Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zvuková karta pro retro PC (chod převážně pod DOSem) a řešení HDD.

Ahojda :)

Chtěl bych Vás, kdo se vyznáte líp jak já v problematice starších PC, poprosit o radu ohledně výběru zvukové karty pro mojí retro sestavu:

Intel Pentium 3 1Ghz
Medion 2001 mATX deska(OEM varianta ASUS CUV4-MX)
128mb SDRAM PC133
40GB Seagate+200gb IDE Barracuda omezená jumperem na 36gb
Asus Geforce 2GTS 32mb
Seasonic EnergyKnight 400W
integ. Zvuková karta Creative "SOUNDBLASTER" 128 PCI(Ve skutečnosti je to Ensoniq, model si teď nevybavím)
Windows 98 SE(Pro hraní windows her)+MS DOS s Volkov Commanderem

Jasně, není to úplně "retro" ale DOS hry na tom fungují zcela bez problémů, hlavně se mi tím podařilo pokrýt docela široké spektrum her od těch úplně nejstarších až po ty novější typu UT 99 atd..

Potřebuji nějakým způsobem vyřešit zvukovou kartu a úložiště. Se zvukovkou mám ten problém že i když se mi jí povedlo rozběhat pod DOSem, tak emulace originálního SB je dosti shitózní(Začínal jsem na PC s originálním SB 16 do ISA) vynechávání tönů, hudba zní jak kdyby jí hrálo malý dítě na elektrický varhany od vietnamců...prostě děs, kterej docela kazí tu atmosféru retra. Bohužel moje deska jaksi postrádá ISA slot takže na legendy typu SB16 nebo AWE32 neřkuli originální SB můžu zapomenout(Ono se to stejně dneska už blbě shání). Takže bych se chtěl zeptat na nějaké PCI řešení které by bylo lepší než tahle parodie na Soundblastera. Napadl mě SB Live 5.1...jasně mohl bych se zeptat strejdy Googla ale budu mnohem radši když mi poradí někdo kdo se v tomhle vyzná.

A druhá otázka se týká HDD. Je v tom stoletý 40gb Seagate který kupodivu ve SMARTu nevypadá jako kdyby měl každou chvíli pajít v pizdu, nicméně je to v tuhle chvíli 18 let starej hadr a u toho člověk nikdy neví. A ten druhej je díky omezení řadiče(ATA/66) úplně k prdu protože většinu z něj prostě kompál nevidí. Zkoumal jsem jak to mají vyřešené ostatní a většinou to řeší CF/IDE kartou. Jenže děje se tak tomu většinou u vyloženě DOS mašin které nepotřebují swap, což prý ty karty dřív nebo později zabije. Cpát swap do RAMdisku by nevím jestli šlo vzhledem k tomu že nejvíc co mi deska pobrala je 512mb a to je taky největší modul co tu mám.Takže nějaké lepší řešení? :)

Děkuji moc za rady :))

Předmět Autor Datum
od konce: - swap můžeš s 0,5GB RAM klidně vypnout. W98 stejně víc neumějí. - zvukovku zkus shánět t… nový
touchwood 10.12.2019 13:35
touchwood
Člověče budeš se divit ale kondenzátory(zn. Rubycon což by mělo být OK) na desce vypadají více než p… nový
RetroManiak 10.12.2019 13:46
RetroManiak
Lepší, než SB Live do PCI, asi není. Pokud jde o HDD, k čemu potřebuješ víc než nějakých 33 MB ???… nový
dsa 10.12.2019 13:53
dsa
Cože? MS Dos zvládal až 2 GB. nový
Wikan 10.12.2019 14:15
Wikan
FAT16: max. 32 MB. Na větší už musely být ty ovladače na disku. nový
dsa 10.12.2019 16:30
dsa
Zapomněl jsi na větší clustery. nový
Wikan 10.12.2019 16:34
Wikan
To ale nebylo v základu (a mělo i negativní důsledky). Ale čo bolo, to bolo ... nový
dsa 10.12.2019 16:38
dsa
Umí, dávám do takových strojů transcend-2gb-ide-pata-flash-module-40pin-vertical+dp254228 nový
jirka44 10.12.2019 16:20
jirka44
Creative koupilo Ensoniq, takze vsechny PCI SB jsou Ensoniq :) Mrkni se, jestli pro tvoji konkretni… nový
kubik 12.12.2019 21:39
kubik
A jeste k tomu HDD - dalsi moznosti je nejaky prevodnik SATA->IDE, pripadne mSATA-IDE. poslední
kubik 13.12.2019 04:53
kubik

od konce:

- swap můžeš s 0,5GB RAM klidně vypnout. W98 stejně víc neumějí.
- zvukovku zkus shánět ten live5.1, klidně oem verze (GUS asi v PCI verzi neseženeš)
- starým HDD můžeš klidně věřit, vydrží dalších 20 let (v rozumných provozních podmínkách - tj. nízké teploty do 40° a žádné bouchání nebo vibrace). Materiálově jsou předimenzovány asi 10x
- největší problém budou kondíky na desce

Člověče budeš se divit ale kondenzátory(zn. Rubycon což by mělo být OK) na desce vypadají více než pěkně(Jasný asi nedovedu odhadnout jestli nejsou vyschlý) oproti druhému počítači který jsem kupoval spolu s tímhle. To byla s.478 deska, taky zn. Medion(Deska podle značení nějaký OEM MSI) a tam byly všechny kondenzátory v tahu.

Jinak poznatky za ten měsíc co ho mám jsou takový že vydrží běhat x hodin bez toho aniž by projevoval sebemenší známky nestability. A to i když ho dřu dobovýma náročnýma hrama. Akorát zdroj jsem měnil(Původně DELTA 150W) ale to bylo spíš proto že mi tu ten Seasonic zbyl, sice je na tohle víc než předimenzovanej ale jistota je jistota.Navíc je tišší.

Lepší, než SB Live do PCI, asi není.

Pokud jde o HDD, k čemu potřebuješ víc než nějakých 33 MB ??? Víc snad DOS ani neuměl ... Jo, k větším diskům byly jakési ovladače, které se na ně nahrály a ty pak zpřístupnily i větší kapacity (nebo se to jevilo jako víc disků ??? už si nepamatuju).

Creative koupilo Ensoniq, takze vsechny PCI SB jsou Ensoniq :)

Mrkni se, jestli pro tvoji konkretni kartu nejsou nejake lepsi banky instrumentu - jsou i 8MB .ecw soubory a ty by snad mohly znit slusne. Pochopitelne pokud pouzivas emulovanou FM syntezu, tak to bude vzdycky hruza.

Dalsi problem je v tom, ze PCI karty musi emulovat IRQ a DMA, pokud maji byt ISA kompatibilni. To se ne vzdycky povedlo, takze nektere karty a mainboardy se propojovaly jeste navic kablikem.

Pokud chces experimentovat, muzes zkusit treba nejakou kartu s ForteMedia FM801 - udajne maji skutecnou FM syntezu a obstojnou DOS kompatibilitu. Naopak bych se asi vyhnul Aureal Vortex, pry je to dost hruza.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru