovzdorného routeru je maximum, které si od sebe slibuji :-) Pro mě by bylo ideální, kdybych měl jednu krabici na všechno. Mám prakticky jedno pevně daný místo pro instalaci a moc tam není kde routery schovat, čili čím méně zařízení a kabelů, tím lépe.
Každopádně díky za radu.

Jen tak ze zajímavosti, zhorší se v případě takové zapojení odezva? Přece jen signál musí projít přes ten bridge navíc a to nějaký čas stojí, pletu se?

To, čo prechádza cez bridge nieje signál ale datový paket.
Sila signálu cez jednu stenu nemusí byť problém, ale to čo preoblém môže byť je to, že pri prechode cez prekážky sa ten signál poškodzuje. Inak povedané, zvyšuje sa chybovosť datového prenosu. Môže sa to prejaviť aj dramatickým zvýšením odozvy ak je na router pripojených viac klientov a každý z nich pracuje za inou stenou a na router to majú cez jednu stenu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru