Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem HDD varianty

Zdravím, budu obměňovat HDD, tak se ptám zda mi doporučíte blue,red nebo green variantu. Na systém mám SSD, takže HDD by byl čistě na data (rozsáhlé Hry, filmy, hudba, fotky...). Slyšel jsem, že green je na tom s úsporou atd. nejlépe ale má největší tendenci se porouchávat. Je red o tolik lepší pokud je používán v klasickém desktopu a ne v serveru? Jaké máte vlastní zkušenosti se všemi?

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Za mě WD RED, jedou zatím všechny 4 skoro nonstop v provozu (nejstarší 7 rokem) a maj 3 roky záruku…
sambilionk 05.12.2019 21:44
sambilionk
Chcipnul mi Black, chcipnul mi Green a chcipnul mi ted i Blue. V praci nam pochcipali Red. O Seagatu…
RedMaX 05.12.2019 22:41
RedMaX
Nejlepší modelová řada WD není Red, ale Gold. Bývalá Enterprise. nový
touchwood 07.12.2019 06:59
touchwood
Wd red s triletou zarukou je minimum. Seagate je uz schopny prodavat "dvoulete" 4gb baracudy v smr p…
Mm_tank_gauc 06.12.2019 19:35
Mm_tank_gauc
palec nahoru za nick. nový
lední brtník 07.12.2019 09:49
lední brtník
Jak píše RedMaX. Nejspíš je to skoro jedno. Já mám v PC 3x1TB WD Blue s průměrem "najetých" hodin 50… nový
Lukas1982 07.12.2019 03:02
Lukas1982
V datasheetech k diskum jde najit rozdíly, treba stredni doba mezi poruchou ma wd red o 35procent vi… nový
Mm_tank_gauc 07.12.2019 11:23
Mm_tank_gauc
3 tera? ::) K čemu je to dobré v jedné bedně? Osobně v jedné krabici provozuju 250GB SSD a terový mo… nový
mif 07.12.2019 11:30
mif
To mám ještě 240GB SSD na systém. Už ty disky mám dlouho a je mi líto je vyhodit a bezdůvodně měnit.… nový
Lukas1982 07.12.2019 12:30
Lukas1982
Už čekám nějakým tím rokem až ta moje plečka chcípne a koupím nový PC Ze stareho PC jsem udelal dis… poslední
RedMaX 07.12.2019 16:12
RedMaX
Osobně používám Blue, Redka v práci. Poruchovost je úplně nesmyslný porovnávací faktor zde, odejde t… nový
mlok8 07.12.2019 11:18
mlok8

Za mě WD RED, jedou zatím všechny 4 skoro nonstop v provozu (nejstarší 7 rokem) a maj 3 roky záruku což není u HDD na škodu.(i co sem projížděl dřív fora tak nejvíc vydržej ,SG bych se asi vyhnul ty chcípaj rády hned po záruce jestli se jí vůbec dožijou,stačí si na cikcak project komenty na CZC u HDD)

Chcipnul mi Black, chcipnul mi Green a chcipnul mi ted i Blue. V praci nam pochcipali Red. O Seagatu se ani nezminuji.

Takze za me je to jedno.

Co jsem ja slysel, tak nejvetsi drzaky by mely byt Red Pro, ale ty jsou 7200ot. a domu k dostatecnemu SSD se pro svou hlucnost nehodi.

Jak píše RedMaX. Nejspíš je to skoro jedno. Já mám v PC 3x1TB WD Blue s průměrem "najetých" hodin 50000 a všechny disky jsou v pořádku. Jedou nonstop 24/7. Až nějaký odejde, koupím větší stejné značky a typu.
Označení jako RED, BLUE, GREEN, PURPLE mně přijde jen jako marketingový tah. Teda kromě rychlosti otáček.
Každý disk je vyrobený pro provoz 24/7, jen u nějakých to zviditelňují, jako by ostatní nebyly pro takový provoz určeny.

V datasheetech k diskum jde najit rozdíly, treba stredni doba mezi poruchou ma wd red o 35procent vic neż blue, pocet cyklu parkovani hlav co má disk vydržet je dvojnásobný. Bezne disky pocitaji s provozem 8hodin denně- pokud pocitac nevypinas jako treba ja a za rok ti bezny disk odejde muzou reklamaci zamitnout protoze disk muze mit nalitano 3projektovane roky.

Muj nazor je, ze se vzdy vyplati priplatit par stovek za rok zaruky navic a disk urceny do 24h provozu.

To mám ještě 240GB SSD na systém. Už ty disky mám dlouho a je mi líto je vyhodit a bezdůvodně měnit. Já ten PC provozuju v podstatě taky jako NAS, akorát s hooodně velkou spotřebou. Na každém disku mám rodinné fotky a videa+zálohu v cloudu a dva disky se zálohou mimo domov, kdyby náhodou. Jinak tam jsou jen filmy a seriály, občas nějaké nahrané sportovní pořady přes TV kartu.
Prostě nic, co by mně při ztrátě dat zásadně vadilo. Už čekám nějakým tím rokem až ta moje plečka chcípne a koupím nový PC, ale pořád nic...

Už čekám nějakým tím rokem až ta moje plečka chcípne a koupím nový PC

Ze stareho PC jsem udelal diskove pole. Pravda mel jsem tu vyhodu, ze jsem tehdy mel hluboko do kapsy a koupil i3-3220T se 35W, coz se o par let pozdeji hodilo. Takze Ubuntu, 6 disku: 1,5TB, 1,5TB, 2TB, 2TB, 3TB, 3TB a je tam vsechno nahrane dvakrat a jeste zbyva prostor na hodne let dopredu. Krome toho mam i nejake externi disky, kde jsou starsi mnohem mensi disky a na nich hlavne fotky a dalsi veci, ke kterym radeji delam jeste treti zalohu.

Osobně používám Blue, Redka v práci. Poruchovost je úplně nesmyslný porovnávací faktor zde, odejde ti všechno. Mezi Blue a Red mi přijde jako jediný rozdíl jen formátování dat, které je na Redku vyloženě uzpůsobeno pro servery ale ničemu ti to nebrání v tom ho používat ve stolním PC. Purple je zase vyloženě pro kamerové systémy a nějaké systémy, které potřebují dlouhou dobu zapisovat. Tam bude zase trochu lepší a kvalitnější zápis ale to je tak vše. Rozdíly mezi tím jsou vážně zanedbatelné a jak se tu píše, jde spíše o marketingový tah.

Jestli hledáš vyloženě jen něco na data, nebylo by na škodu do budoucna popřemýšlet i o NAS. Je to dlouhodobá záležitost, kam nakoupíš nějaké kvalitní HDD a můžeš na to s klidem na hodně dlouhou dobu zapomenout. Hodně NASek má dnes i algoritmy na zapisování a napájení disku tak, aby se co nejméně ničily. Ve výsledku ti to nějakou maximální životnost prodlouží ještě o dalších 30-40%.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...