Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Osobně jsem si pořídil A50 asi měsíc po tom, co přišla na trh a pořád nelituji. Ta Áčková řada Samsu… poslední
mlok8 08.12.2019 12:21
mlok8

Osobně jsem si pořídil A50 asi měsíc po tom, co přišla na trh a pořád nelituji. Ta Áčková řada Samsungu se hodně povedla a přináší věci z koridoru 10-15 tisíc do mobilů pod 10. Ovšem to s sebou nese pár kompromisů.

Samsung má daleko lépe plynulý systém než Huawei, jestli to chceš primárně na surfování, poslouchání přp. multitasking, tak mám osobně s Huaweiem jen špatné zkušenosti. Vlastně do té Novy 5T museli dát 6 GB ram, aby ten telefon byl vůbec na nějaké pojízdné úrovni a nezačal se sekat, když máš spuštěné 3 aplikace najednou.

Na A50 máš 4/128 GB konfiguraci, což je absolutně dostačující, telefon se mi ještě ani jednou nesekl. Zvládá to v pohodě mít otevřený chat, být na internetu či něco psát a do toho mít puštěné video/hudbu přes rozdělenou obrazovku a pořád to jede svižně. Zvuk na sluchátkách je standard jako u jiných mobilů. Repráky - klasika, jen 1, kvalitou spíš nadprůměr ale pecka to není, to nebude asi nic pod 15 000,-. Čtečka v displeji je u tohoto modelu velkým tahákem, je optická ale funguje dobře. Samsung dal na připomínky od uživatelů a po půl ruce přinášení aktualizací ta čtečka funguje bez pochybení. Přijde mi jen škoda, že vzadu je trojice fotoaparátů ve složení ultrawide, normální a pak čočka na rozmazávání pozadí. Buď 1. nebo 3. se mohla vyměnit za zoom. Rovněž chybí automatická stabilizace, ovšem Samsung přinesl aktualizaci, kdy jde stabilizace zapnout při decentním přiblížení ohniska čočky. To mi přijde fér kompromis a funguje to dobře.

Hlavní výhodou Samsungu je ale systém. Je svižný, prostředí OneUI 1.0 je velmi příjemné a dovoluje velmi pohodlně telefon ovládat 1 rukou. Samotná gesta, kterými lze nahradit domovská tlačítka, jsou prostě luxus. Pokud si nechceš nic nastavovat, telefon se ti přizpůsobí a funguje dobře. Pokud se v tom chceš šťourat a nastavit si fungování telefonu sám, máš hodně možností. Za neocenitelného pomocníka považuji služby hlasového asistenta Bixbyho, přes kterého lze nastavit i automatické činnosti v závislosti na situaci. I po takové době od koupě je radost ten telefon používat, baterka vydrží celý den, fotky jsou v dané cenové kategorii výborné a výkon mi zatím na vše stačil. Proti tomuhle, alespoň za mě, Huawei uvedenými šunty bojovat nemůže :-)

Pokud ale nemáš striktně na výběr jen toto a můžeš si vybrat, počkal bych do dalšího roku na novou várku A řady. Rovněž vyjde novější model A51, který bude zase v podobné cenové kategorii. Pokud máš na výběr jen z těchto kousků, Samsung je jasná volba. Už jen z toho důvodu, že pokud jsi laik a nechceš kolem telefonu řešit problémy, tak bys u Huaweie musel dříve či později řešit momentální obchodní válku mezi USA a Čínou. Sice se všude píše, jak Huawei prodává tolik, co nikdy neprodal ale ty služby upadají. Od začátku tohoto konfliktu Huawei přestal intenzivně pracovat na některých svých službách, majitelé telefonů čekají už roky na slibovanou aktualizaci prostředí ve stylu Samsungu ale kde nic, tu nic. Za mě se tahle značka začíná trochu propadat do stylu levných čínských shitek typu Oppo, kde sice papírově máš krásné sliby a údaje ale reálně ten telefon nedokáže nic a výrobce není schopen pro něj navrhnout ani vhodný software, aby to běželo alespoň normálně, natož svižně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru